https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Vaikuta kommentoimalla standardiehdotuksia

Suomen Standardisoimisliitto SFS avasi viime vuonna internetissä Lausuntopyyntöpalvelun, jonka kautta pyritään saamaan erityisesti pienten- ja keskisuurten yritysten näkemyksiä valmisteilla oleviin standardiehdotuksiin.

lausunto_sfs

Standardiehdotuksia pääsee lukemaan rekisteröidyttyään palvelun käyttäjäksi, sillä nimettömänä standardiehdotuksia ei voi kommentoida. Uuden palvelun avulla halutaan madaltaa kynnystä osallistua standardien valmisteluun.

Aikaisemmin, kun Lausuntopyyntöpalvelua ei vielä ollut, standardiehdotusten tekstit piti pyytää SFS:stä, ellei lausuntopyyntökierroksen jakelu ollut tavoittanut sähköpostitse. SFS:n nettisivuilla ylläpidettiin PDF-listaa avoimista lausuntopyynnöistä. Tästä menettelystä on nyt luovuttu ja tilalle on saatu internetissä toimiva SFS:n Lausuntopyyntöpalvelu.

SFS otti Lausuntopyyntöpalvelun käyttöön kesäkuussa 2014. Siihen on tähän mennessä ladattu miltei 1500 standardiehdotusta ja palvelu on tavoittanut lähes 400 standardiehdotuksista kiinnostunutta käyttäjää. Uuden palvelun avulla halutaan madaltaa kynnystä osallistua standardien valmisteluun. Kaikki eivät voi välttämättä osallistua standardeja laativiin komiteoihin, mutta standardiehdotuksen valmistuttua lausuntovaiheeseen kuka tahansa voi esittää siihen mielipiteensä tai muutosehdotuksensa.

Pk-yritykset vahvemmin mukaan eurooppalaiseen standardisointiin

EU:n standardisointiasetuksen mukaan standardisointijärjestöjen tulee tarjota mahdollisuus kommentoida lausuntokierroksella olevia standardiehdotuksia internetsivujen kautta. Lausuntovaiheella on tärkeä rooli standardin valmistelutyössä juuri sen vuoksi, että kenellä tahansa on silloin kommentointimahdollisuus. SFS:n Lausuntopyyntöpalvelulla on haluttu tehdä osallistuminen mahdollisimman helpoksi.

SFS on mukana eurooppalaisten standardisoimisjärjestöjen CENin ja CENELECin koordinoimassa projektissa viiden muun eurooppalaisen standardisointijärjestön kanssa. Projektissa mukana olevien Tšekin, Espanjan, Norjan, Kroatian, Latvian ja Suomen yhteistyöstä syntyi online-palvelut jokaisen maan omalla äidinkielellä. Projekti saa rahoitusta EU:lta ja EFTA:lta.

Yhteistyön tuloksena enemmistö eurooppalaisista standardisointijärjestöistä tarjoaa internetin kautta mahdollisuutta kommentoida lausuntokierroksella olevia standardiehdotuksia. Kaikki jäsenmaat eivät ole päätyneet samanlaisiin ratkaisuihin sovelluksen suhteen, mutta periaatteet ovat yhteisiä.

Kaikilla on ollut sama tavoite, edistää pienten ja keskisuurten yritysten osallistumista eurooppalaiseen standardisointiin. Niiden vankemmalla osallistumisella varmistettaisiin, että standardeissa otetaan huomioon myös pk-yritysten tarpeet.

Läpinäkyvyys ja avoimuus tärkeänä lähtökohtana palvelun synnyssä

SFS laatii standardeja yhteistyössä eri alojen niin kutsuttujen toimialayhteisöjen kanssa. Jokaisen standardiehdotuksen takana on SFS:n toimialayhteisön asiantuntija, joka vastaa kyseisestä ehdotuksesta. Vastuuhenkilön toimesta standardiehdotus laitetaan lausuntopyyntökierrokselle asiantunteville tahoille mahdollisimman kattavasti. Näitä tahoja ovat muun muassa valmistajat, maahantuojat, käyttäjät, kuluttajat, kauppa, viranomaiset, testauslaitokset, työmarkkinajärjestöt ja lausunnonantajiksi ilmoittautuneet.

