Tutkimus ja koulutus | 18.5.2020

Wärtsilä ja Vantaan Energia aloittavat yhteistyön hiilineutraalin synteettisen biokaasun tuotantoprojektissa

Teknologiakonserni Wärtsilä ja energiayhtiö Vantaan Energia ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen konseptiselvityksestä, jossa tutkitaan Power-to-Gas -laitoksen kannattavuutta Vantaan Energian jätevoimalan yhteydessä. Yhteistyösopimus allekirjoitettiin toukokuussa, ja se on voimassa 12 kuukautta.

wärt_p2p

Havainnekuva synteettisen biokaasun tuottamisesta kaukolämmön ja liikenteen tarpeisiin Vantaan Energian jätevoimalan yhteydessä toimivan Power-to-Gas -laitoksen avulla.

Sähköenergiaa on mahdollista konvertoida polttoaineeksi ja varastoida, kun se muutetaan elektrolyysin kautta vedyksi ja edelleen hiilidioksidia käyttäen metanoinnin avulla kaasuksi (Power-to-Gas). Vantaan Power-to-Gas -laitoksen on määrä tuottaa hiilineutraalia synteettistä biokaasua.

Yhteistyöhankkeessa Vantaan Energia ja Wärtsilä selvittävät Vantaan Energian jätevoimalassa tuotettavan sähköenergian ja syntyvän hiilidioksidin hyödyntämistä synteettisen biokaasun tuotannossa. Tarkoituksena on selvittää hankkeen optimaalinen koko, hiilineutraalin biokaasun valmistuksen kustannukset ja tekniset toteutusvaihtoehdot. Synteettisellä biokaasulla  on tarkoitus korvata perinteisen maakaasun käyttö kaukolämmityksessä, mikä vähentäisi Vantaan Energian hiilidioksidipäästöjä.

- Ilmastokriisin pysäyttäminen edellyttää nopeita ja päättäväisiä toimia. Energiayhtiöillä on tässä tilanteessa merkittävä rooli. Vantaan Energia haluaa olla eturintamassa ja lopettaa kivihiilen käytön energiantuotannossa jo vuonna 2022. Haluamme johtaa muutosta energiasektorilla. Etsimme aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti parhaita mahdollisia tapoja tuottaa energiaa älykkäällä ja kestävällä tavalla kohtuulliseen hintaan. Tämä projekti on tärkeä askel kohti tavoitteitamme, sanoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

Wärtsilä on työskennellyt Power-to-X-tutkimuksen parissa aktiivisesti vuodesta 2018 alkaen.

- Tämän yhteiskehityssopimuksen puitteissa voimme soveltaa osaamistamme konkreettiseen projektiin. Olemme erittäin innoissamme tämän projektin suomasta tilaisuudesta osoittaa, että synteettisten polttoaineiden käyttö olennaisena osana sähkö- ja lämpöjärjestelmiä on toteutettavissa. Samalla projekti on myös esimerkki sähkö-, lämpö- ja polttoainesektorien yhdentymisestä, jota tulemme näkemään yhä enemmän tulevaisuudessa. Vantaan Energia ja Wärtsilä jakavat vision tulevaisuudesta, jossa energia on sataprosenttisesti uusiutuvaa. Tämä projekti on loistava tilaisuus aloittaa visiomme toteuttaminen konkreettisessa liiketoiminnassa, kertoo Wärtsilän energialiiketoiminnan strategiasta ja liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Matti Rautkivi.

Wärtsilä tuo konseptiselvitykseen osaamisensa Power-to-Gas prosesseissa ja ‑teknologiassa, Vantaan Energia puolestaan kokemuksensa ja ymmärryksensä kaukolämpöliiketoiminnasta ja projektikohtaisista vaatimuksista.

