Vesihuollon tutkijat Tampereella 6.6.2019 – ”Saneerausvelka on Suomen vesihuollon isoin ongelma”

Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella 6.6.2019 järjestettävässä vesihuoltoalan seminaarissa tutkijoiden teemana on vesihuollon yhteistyön edistäminen kohti kestävyyttä. Tilaisuuden yhteydessä julkistetaan kirja, joka käsittelee kolmen kokeneen tamperelaisen vesihuollon tutkijan työtä. Kirjan julkaisee Tampere Grand Senior Water Professionals -yhdistys. Tervetuloa mukaan seminaariin ja kirjanjulkistukseen!

water

Seminaarissa julkistettavan kirjan tutkijat, Tampereen yliopiston dosentit Jarmo Hukkaja Tapio Katko sekä tekniikan tohtori Pekka Pietilä ovat kiertäneet maailmaa vuosikymmenten ajan ja kolmikon sanoma on selvä: Vesihuoltoon panostettu euro tulee moninkertaisesti takaisin.

– Ongelma on siinä, että vesihuollon kehittäminen ja ylläpito nähdään kustannuksina, ei investointeina. Jokainen vesihuoltoon sijoitettu euro tulee kuitenkin 3–5-kertaisena takaisin. Tätä infrastruktuurin merkitystä ei usein ymmärretä, Katko sanoo.

Puutteellinen vesihuolto aiheuttaa valtavat kustannukset terveydenhuollolle maailmanlaajuisesti. Köyhimmissä maissa vettä joudutaan usein hakemaan pitkien matkojen takaa, mikä vie ison osan esimerkiksi naisten työajasta. Myös teollisuus tarvitsee toimivaa vesihuoltoa.

– Päivittäin 5 000-10 000 ihmistä kuolee maailmanlaajuisesti likaisesta vedestä ja huonoista hygieniaoloista aiheutuneisiin sairauksiin, Hukka kertoo.

Vesimiehet tiivistävät vesihuollon isot kysymykset kolmeen kohtaan: Saneerausvelka on Suomen vesihuollon isoin ongelma, johon ei ole puututtu riittävällä tarmolla. Vesilaitokset täytyisi pitää julkisessa omistuksessa, sillä yksityistämisestä on paljon huonoja kokemuksia. Teknologinen osaaminen ei auta, jos yhteiskunnan toiminta ei ole riittävällä tasolla.

– Saneerausvelka on Suomen vesihuollon isoin ongelma. Rahaa pitäisi panostaa 2-3 kertaa enemmän. Tähän ongelmaan ei ole vielä riittävästi tartuttu, Katko toteaa Suomen tilanteesta.

Vesihuollon yhteistyön edistäminen kohti kestävyyttä – UNESCO:n kestävät vesihuoltopalvelut 
-oppituolin vuosiseminaari
Aika: 6.6.2019 kello 9.30
Paikka: Tampereen yliopiston Hervannan kampus, Rakennustalon sali RG202 (Korkeakoulunkatu 5, Tampere)
Ohjelmahttp://www.cadwes.com/events/

Uusimmat artikkelit

5.12.2019 | Tutkimus ja koulutus

Avaruusalan innovaatiot tukevat ilmastonmuutoksen torjuntaa

Ilmastonmuutoksen torjunta, kestävä kasvu, avaruuden kestävä käyttö ja arktinen alue, eli Suomen EU-puheenjohtajakauden keskeiset viestit, olivat vahvasti esillä European Space Week –tapahtuman ohjelmassa 3.-5. joulukuuta Helsingissä.

5.12.2019 | Alan Uutiset

Konecranes vahvistaa markkina-asemaansa Kaakkois-Aasiassa ostamalla MHE-Demagin

Konecranes vahvistaa markkina-asemaansa nopeasti kasvavilla Kaakkois-Aasiassa ostamalla MHE-Demagin. Yritysosto kasvattaa Konecranesin liikevaihtoa Aasian ja Tyynenmeren alueella noin 30 prosenttia. Kaupan odotetaan toteutuvan 2.1.2020.

TUKES: Sähkötöiden johtajilla ja käytön johtajilla on ryhdistäytymisen paikka

Sähkölaitteistojen varmennus- ja määräaikaistarkastuksissa on ilmennyt asennuksiin liittyviä puutteita. Turvalllisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa sähkötöiden johtajia ja käytön johtajia tehostamaan toimintaansa ja valvomaan annettujen ohjeiden noudattamista. Käyttöönottotarkastukseen on keskityttävä huolellisesti. Huolto- ja kunnossapito-ohjelmaa pitää noudattaa. Tukes ryhtyy valvomaan käytön johtajien toimintaa entistä tiiviimmin mm. dokumenttivalvonnan keinoin.

Posti raivaa esteitä digitalisaation tieltä - SisuID-pilotti asiakkaiden tunnistamiseksi verkossa ja kivijalassa

Posti osallistui digitaalisen identiteetin käyttöä edistävän hankkeen pilottiin. Uusi tunnistusmenetelmä tekisi Postin digitalisaatiotavoitteista helpommin saavutettavia.

Puhtaiden osien merkitys sähköautoteollisuudessa haastaa laitetoimittajat

FinnSonic Oy on saanut historiansa suurimman ultraäänipesulinjatilauksen. Noin kahden miljoonan euron arvoinen linja toimitetaan keväällä 2020 Saksaan sähköautoteollisuuden tarpeisiin.

Teollisuuden tarkastukset kustannustehokkaasti ja turvallisesti

Viasor Oy palkittiin Teknologia 19-tapahtuman yhteydessä Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n ja Suomen Messusäätiön vuoden 2019 yritysinnovaatiopalkinnolla. Lokakuussa 2018 perustettu yhtiö on kehittänyt droneja hyödyntävän ratkaisun vaikeasti lähestyttävien kohteiden, kuten säiliöiden, kunnon tarkastukseen. Droneilla tehtävät seinämän paksuusmittaukset mahdollistavat käsin suoritettuja mittauksia laajemman otannan kustannustehokkaalla ja turvallisella tavalla.

8.11.2019 | Kumppaniartikkeli

KL-Lämmön osaaminen tulppaa teollisten laitteiden rahareiät

Teollisuuden järjestelmissä kiertää nesteiden lisäksi yllättävän paljon rahaa. Ainakin kun ajatellaan Motivan takavuosina vetämää energiatehokkuuden tutkimusta, jonka mukaan tehoton lämmönsiirto aiheuttaa suomalaisille teollisuusyrityksille 500 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Tässä on suurten kiinteistöjen omistajille taas yksi hyvä syy pitää järjestelmät kunnossa.