Vesihuollon tutkijat Tampereella 6.6.2019 – ”Saneerausvelka on Suomen vesihuollon isoin ongelma”

Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella 6.6.2019 järjestettävässä vesihuoltoalan seminaarissa tutkijoiden teemana on vesihuollon yhteistyön edistäminen kohti kestävyyttä. Tilaisuuden yhteydessä julkistetaan kirja, joka käsittelee kolmen kokeneen tamperelaisen vesihuollon tutkijan työtä. Kirjan julkaisee Tampere Grand Senior Water Professionals -yhdistys. Tervetuloa mukaan seminaariin ja kirjanjulkistukseen!

water

Seminaarissa julkistettavan kirjan tutkijat, Tampereen yliopiston dosentit Jarmo Hukkaja Tapio Katko sekä tekniikan tohtori Pekka Pietilä ovat kiertäneet maailmaa vuosikymmenten ajan ja kolmikon sanoma on selvä: Vesihuoltoon panostettu euro tulee moninkertaisesti takaisin.

– Ongelma on siinä, että vesihuollon kehittäminen ja ylläpito nähdään kustannuksina, ei investointeina. Jokainen vesihuoltoon sijoitettu euro tulee kuitenkin 3–5-kertaisena takaisin. Tätä infrastruktuurin merkitystä ei usein ymmärretä, Katko sanoo.

Puutteellinen vesihuolto aiheuttaa valtavat kustannukset terveydenhuollolle maailmanlaajuisesti. Köyhimmissä maissa vettä joudutaan usein hakemaan pitkien matkojen takaa, mikä vie ison osan esimerkiksi naisten työajasta. Myös teollisuus tarvitsee toimivaa vesihuoltoa.

– Päivittäin 5 000-10 000 ihmistä kuolee maailmanlaajuisesti likaisesta vedestä ja huonoista hygieniaoloista aiheutuneisiin sairauksiin, Hukka kertoo.

Vesimiehet tiivistävät vesihuollon isot kysymykset kolmeen kohtaan: Saneerausvelka on Suomen vesihuollon isoin ongelma, johon ei ole puututtu riittävällä tarmolla. Vesilaitokset täytyisi pitää julkisessa omistuksessa, sillä yksityistämisestä on paljon huonoja kokemuksia. Teknologinen osaaminen ei auta, jos yhteiskunnan toiminta ei ole riittävällä tasolla.

– Saneerausvelka on Suomen vesihuollon isoin ongelma. Rahaa pitäisi panostaa 2-3 kertaa enemmän. Tähän ongelmaan ei ole vielä riittävästi tartuttu, Katko toteaa Suomen tilanteesta.

Vesihuollon yhteistyön edistäminen kohti kestävyyttä – UNESCO:n kestävät vesihuoltopalvelut 
-oppituolin vuosiseminaari
Aika: 6.6.2019 kello 9.30
Paikka: Tampereen yliopiston Hervannan kampus, Rakennustalon sali RG202 (Korkeakoulunkatu 5, Tampere)
Ohjelmahttp://www.cadwes.com/events/

Uusimmat artikkelit

25.6.2019 | Alan Uutiset

”Sellumarkkinoilla normaali korjausliike” – hinta edelleen hyvällä tasolla, sanoo Metsä Groupin Hämälä

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ei kanna suurta huolta sellun hinnan viimeaikaisesta laskusuunnasta, sillä historiallisesti tarkasteltuna hintataso on edelleen ”hyvä”. Nykyinen hintataso ei myöskään vaikuta yhtiön arvioihin uuden Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan kannattavuudesta. Varsinainen investointipäätös laitoksesta tehdään kesällä 2020.

Ford hyödyntää tuotannossaan yli miljardi kertakäyttömuovipulloa vuodessa

Autonvalmistaja Ford on löytänyt nerokkaan tavan käyttää uudelleen miljoonia muovipulloja. Jokaisessa yhtiön valmistaman Ford EcoSportin mattojen valmistukseen on käytetty 470 kertakäyttöistä muovista juomapulloa.

19.6.2019 | Tutkimus ja koulutus

Kumppaniverkostoista aiheutuu ongelmia yli 80 % yrityksistä

Kumppaniverkostoista johtuvat toimitusketjujen häiriöt ja liiketoiminnan keskeytykset luovat yrityksille painetta investoida kumppaniverkoston riskienhallintaan. Suomalaista yritysjohtoa huolestuttavat erityisesti kumppaniverkoston vastuullisuus- ja kyberriskit.

Cobotit auttoivat metallisorvaamon kasvuun

Yhteistyörobotti eli cobotti nosti savonlinnalaisen alihankintakoneistamo Ket-Metin kustannuskilpailukykyä roimasti.

llmalämpöpumppumyynnin rajua kasvua ruokki helteinen viime kesä

Lämpöpumppujen myynti Suomessa kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 47 prosenttia. Eniten rynnivät ilmalämpöpumput lähes 70 prosentin kasvulla, mutta myös maalämpöpumppujen, ilma-vesilämpöpumppujen ja poistoilmalämpöpumppujen myyntiluvut nousivat 10-15 prosenttia. 

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.