COVID-19: Wärtsilä mukana yritysyhteistyössä koronatestauskapasiteetin kasvattamiseksi
Mehiläinen kasvattaa yhdessä laajan suomalaisen yrityskoalition kanssa Suomen COVID-19-testauskapasiteettia. Kapasiteettia lisätään rakentamalla näytteille kuljetusyhteys lentoteitse yhteistyölaboratorioon Etelä-Koreaan. Mukana hanketta ovat rahoittamassa muun muassa Wärtsilä, Kone, Metso, Metsä Group, Neste, UPM sekä Valmet. Mehiläisen covid-19-näytteiden kuljetusyhteys Etelä-Koreaan avattiin onnistuneesti 1.4.2020.
Etelä-Korea on yksi maista, joissa koronaepidemia on toistaiseksi saatu hallintaan laaja-alaisen testaamisen, tartunnan saaneiden eristämisen ja tartuntaketjujen onnistuneen jäljittämisen ansiosta. Tämä on mahdollistanut sen, että koko yhteiskunnan toimintaa ja taloudellista aktiviteettia ei ole tarvinnut täysin pysäyttää.
Osaaminen on maassa korkeatasoista ja testauskapasiteettia löytyy. Näistä syistä kansainvälinen testausyhteistyö aloitettiin juuri eteläkorealaisen kumppanilaboratorion kanssa. Tavoitteena on mahdollistaa 18 000 näytteen analysointi seuraavan kahden viikon aikana. Tulokset saadaan noin kahden vuorokauden kuluessa näytteiden ottamisesta.
- Keskiviikkona lähteneen lennon näytteet on analysoitu kumppanilaboratoriossa, ja asiakkaat saavat tiedon tuloksista OmaMehiläiseen. Positiiviset tulokset ilmoitetaan tartunta-tautirekisteriin ja asianomaisille viranomaisille. Paluulennolla Etelä-Koreasta tuodaan suunnitellusti näytteenottoon tarvittavia materiaaleja ja suojavarusteita, toteaa Mehiläisen toimialajohtaja Anssi Hartiala.
Tulokset Suomeen alle vuorokaudessa
Kansainvälisten esimerkkien ja WHO:n suositusten perusteella on ilmeistä, että testauskapasiteetin lisääminen on koronaviruksen aiheuttaman kriisin ratkaisemiseksi keskeistä. Koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta on lisäksi välttämätöntä, että Suomen talouden rattaat pyörivät epidemiasta huolimatta niin hyvin kuin vaikeissa olosuhteissa on mahdollista.
- On tärkeää, että eri toimialojen kriittisiä palveluja tuottavat ammattilaiset saadaan heidän sairastuessaan testaukseen sekä tarvittaessa asianmukaiseen eristykseen ja hoitoon. Myös tarpeettomien karanteeniaikojen välttäminen on tärkeää, jotta työvoima riittää poikkeusoloissa. Operaation mahdollistama testauskapasiteetin lisäys helpottaa myös julkisen terveydenhuollon tilannetta, kun Suomen kokonaiskapasiteetti kasvaa, toteaa Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Vesa Riihimäki.
Mehiläisen käynnistämän täysin yksityisrahoitteisen operaation ovat mahdollistaneet joukko Suomen suurimpia työnantajayrityksiä kuten Ensto, Fazer, Kesko, KONE, Metso, Metsä Group, Neste, OP, TietoEVRY, UPM, Valmet ja Wärtsilä. Yrityskoalition kokoamisesta ovat vastanneet osaltaan Keskuskauppakamari ja Teknologiateollisuus. Operaation kannalta välttämätöntä tukea ja apua on saatu myös Suomen ulkoministeriöltä ja Tasavallan presidentin kansliasta. Valtioneuvoston kansliaa ja ministeriöitä on informoitu asiasta.