Outokumpu laajentaa robotiikan käyttöä turvallisuustyössä
Ensimmäinen ANYmal-robotti "Jokkeri" aloitti työnsä Torniossa. Yhtiö arvioi, että tarkastustehtävien siirtäminen robotille voi auttaa vähentämään työntekijöiden altistumisaikaa vaarallisille aineille yli 80 prosenttia ja vaarallisia huoltokorjauksia 20 prosenttia.
Outokumpu aloitti vuosi sitten hyödyntämään tekoälyä ja robotteja parantaakseen ja digitoidakseen turvallista prosessivalvontaa yhtiön tuotantolaitoksilla. Sveitsiläisen robotiikkayrityksen ANYboticsin ensimmäiset ANYmal-robotit saapuivat Outokummun tuotantolaitoksille Saksan Krefeldiin ja Ruotsin Avestaan alkuvuodesta 2023.
Pilottivuoden jälkeen robotiikan käyttö laajenee nyt Suomeen, kun ensimmäinen robotti aloittaa toimintansa yhtiön ferrokromitehtaalla Torniossa. Outokummun tavoite on saavuttaa toimialan alhaisin tapaturmataajuus vuoteen 2025 mennessä.
– ANYboticsin robottiteknologia auttaa meitä parantamaan turvallisuutta vähentämällä työntekijöiden altistumista vaarallisille aineille ja ympäristöille, optimoimalla tuotantoa ennalta ehkäisevällä kunnossapidolla, vähentämällä ympäristövaikutuksia ja keräämällä turvallisuusdataa, Outokummun työturvallisuusjohtaja Thorsten Piniek sanoo.
– Arvioimme vuonna 2023, että tarkastustehtävien siirtäminen robotille voi auttaa vähentämään työntekijöiden altistumisaikaa vaarallisille aineille yli 80 prosenttia ja vaarallisia huoltokorjauksia 20 prosenttia.
Outokummulla on tuotantolaitoksissaan kolme robottia – Saksassa Rosie, Ruotsissa Angie ja Suomessa Jokkeri – joilla on useita päivittäisiä tehtäviä. Avestassa robotti pyrkii vähentämään aikaa, joka työntekijöiden on vietettävä happoalueilla tarkastusten aikana. Tarkastuspisteitä on yhteensä 90 vuoroa kohti, 270 päivässä ja 1 890 viikossa. Krefeldissä robotilla on tällä hetkellä vastaavia tehtäviä kuin Avestassa, mutta lähitulevaisuudessa sen tavoitteena on tarkastaa kylmävalssaamon uuneja ja niiden eristyksiä.
ANYmal-robotit käyttävät SLAM-menetelmää (Simultaneous Localization and Mapping) Lidar-antureiden kanssa esteiden havaitsemiseen ja ennalta määriteltyjen reittien ja tarkastuspisteiden seuraamiseen. Robotit kestävät myös kuumuutta, pölyä ja kemikaaleja.
Robotiikka vähentää altistumisia
Outokummun ferrokromitehtaalla operoi noin 230 työntekijää. Siellä on kolme valokaariuunia (SAF), kaksi sintraamoa ja koksinkuivaamo, joiden vuotuinen ferrokromin tuotantokapasiteetti on yhteensä 530 kilotonnia.
– Ferrokromitehtaallamme robotti keskittyy vähentämään henkilöstön altistumista melulle, pölylle ja tärinälle mitattaessa laakereiden ja vaihdelaatikoiden lämpötiloja, ja varmistettaessa, että hihnakuljettimet kulkevat oikeassa asennossa. Robotin käyttöönotto Torniossa on yksi uusi askel kohti entistä turvallisempaa työympäristöä ja rutiininomaisten prosessien tehokkuuden parantamista, tehtaan johtaja Teijo Södervall kertoo.
– Robottiteknologia on kuitenkin vain yksi osa turvallisuuteen liittyvistä teknisistä innovaatioista. Esimerkiksi Valto 360 -näkymä tehtaasta mahdollistaa kävelyn tehtaan sisällä ja tutustumisen laitteiden sijaintiin ilman fyysistä vierailua alueella, hän lisää
Tulevaisuudessa Outokumpu aikoo kävelevien robottien lisäksi käyttää myös drooneja, itseohjautuvia kuljetusjärjestelmiä sekä yhteistyörobotteja (cobotteja) turvallisuuden ja tuottavuuden parantamiseksi.