Tämän käytännössä sähköpostitse tapahtuvan lausuntopyyntökierroksen lisäksi halutaan saada muitakin tahoja kommentoimaan valmisteilla olevia standardeja. Erityisesti tavoitellaan pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä. SFS:n Lausuntopyyntöpalvelu mahdollistaa uusien näkökantojen löytämisen, koska palvelu tuo standardiehdotukset vaivattomasti kaikkien saataville ja kommentoitaviksi.

Kommentoi ehdotusta ja kerro miten sen voisi tehdä vielä paremmin

Lausuntopyyntöpalveluun rekisteröidyttyään käyttäjä pääsee lukemaan ja kommentoimaan lausuntokierroksella olevia standardiehdotuksia. Standardiehdotukset ovat selattavissa toimialayhteisöittäin, koska jokainen SFS:n toimialayhteisö vastaa oman toimialansa standardisoinnista. Ehdotuksia voi myös hakea tunnuksen tai otsikon perusteella. Lukijoita eniten kiinnostaneet standardiehdotukset näkyvät etusivun alareunassa.

Käyttäjiltä on tullut palautetta tekstien luettavuudesta ja harmitusta on aiheuttanut se, ettei standardiehdotusta voi lukea yhtenä dokumenttina. Toiset taas ovat olleet sitä mieltä, että asiapitoinen teksti on keveämpi lukea pilkottuna. Jotta valmisteilla oleva standardiehdotus ei leviäisi keskeneräisenä maailmalle, tekstit ovat luettavissa pienemmissä osissa. Käytännössä otsikoittain jaotellut lukuruudut ovat kommentoidessa tarpeen, sillä kommentti on usein osoitettu tiettyyn tekstin kohtaan.

Annettuihin kommentteihin on tarjottava myös muutosehdotus. Palvelun käyttäjät ovat pitäneet luonnoksen tallennusmahdollisuutta hyvänä asiana. Myöhemmin voi omilla tunnuksilla palata Lausuntopyyntöpalveluun jatkamaan kommenttien kirjoittamista, lukemaan muita standardiehdotuksia ja tarkastelemaan kommentointihistoriaansa.

Lähetetyt kommentit muutosehdotuksineen välitetään toimialayhteisön vastuuhenkilölle. Palvelu lähettää kommentoijalle sähköpostiin ilmoituksen, kun kommentit otetaan jatkokäsittelyyn. Lausuntopyyntökierroksen päätyttyä standardiehdotus poistuu palvelusta.

Toimialayhteisö, kansallinen komitea tai seurantaryhmä valmistelee lopullisen kantansa standardiehdotukseen ja huomioi myös Lausuntopyyntöpalvelusta saadut kommentit ja muutosehdotukset. Standardiehdotusten sisältöön liittyviin kysymyksiin vastaavat toimialayhteisöjen vastuuhenkilöt. Toimialayhteisö toimittaa Suomen kannan äänestysvastauksena CENille ja/tai ISOlle.

Parhaiten voit vaikuttaa standardien sisältöön osallistumalla kansallisten komiteoiden ja seurantaryhmien toimintaan. Myöhemmin tänä vuonna SFS:n Lausuntopyyntöpalvelun käyttäjälle tulee mahdollisuus ottaa kantaa siihen, hyväksyykö kyseisen standardiehdotuksen vai ei. Kielteinen vastaus tulee myös perustella. Samoin standardiehdotuksista kiinnostuneita on ajateltu lisäämällä toimialayhteisön vastuuhenkilön yhteystieto standardiehdotuksen tietoihin. Näillä lisäyksillä saadaan standardien laatijoille tarpeellista tietoa sekä helpotetaan lukijaa lisätiedon saatavuudessa.

Vielä ehtii vaikuttaa tulevaisuuden standardeihin! Se on vain rekisteröitymistä vaille: lausunto.sfs.fi

Ukkonen_Virve_SFS

Virve Ukkonen tietojärjestelmäassistentti,

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry,

virve.ukkonen@sfs.fi

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.