Vihreä siirtymä lisää suunnittelu- ja konsultointipalveluiden tarvetta
Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n teettämän selvityksen mukaan kunnianhimoiset kestävyystavoitteet lisäävät asiantuntijapalveluiden kysyntää ja synnyttävät suomalaisille suunnittelu- ja konsultointiyrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia myös kansainvälisesti.
SKOL ry:n toimitusjohtajan ja Teknologiateollisuus ry:n kestävän kehityksen johtaja Helena Soimakallion mukaan suomalaisilla suunnittelualan yrityksillä on paljon annettavaa kestävän kehityksen edistämiseen jopa maailmanlaajuisesti.
– Suunnitteluvaiheessa tehdyt valinnat vaikuttavat hankkeen koko elinkaaren ajan. Suunnitteluratkaisut määräävät jopa 80 prosenttia tuotteen tai hankkeen ympäristöominaisuuksista, kuten ilmastopäästöistä sekä energia- ja materiaalitehokkuudesta. Suomalaisen teknologiaviennin globaali ilmastokädenjälki on suuri. Huippuluokan suunnitteluosaaminen mahdollistaa sen kasvattamisen entisestään, Soimakallio toteaa.
Jotta mahdollisuudet voidaan hyödyntää, yritysten täytyy pitää huolta palveluiden korkeasta laadusta ja osaamisen jatkuvasta kehittämisestä. Lisäksi meidän tulee uudistaa tarjontaamme asiakastarpeita vastaavasti sekä kehittää kokonaan uusiakin näkökulmia sisältäviä keihäänkärkituotteita.
Markkinasignaalit ja kysynnän trendit selville
Selvityksen mukaan alan suomalaisten yritysten on seurattava tarkkaan markkinasignaaleja ja kysynnän trendejä sekä nousevia kestävän kehityksen tavoitteita. Suomen ei kannata kilpailla hinnalla vaan kehittyneillä tuotteilla ja palveluilla. Selvityksessä havaittiin myös, että suomalaiset suunnittelu- ja konsultointiyritykset eivät ole vielä läsnä kaikilla kestävän kehityksen edelläkävijämarkkinoilla. Lisäksi suomalaisten yritysten palvelut eivät kata kaikkia YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden osa-alueita.
Selvityksen aiemmin julkaistuissa osissa havaittiin, että suomalainen suunnitteluala menestyy parhaiten juuri sellaisilla markkinoilla, joilla kestävän kehityksen kunnianhimo ja vaatimukset ovat suuria. Lisäksi raportissa laskettiin, että suunnittelualan oma hiilikädenjälki on peräti 1300 kertaa suurempi kuin jalanjälki.
Nyt julkistettu raportti on viimeinen osa hankekokonaisuudesta, jonka tavoitteena oli selvittää kuinka suunnittelu- ja konsultointiyritykset voivat edistää kestävää kehitystä omassa toiminnassaan sekä tuottaa kestävästi arvoa asiakkailleen ja koko yhteiskunnalle.
Nina Garlo-Melkas