Tutkimus ja koulutus | 31.5.2019

Vaasan yliopiston tekniikan opiskelija kesäharjoitteluun hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNiin

Vaasan yliopiston sähkötekniikan maisteriopiskelija Otto Ellonen aloittaa kesäharjoittelun Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN:ssä lauantaina 1. kesäkuuta. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus, sillä CERN valitsee vuosittain vain muutaman suomalaisen opiskelijan kesäharjoitteluun. Vaasan yliopisto aloitti yhteistyön CERNin kanssa syksyllä 2018.

otto-ellonen-cern

Otto Ellosen kesäharjoittelu liittyy sähkö- ja magneettikenttien simuloimiseen ja mittaamiseen kiihdyttimessä.

– Minulla on jo yläasteen ajoilta asti ollut toivomuksena päästä vähintäänkin käymään CERNissä. Nyt alkuvuodesta ajattelin kokeilla hakua heidän Summer Student -ohjelmaansa, kun kaikki vaatimukset täyttyivät, kertoo Ellonen.

– Yliopistomme on saanut merkittävän kumppanin, jonka kanssa aivan uudenlainen tutkimus- ja koulutusyhteistyö tulee mahdolliseksi. CERN tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia Vaasan yliopiston opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle. Tarjolla on muun muassa kesätyö- ja harjoittelupaikkoja, mahdollisuuksia väitöstyön tekijöille sekä työskentelyjaksoja CERNissä, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto.

Ellosen kesäharjoittelu liittyy sähkö- ja magneettikenttien simuloimiseen ja mittaamiseen kiihdyttimessä.

– Odotan innolla, että pääsen tapaamaan muita opiskelijoita ympäri maailmaa. Meille on järjestetty useita luentoja liittyen kiihdyttimien toimintaan, joka on minulle uutta, joten kiinnostusta oppimiseen löytyy. Ehkä suurin odotus on kuitenkin se, että pääsen itse tekemään uusia jännittäviä asioita täysin vieraassa ympäristössä ja kehittämään kommunikointitaitoja muullakin kielellä kuin suomeksi, Ellonen iloitsee.

CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) on Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus. Se tutkii aineen perusolemusta ja voimia, jotka pitävät sen koossa.  Sen yhteistyön piiriin kuuluu yliopistoja ympäri maailmaa. Keskuksen fyysikoilla ja insinööreillä on käytössään maailman suurin ja monipuolisin tutkimusteknologia aineen perusolemuksen ja sen koossa pitävien voimien tutkimukseen. Jäsenvaltioita on 22. Suomi liittyi CERNin jäseneksi vuonna 1991.

Otto Ellosen kokemuksia kesästä CERNissä voi seurata kesäkuusta lähtien hänen blogissaan  yliopiston sivuilla .    

Uusimmat artikkelit

25.6.2019 | Alan Uutiset

”Sellumarkkinoilla normaali korjausliike” – hinta edelleen hyvällä tasolla, sanoo Metsä Groupin Hämälä

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ei kanna suurta huolta sellun hinnan viimeaikaisesta laskusuunnasta, sillä historiallisesti tarkasteltuna hintataso on edelleen ”hyvä”. Nykyinen hintataso ei myöskään vaikuta yhtiön arvioihin uuden Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan kannattavuudesta. Varsinainen investointipäätös laitoksesta tehdään kesällä 2020.

Ford hyödyntää tuotannossaan yli miljardi kertakäyttömuovipulloa vuodessa

Autonvalmistaja Ford on löytänyt nerokkaan tavan käyttää uudelleen miljoonia muovipulloja. Jokaisessa yhtiön valmistaman Ford EcoSportin mattojen valmistukseen on käytetty 470 kertakäyttöistä muovista juomapulloa.

19.6.2019 | Tutkimus ja koulutus

Kumppaniverkostoista aiheutuu ongelmia yli 80 % yrityksistä

Kumppaniverkostoista johtuvat toimitusketjujen häiriöt ja liiketoiminnan keskeytykset luovat yrityksille painetta investoida kumppaniverkoston riskienhallintaan. Suomalaista yritysjohtoa huolestuttavat erityisesti kumppaniverkoston vastuullisuus- ja kyberriskit.

Cobotit auttoivat metallisorvaamon kasvuun

Yhteistyörobotti eli cobotti nosti savonlinnalaisen alihankintakoneistamo Ket-Metin kustannuskilpailukykyä roimasti.

llmalämpöpumppumyynnin rajua kasvua ruokki helteinen viime kesä

Lämpöpumppujen myynti Suomessa kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 47 prosenttia. Eniten rynnivät ilmalämpöpumput lähes 70 prosentin kasvulla, mutta myös maalämpöpumppujen, ilma-vesilämpöpumppujen ja poistoilmalämpöpumppujen myyntiluvut nousivat 10-15 prosenttia. 

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.