Apetit tavoittelee tuotantoketjunsa hävikin merkittävää pienentämistä
Apetit nostaa kuluvan vuoden yhdeksi tärkeimmistä teemoistaan ruokahävikin pienentämisen. Koko suomalaisen ruokaketjun hävikin määrä on vuosittain arviolta 400–500 miljoonaa kiloa.
- EU-maat ovat sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä kotitalouksissa, ravintoloissa ja kaupoissa, sekä vähentää elintarvikejätteen määrää ruokajärjestelmän kaikissa osissa. Tavoitteen saavuttaminen vaatii paljon työtä kaikilta ruokajärjestelmän toimijoilta. Apetit haluaa omalla toiminnallaan myötävaikuttaa tavoitteen toteutumiseksi, sanoo viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Sanna Väisänen.
Hävikin vähentäminen tuotannossa on yksi osa Apetitin jatkuvaa tehokkuuden parantamista.
- Apetit on vuoden alussa liittynyt elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumukseen, jossa yksi keskeisistä tavoitteista on tuotannon ja raaka-aineen käytön tehokkuuden parantaminen. Tavoitteenamme onkin pienentää tuotantoketjussa syntyvän hävikin määrää merkittävästi, Väisänen sanoo.
Kotitalouksilla merkittävä rooli
Kotitalouksien ympäristövaikutuksista noin kolmasosa aiheutuu ruoasta. Kotitalouksissa syntyy myös noin 30 prosenttia kaikesta ruokahävikistä. Esimerkiksi suunnittelemattomuus tai tilanteiden muuttuminen voivat johtaa ruokahävikin syntymiseen.
Ruokahävikin esillä pitämiseksi Apetit on koonnut hävikkitietoa teemasivulle. Lue lisää täältä .