https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 22.4.2015

Valoa kohti

Käsite ’Engineering Asset Management’ lienee varsin outo jopa alalla toimivien keskuudessa. Yläkäsitteenä se kattaa muun muassa käyttöomaisuuden käytön ja huollon, tähän liittyvän koulutuksen ja sertifioinnin, kunnon ja riskien arvioinnin, kunnossapitoalan teknologiat ja järjestelmät sekä standardoinnin.

WEB_TTY

Vasemmalta WCEAM 2014:n puheenjohtaja Joe Amadi-Echendu, Etelä-Afrikan Yleisten töiden ministeri Thembelani Tulas Nxesi ja ISEAM:n puheenjohtaja Joe Mathews.

Pimeys voi olla rauhoittavaa. Aina ei kuitenkaan ole niin. Kun valot sammuivat Menlyn Park-ostoskeskuksen Exclusive Books-kirjakaupasta ja kaikkialta muualtakin tässä Pretorian ja Etelä-Afrikan suurimpiin kuuluvasta ostoskeskuksessa, tunne ei ollut ollenkaan rauhoittava. Muille asiakkaille tilanne saattoi olla tuttu, koska he ryntäsivät kuka mitenkin osasi ja taisi ulos kaupasta. Syykin selvisi varsin pian – kaikki kaupat suljettiin välittömästi sähkökatkon tullessa ja sähköjen palautumista oli mukavampi odotella varsin avarassa ostoskeskuksessa kuin suljettuna pimeään kirjakauppaan tai johonkin muuhun ostokeskuksen sadoista liikkeistä. Siunattu kännykkä, sen näytön valossa oli mahdollista löytää ulos kirjahyllyjen sokkeloista ennen lukkojen taakse joutumista. Osan kaupunkia pimentänyt ja useita tunteja kestänyt sähkökatko johtui hiilivoimalan varastosiilon romahtamisesta.

Ei ollutkaan yllätys, että Etelä-Afrikan suurimman sähköyhtiön ESKOM:n tuotanto-osaston varatoimitusjohtaja Thavapragesen Govender oli varsin huolissaan yhtiönsä kasvavasta korjausvelasta. Mittarit olivat huomattavan punaisella verrattuna keskimäärin tilanteeseen Euroopassa, vaikka kyllä meilläkin tunnetaan osakkeenomistajien haluttomuus investoida laitosten perusparannuksiin. Varatoimitusjohtaja Govender esiintyi yhtenä pääpuhujista WCEAM 2014 -konferenssissa. Konferenssi järjestettiin nyt yhdeksättä kertaa, tällä kertaa Pretoriassa, Etelä-Afrikassa lokakuussa 2014.

ThavaGovenderWEB

Etelä-Afrikan suurimman sähköyhtiön ESKOM:n tuotanto-osaston varatoimitusjohtaja Thavapragesen Govender nosti esille kasvavan korjausvelan.

WCEAM-lyhenne tulee sanoista World Congress on Engineering Asset Management. Engineering Asset Management tarkoittaa vapaasti tulkittuna käyttöomaisuuden hoitoa insinööritieteiden keinoin. Kuten nimestäkin voi päätellä, konferenssissa lähestyttiin käyttöomaisuuden hoitoa hyvin monesta kulmasta. Konferenssiin osallistuikin noin 200 alalla toimivaa ammattilaista ja tutkijaa kahdestakymmenestä maasta. Konferenssin järjesti Pretorian Yliopiston Graduate School of Technology Management -laitos yhdessä alan kattojärjestön ISEAM:n (International Society of Engineering Asset Management) kanssa.

Konferenssissa oli esillä niin yksityisten yritysten kuin julkisten palveluiden piirissä toimivia kiinnostavia ja ajankohtaisia asioita. Lisäksi konferenssissa esiteltiin laaja kirjo alan viimeisintä tutkimusta kattaen perinteisen kunnossapitoaiheiden lisäksi myös käyttöomaisuuden investointi- ja myyntistrategiat.

Kaikkiaan konferenssissa oli neljä pääpuhujaa, yleisöluento, neljä seminaari-istuntoa, kolme paneelikeskustelua ja 82 tutkimusartikkelin esittelyä. Artikkelit julkaistaan keväällä 2015 nimellä 9th WCEAM Research Papers.

