Vesihuollon tutkijat Tampereella 6.6.2019 – ”Saneerausvelka on Suomen vesihuollon isoin ongelma”

Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella 6.6.2019 järjestettävässä vesihuoltoalan seminaarissa tutkijoiden teemana on vesihuollon yhteistyön edistäminen kohti kestävyyttä. Tilaisuuden yhteydessä julkistetaan kirja, joka käsittelee kolmen kokeneen tamperelaisen vesihuollon tutkijan työtä. Kirjan julkaisee Tampere Grand Senior Water Professionals -yhdistys. Tervetuloa mukaan seminaariin ja kirjanjulkistukseen!

water

Seminaarissa julkistettavan kirjan tutkijat, Tampereen yliopiston dosentit Jarmo Hukkaja Tapio Katko sekä tekniikan tohtori Pekka Pietilä ovat kiertäneet maailmaa vuosikymmenten ajan ja kolmikon sanoma on selvä: Vesihuoltoon panostettu euro tulee moninkertaisesti takaisin.

– Ongelma on siinä, että vesihuollon kehittäminen ja ylläpito nähdään kustannuksina, ei investointeina. Jokainen vesihuoltoon sijoitettu euro tulee kuitenkin 3–5-kertaisena takaisin. Tätä infrastruktuurin merkitystä ei usein ymmärretä, Katko sanoo.

Puutteellinen vesihuolto aiheuttaa valtavat kustannukset terveydenhuollolle maailmanlaajuisesti. Köyhimmissä maissa vettä joudutaan usein hakemaan pitkien matkojen takaa, mikä vie ison osan esimerkiksi naisten työajasta. Myös teollisuus tarvitsee toimivaa vesihuoltoa.

– Päivittäin 5 000-10 000 ihmistä kuolee maailmanlaajuisesti likaisesta vedestä ja huonoista hygieniaoloista aiheutuneisiin sairauksiin, Hukka kertoo.

Vesimiehet tiivistävät vesihuollon isot kysymykset kolmeen kohtaan: Saneerausvelka on Suomen vesihuollon isoin ongelma, johon ei ole puututtu riittävällä tarmolla. Vesilaitokset täytyisi pitää julkisessa omistuksessa, sillä yksityistämisestä on paljon huonoja kokemuksia. Teknologinen osaaminen ei auta, jos yhteiskunnan toiminta ei ole riittävällä tasolla.

– Saneerausvelka on Suomen vesihuollon isoin ongelma. Rahaa pitäisi panostaa 2-3 kertaa enemmän. Tähän ongelmaan ei ole vielä riittävästi tartuttu, Katko toteaa Suomen tilanteesta.

Vesihuollon yhteistyön edistäminen kohti kestävyyttä – UNESCO:n kestävät vesihuoltopalvelut 
-oppituolin vuosiseminaari
Aika: 6.6.2019 kello 9.30
Paikka: Tampereen yliopiston Hervannan kampus, Rakennustalon sali RG202 (Korkeakoulunkatu 5, Tampere)
Ohjelmahttp://www.cadwes.com/events/

Uusimmat artikkelit

Fortumin Loviisan voimalaitoksen vuosihuolto 2019 alkaa, vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto alkaa sunnuntaina 18. elokuuta laitoksen kakkosyksiköstä, minkä jälkeen huolletaan ykkösyksikkö. Tänä vuonna molemmilla laitos yksiköillä on vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki. Vuosihuoltojen arvioidaan kestävän yhteensä noin 35 vuorokautta.

14.8.2019 | Alan Uutiset

Vinkkejä lastuamisnesteiden käsittelyn tehostamiseen ja muita tärppejä Kunnossapidon osto-oppaasta

Tehostamalla lastuamisnesteiden käsittelyä voidaan saavuttaa runsaasti hyötyjä. Näin voidaan esimerkiksi vähentää suunnittelemattomia käyttökatkoja ja pidentää työkalujen ja koneiden käyttöikää. Noudattamalla Fuchs Oil Finland Oy:n vinkkejä voit pitää tuotannon tehokkaana ja tasaisena. Lue aiheesta lisää tästä

SSAB:n Raahen tehtaalla testattiin onnistuneesti fossiilisen hiilen korvaamista biohiilellä

SSAB:n Raahen terästehtaalla on testattu viimeksi kuluneen vuoden aikana kahteen otteeseen biohiilen käyttöä masuunin raaka-aineena. Testeissä fossiilisesta injektiohiilestä eli PCI-hiilestä korvattiin ensin 4 prosenttia ja sitten 10 prosenttia biohiilellä. Testien perusteella biohiilen 10 prosentin osuus on mahdollinen, mikä vähentäisi fossiilisesta hiilestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 100 000 tonnia vuodessa. 

Tuore selvitys sen vahvisti: hyvä johtaminen lisää kannattavuutta

Hyvä johtaminen ja esimiestyö lisäävät selkeästi yritysten kannattavuutta. Teknologiateollisuuden työhyvinvointihankkeessa tehty selvitys osoitti, että kannattavuudessa voi olla jopa useiden prosenttiyksiköiden eroja johtamisesta riippuvista syistä. Hyvällä johtamisella on myönteinen vaikutus myös työmotivaatioon ja työhön sitoutumiseen.

26.7.2019 | Tutkimus ja koulutus

Konesali törrötti keskellä rakennustyömaata, 5000 opiskelijan LAMK nousi ympärille

Lahden ammattikorkeakoulu LAMK:in neljä erillistä kampusta yhdistyivät saman katon alle syksyllä 2018. Uusi kampus saneerattiin vanhan huonekalutehtaan tiloihin ja se palvelee viittätuhatta tekniikan, designin, liiketalouden, matkailun ja sote-alan opiskelijaa 24 tuntia vuorokaudessa.

Langh Tech toimitti skrubberit Chiosin uuteen tankkeriin

Suomalainen Langh Tech on toimittanut rikkipesurit kreikkalaisen Chios Navigationin uuteen 50 000 dwt:n tuotetankkeriin, joka luovutettiin äskettäin korealaiselta Hyundai Mipon telakalta.

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.