Tutkimus ja koulutus | 31.5.2019

Vaasan yliopiston tekniikan opiskelija kesäharjoitteluun hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNiin

Vaasan yliopiston sähkötekniikan maisteriopiskelija Otto Ellonen aloittaa kesäharjoittelun Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN:ssä lauantaina 1. kesäkuuta. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus, sillä CERN valitsee vuosittain vain muutaman suomalaisen opiskelijan kesäharjoitteluun. Vaasan yliopisto aloitti yhteistyön CERNin kanssa syksyllä 2018.

otto-ellonen-cern

Otto Ellosen kesäharjoittelu liittyy sähkö- ja magneettikenttien simuloimiseen ja mittaamiseen kiihdyttimessä.

– Minulla on jo yläasteen ajoilta asti ollut toivomuksena päästä vähintäänkin käymään CERNissä. Nyt alkuvuodesta ajattelin kokeilla hakua heidän Summer Student -ohjelmaansa, kun kaikki vaatimukset täyttyivät, kertoo Ellonen.

– Yliopistomme on saanut merkittävän kumppanin, jonka kanssa aivan uudenlainen tutkimus- ja koulutusyhteistyö tulee mahdolliseksi. CERN tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia Vaasan yliopiston opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle. Tarjolla on muun muassa kesätyö- ja harjoittelupaikkoja, mahdollisuuksia väitöstyön tekijöille sekä työskentelyjaksoja CERNissä, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto.

Ellosen kesäharjoittelu liittyy sähkö- ja magneettikenttien simuloimiseen ja mittaamiseen kiihdyttimessä.

– Odotan innolla, että pääsen tapaamaan muita opiskelijoita ympäri maailmaa. Meille on järjestetty useita luentoja liittyen kiihdyttimien toimintaan, joka on minulle uutta, joten kiinnostusta oppimiseen löytyy. Ehkä suurin odotus on kuitenkin se, että pääsen itse tekemään uusia jännittäviä asioita täysin vieraassa ympäristössä ja kehittämään kommunikointitaitoja muullakin kielellä kuin suomeksi, Ellonen iloitsee.

CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) on Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus. Se tutkii aineen perusolemusta ja voimia, jotka pitävät sen koossa.  Sen yhteistyön piiriin kuuluu yliopistoja ympäri maailmaa. Keskuksen fyysikoilla ja insinööreillä on käytössään maailman suurin ja monipuolisin tutkimusteknologia aineen perusolemuksen ja sen koossa pitävien voimien tutkimukseen. Jäsenvaltioita on 22. Suomi liittyi CERNin jäseneksi vuonna 1991.

Otto Ellosen kokemuksia kesästä CERNissä voi seurata kesäkuusta lähtien hänen blogissaan  yliopiston sivuilla .    

Uusimmat artikkelit

5.12.2019 | Tutkimus ja koulutus

Avaruusalan innovaatiot tukevat ilmastonmuutoksen torjuntaa

Ilmastonmuutoksen torjunta, kestävä kasvu, avaruuden kestävä käyttö ja arktinen alue, eli Suomen EU-puheenjohtajakauden keskeiset viestit, olivat vahvasti esillä European Space Week –tapahtuman ohjelmassa 3.-5. joulukuuta Helsingissä.

5.12.2019 | Alan Uutiset

Konecranes vahvistaa markkina-asemaansa Kaakkois-Aasiassa ostamalla MHE-Demagin

Konecranes vahvistaa markkina-asemaansa nopeasti kasvavilla Kaakkois-Aasiassa ostamalla MHE-Demagin. Yritysosto kasvattaa Konecranesin liikevaihtoa Aasian ja Tyynenmeren alueella noin 30 prosenttia. Kaupan odotetaan toteutuvan 2.1.2020.

TUKES: Sähkötöiden johtajilla ja käytön johtajilla on ryhdistäytymisen paikka

Sähkölaitteistojen varmennus- ja määräaikaistarkastuksissa on ilmennyt asennuksiin liittyviä puutteita. Turvalllisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa sähkötöiden johtajia ja käytön johtajia tehostamaan toimintaansa ja valvomaan annettujen ohjeiden noudattamista. Käyttöönottotarkastukseen on keskityttävä huolellisesti. Huolto- ja kunnossapito-ohjelmaa pitää noudattaa. Tukes ryhtyy valvomaan käytön johtajien toimintaa entistä tiiviimmin mm. dokumenttivalvonnan keinoin.

Posti raivaa esteitä digitalisaation tieltä - SisuID-pilotti asiakkaiden tunnistamiseksi verkossa ja kivijalassa

Posti osallistui digitaalisen identiteetin käyttöä edistävän hankkeen pilottiin. Uusi tunnistusmenetelmä tekisi Postin digitalisaatiotavoitteista helpommin saavutettavia.

Puhtaiden osien merkitys sähköautoteollisuudessa haastaa laitetoimittajat

FinnSonic Oy on saanut historiansa suurimman ultraäänipesulinjatilauksen. Noin kahden miljoonan euron arvoinen linja toimitetaan keväällä 2020 Saksaan sähköautoteollisuuden tarpeisiin.

Teollisuuden tarkastukset kustannustehokkaasti ja turvallisesti

Viasor Oy palkittiin Teknologia 19-tapahtuman yhteydessä Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n ja Suomen Messusäätiön vuoden 2019 yritysinnovaatiopalkinnolla. Lokakuussa 2018 perustettu yhtiö on kehittänyt droneja hyödyntävän ratkaisun vaikeasti lähestyttävien kohteiden, kuten säiliöiden, kunnon tarkastukseen. Droneilla tehtävät seinämän paksuusmittaukset mahdollistavat käsin suoritettuja mittauksia laajemman otannan kustannustehokkaalla ja turvallisella tavalla.

8.11.2019 | Kumppaniartikkeli

KL-Lämmön osaaminen tulppaa teollisten laitteiden rahareiät

Teollisuuden järjestelmissä kiertää nesteiden lisäksi yllättävän paljon rahaa. Ainakin kun ajatellaan Motivan takavuosina vetämää energiatehokkuuden tutkimusta, jonka mukaan tehoton lämmönsiirto aiheuttaa suomalaisille teollisuusyrityksille 500 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Tässä on suurten kiinteistöjen omistajille taas yksi hyvä syy pitää järjestelmät kunnossa.