Esitysten sisällöstä

Alan kansainvälisen kattojärjestön ISEAM:n puheenjohtaja, tohtori Joe Mathews esitteli avauspuheessaan ISO 55 000 -standardikokoelman, jonka myötä insinöörilähtöistä käyttöomaisuuden hoitoa voidaan harjoittaa ammattimaisin ja standardoiduin menetelmin. Standardikokoelma kattaa niin aineellisen kuin aineettomankin käyttöomaisuuden hoidon varsin laajasti: rakennetun ympäristön, tehtaat, järjestelmät, laitteet ja komponentit.

Oli ehkä hienoinen yllätys, että vasta nyt ensimmäistä kertaa WCEAM-konferenssien historiassa yhtenä pääpuhujana esiintyi investointipankkiiri. Andre Kruger, varapääjohtaja ABSA Capital-investointipankista, Etelä-Afrikasta, esitti esityksessään ajatuksia siitä, miten ylitetään kuilu insinöörien suunnitelmien ja rahoituksen realismin välillä. Krugerin esitti mielenkiintoisen mallin yhdistetystä pääomasuunnittelusta (Integrated Capital Planning), jossa yhdistyvät hyvä näkemys sosio-ekonomisesta olosuhteista ja hyvä käyttöomaisuuden hoitosuunnitelma. Mallin toteuttaminen vaatii erittäin tiivistä yhteistyötä insinöörien ja rahoituksen ammattilaisten kanssa koko prosessin ajan. Tavoitteena on koota samaan hankkeeseen paras asiantuntemus niin rahoituksen, suunnittelun kuin kunnossapidonkin alueilta.

Samoilla linjoilla oli Australian Queenslandin osavaltion talouden tarkastusviraston pääjohtaja Andre Greaves omassa esityksessään. Miksi omistajuus julkisella sektorilla on niin kallista? Miksi julkisen sektorin investointipäätökset tehdään edelleen ilman kunnollista suunnittelua? Mikä menee pieleen ja miksi? Näihin kysymyksiin ei esitys tuonut tyhjentävää vastausta, mutta pääjohtaja Greaves’in ajatus oli, että ratkaisun avain on tässäkin asiantuntijoiden yhteistyö. Tavoitteena pitää olla että, insinöörien, omaisuudenhoidon johdon ja investoinnin ammattilaisten yhteistyön tuloksena päätökset tehdään nykyistä huomattavasti paremmin informoituina.

Konferenssin ja asiantuntevan käyttöomaisuuden hoidon merkityksestä Etelä-Afrikalle osoitti päätöspäivän pääpuhujaksi lupautunut Yleisten töiden ministeri Thembelani Tulas Nxesi. Ministeri Nxesi pohti tunnin kestäneessä hauskassa esityksessään käyttöomaisuuden hoidon haasteita julkisella sektorilla ja erityisesti oman ministeriönsä toimialalla. Määrätietoisella ja ammattimaisella omaisuudenhoidolla, liikkumattoman omaisuuden järjestelmällisellä luetteloinnilla ja erityisesti uusilla ideoilla on Etelä-Afrikassa pystytty turvaamaan valtion omaisuuden arvon säilyminen ja synnytetty sen lisäksi uusia työpaikkoja.

Tänä vuonna Tampereella

WCEAM 2015-konferenssi järjestetään tänä vuonna Suomessa. Viimeisimmät alan tuulet ovat esillä niin moninaisissa esityksissä kuin keskusteluissakin 28. – 30. syyskuuta Tampereella. Tampere-talossa mukana ovat myös kunnossapidon uudet menetelmät, kuten robotit ja teollinen internet, sekä kunnossapidon ja käyttöomaisuuden hoidon toteuttaminen koko käyttöomaisuuskannassa. Erityinen paino konferenssissa on käyttöomaisuuden hoidolla saavutettava arvonnousu – tästä juontuu tilaisuuden iskulausekin Keep and Grow Value.

Tervetuloa Tampereelle! 

Laitinen_Jouko_WEB

Jouko Laitinen

tutkija, Tampereen Teknillinen Yliopisto/Koneen­­suunnittelun ja tuotantotekniikan laitos,

jouko.laitinen@tut.fi

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.