Wapice ja Vaasan ammattikorkeakoulu lisäävät yhteistyötä tekoälyssä
Wapice Oy ja Vaasan ammattikorkeakoulu (VAMK) ovat sopineet koulutusyhteistyön syventämisestä tulevaisuudessa. Insinöörikoulutuksen merkitys kasvaa teollisuudessa ja erityisesti ohjelmistoalan osaajista on pulaa. Wapice järjestää käytännön tekoälypohjaista opetusta Vaasan ammattikorkeakoulussa.
Vaasalainen Wapice Oy on palkannut suuren määrän osaajia vuosittain Vaasan ammattikorkeakoulusta. Yhteystyö tarkoittaa konkreettisesti sitä, että Wapicen osaajat opettavat ajankohtaisia kursseja VAMK:ssa ja käyttävät uusimpia kehitys- ja ohjausympäristöjä opetuksen apuna. Tekoäly on niistä yksi. Technobothnia toimii yhteistyössä Vaasan Yliopiston ja Novian kanssa, joten kursseille voi tulla kaikista näistä oppilaitoksista.
- Wapice on tutkinut ja toteuttanut tekoälypohjaisia järjestelmiä ja ratkaisuja jo vuosia. Opetuksessa tekoälyyn liitetään lisättyä todellisuutta ja laiteohjausta. Nykyajan huoltopalveluohjelmistot sisältävät suuren määrän tekoälytyyppisiä piirteitä. Tekoälyn avulla voidaan selvittää reaaliaikaisesti muun muassa missä myyjien pitäisi olla tavaratalon ruuhka-aikoina ja vahtia, että sadalla työmiehellä on koko ajan asianmukaiset varusteet yllään, kerrotaan lehdistötiedotteessa.
Wapicella on asiakkaita laajasti eri teollisuudenaloilta. Yrityksen ratkaisuilla voidaan esimerkiksi tarkkailla ja ennakoida paperikoneen kuntoa, akkujen ja voimanlähteiden tilaa sekä erilaisten koneiden ja laitteiden käyttöastetta sekä tulevaa huoltotarvetta. Tarvittava data voidaan analysoida ja ohjaustoimet tehdä vaikkapa mobiililaitteilla.
Technobothnia -Huipputekniikkaa entisessä puuvillatehtaassa
Vaasan ammattikorkeakoulun tekniikan opetuksen ja tutkimuksen laboratoriot sijaitsevat syksyllä 1996 valmistuneessa entiseen Vaasan Puuvilla Oy:n tehdaskiinteistöön saneeratuissa tiloissa.
Technobothniaksi nimetyssä laboratoriossa ovat muun muassa kone- ja tuotantotekniikan, sähkö- ja tietotekniikan sekä rakennus- ja ympäristötekniikan laboratorio-opetus- ja tutkimustilat, joiden pinta-ala on noin 5000 neliömetriä.
Technobothnia on Vaasan ammattikorkeakoulun, Vaasan yliopiston ja Yrkeshögskolan Novian yhteinen tilahanke.
Nina Garlo-Melkas