Vaasan yliopisto panostaa energia-alan tutkimukseen; VEBIC -laboratorion rakentamiseen
Vaasan yliopiston VEBIC-laboratorion asennustyöt etenivät suunnitelmien mukaisesti Palosaarella, kun paikalle pystytettiin 50 metriä korkea ja 24 tonnia painava savupiippu. Piippu tulee VEBICin polttomoottorilaboratorion käyttöön ja sen on valmistanut ilmajokelainen perheyritys Seipin.
Vaasan yliopiston rehtorin Jari Kuusiston mukaan VEBIC on konkreettinen askel Vaasan yliopiston uuden strategian toteutumisessa. Vuosien 2017–2020 strategiassa Vaasan yliopiston ydinviesti on tuoda energiaa liiketoimintaan.
– Vaasan yliopisto kehittää voimakkaasti uuden strategiansa mukaisia painoaloja, joista yksi on energia ja kestävä kehitys. VEBIC-laboratorion lisäksi yliopistolla on useita energia-alaan liittyviä uusia tutkimushankkeita. Yliopisto tulee myös palkkaamaan uusia tutkijoita energia-alalle, sanoo rehtori Kuusisto.
Asennuksia tehdään pitkin syksyä
Vaasan yliopiston VEBIC-laboratorio sijaitsee Vaasa Parksin EnergyLab -rakennuksessa Palosaarella. Vaasan yliopiston käyttöön tulevat polttoaine- ja polttomoottorilaboratoriot ovat keskeinen osa Vaasa Energy Business Innovation Centreä eli VEBIC-tutkimusalustaa. Wärtsilä antaa kaksi keskinopeaa moottoria laboratorioon yliopiston tutkimuskäyttöön. Yliopisto investoi oheisjärjestelmiin ja -laitteisiin sekä tutkimusympäristön luomiseen neljä miljoonaa euroa, josta iso osa on saatu rahoituksena Tekesin INKA-ohjelmasta ja energiateknologiayrityksiltä.
VEBIC-laboratoriohankkeesta vastaavan projektipäällikön Janne Suomelan mukaan laboratorion asennus- ja koneistustyöt pääsivät alkamaan elokuussa ja ovat hyvällä mallilla.
– Liki kaikki urakoitsijat on valittu ja vauhti asennuksissa alkaa tästä kiihtyä. Polttoainelaboratorion odotamme käynnistyvän vuoden loppuun mennessä ja pääosa polttomoottorilaboratorion asennuksista saadaan valmiiksi alkuvuoteen mennessä, Suomela kertoo.
VEBICin laboratorioissa tutkitaan muun muassa moottorien polttoainejoustavuuden parantamista, uusiutuvia polttoaineita ja päästöjen merkittävää vähentämistä lähelle nollatasoa.