Lue lisää englanniksi:  Synthetic fuels supporting Wärtsilä’s vision of a 100 percent renewable energy future

Uusimmat artikkelit

23.11.2020 | Tutkimus ja koulutus

Muovi- ja komposiittialalle lisää osaajia yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä Lounais-Suomessa

Muovi- ja komposiittialan yritysten kasvunäkymät ovat Lounais-Suomessa hyvät – korona on jopa vauhdittanut alan yritysten kasvua ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia. Loppuvuonna käynnistyy alan ammattitutkinto ja tulevana vuonna ammatillinen perustutkinto sekä todennäköisesti myös amk-tasoinen täsmätäydennyskoulutus. Lisäksi yritykset ovat viestimässä alasta kiinnostavasti valtakunnallisen MuoviLove-yhteisnäkyvyyden kautta, kertoo Muoviteollisuus ry lehdistötiedotteessa.

16.11.2020 | Kumppaniartikkeli

FINN-Tarkastus Oy laajensi nostolaitteiden tarkastuksiin

Tämän vuoden elokuussa sähkölaitteistojen tarkastuksista tunnettu FINN-Tarkastus Oy aloitti uuden vaiheen panostamalla vahvasti koneturvallisuus- ja koulutuspalveluihin. Nyt yritys on ottanut seuraavan askeleen aloittamalla nostureiden, henkilönostimien ja muiden nostolaitteiden lakisääteiset käyttöönotto- ja määräaikaistarkastukset FINAS-akkreditointipalvelun myönnettyä 5.11.2020 pätevyysalueeseen nostolaitteiden tarkastuksia koskevan laajennuksen. 

Eltelille kolmen vuoden sopimus Fingridin voimajohtojen kunnossapidosta

Eltel on allekirjoittanut kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa sopimuksen koskien voimajohtojen peruskunnossapitoa. Sopimuksen mukaisesti Eltelin vastuulla on neljä kuudesta Fingridin sopimusalueesta: Häme-Uusimaa, Itä-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi eli suurin osa Suomea. Sopimuskausi on 2021-2023.

13.11.2020 | Alan Uutiset

Sallamaari Muhonen Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) toimitusjohtajaksi

Sallamaari Muhonen on nimitetty Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) toimitusjohtajaksi 1.1. 2021 alkaen. Liiton pitkäaikainen toimitusjohtaja Tarja Hailikari jatkaa seuraajansa neuvonantajana, kunnes jää eläkkeelle helmikuun lopussa.

TUKES: Akkujen vääränlainen säilyttäminen voi tulla kalliiksi

Litiumioniakkuja on nykyisin monissa koneissa ja laitteissa, esim. sähkötyökaluissa. Jos et käytä akkukäyttöistä laitetta tai kulkuvälinettä talven aikana, varastoi se turvallisesti. Vääränlainen varastointi voi pilata akun eikä se ole enää käyttökelpoinen talven jälkeen. Pahimmassa tapauksessa vioittunut akku saattaa aiheuttaa tulipalon ladatessa.

Varaosien digitalisointi ja 3D-tulostus mahdollistavat valmistuksen missä ja milloin vain

Varaosien digitalisointi on askel kohti kestävämpää liiketoimintaa ja pienempää hiilijalanjälkeä. Samalla syntyy kustannussäästöjä ja varaosien saatavuus paranee ja nopeutuu. VTT ja Aalto-yliopisto ovat tehneet huippututkimusta varaosien digitalisoinnin ja 3D-tulostuksen edistämiseksi jo viiden vuoden ajan.

SSAB:n Raahen-tehtaalla kokeiltiin lisätyn todellisuuden hyödyntämistä asennustyön valvonnassa

SSAB:n Raahen-tehtaan nauhavalssaamon vuosihuollossa otettiin kesällä digiloikka, kun asennustyön valvonnassa hyödynnettiin ensimmäistä kertaa lisättyä todellisuutta (AR). Tämä mahdollisti sen, että kyseistä asennustyötä yleensä valvovan asiantuntijan ei tarvinnut matkustaa Saksasta SSAB:n tehtaalle Raaheen, vaan hän pystyi seuraamaan ja ohjaamaan työtä AR-lasien kautta, jotka oli kiinnitetty tehtaan oman asennusvalvojan kypärään.