K-ryhmän uusi energiankierrätysjärjestelmä leikkaa ruokakauppojen lämmönkulutuksen jopa 95 prosenttia
K-ryhmä ja Granlund ovat kehittäneet K-ruokakaupoille energiankierrätysmallin, jolla lämmönkulutus pienenee parhaimmillaan 95 prosenttia ja joka muuttaa kiinteistön kerralla energian osalta lähes hiilineutraaliksi. Päästösäästöt vastaavat vajaan seitsemän tuhannen asukkaan kunnan vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.
Energiankierrätysjärjestelmä yhdistää luonnollisella kylmäaineella toimivan erittäin vähäpäästöisen kylmäjärjestelmän, lämpöpumpun ja energian kierrätykseen tarvittavat talteenottojärjestelmät. Se hyödyntää viilennyksestä sivutuotteena syntyvän lauhdelämmön kiinteistön lämmitystarpeisiin. Rakennuksen lämmönkulutus pienenee parhaimmillaan jopa 85–95 prosenttia, joten innovaatio muuttaa ruokakaupan kerralla lähes hiilineutraaliksi. Motiva palkitsi järjestelmän Vuoden Energianerokas 2019 -tunnustuksella.
– Konsepti on monistettavissa kaikenkokoisiin kauppoihimme. Järjestelmä on asennettu jo 13 K-ryhmän kiinteistöön ja seuraavaksi vuorossa ovat reilu 60 K-Citymarketia, 130 K-Supermarketia ja 15 Kespro-noutotukkua. Kokonaisuus tarkoittaa valmistuessaan vuosittaisten hiilidioksidipäästöjen pienentymistä noin 20 000 tonnilla, sanoo K-ryhmän talotekniikkapäällikkö Jari Pihlajamaa.
– Tyypillisesti peruskorjaushankkeissa on haasteena hahmottaa kiinteistöjä kokonaisuutena ja tarkastellaan vain yhtä kiinteistöä kerrallaan, jolloin vaikutukset jäävät verrattain pieniksi ja toteutuvat hitaasti. Tässä projektissa on poikkeuksellisella tavalla onnistuttu katsomaan tätä asiaa uudelta kantilta. Uusi energiankierrätysjärjestelmä hyödyntää energianlähteenään tehokkaasti kaikkea kiinteistön hukkalämpöä, kuten kylmäjärjestelmän lauhdelämpöä ja poistoilman lämpöä, ja tuottaa energiaa kiinteistön kaikkiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin. Konseptissa on lisäksi hyödynnetty esivalmistusta mahdollisimman pitkälle. Konseptin skaalautuvuus tekee sen päästövähennys- ja energiatehokkuuspotentiaalista kansallisesti ja jopa kansainvälisesti merkittävän, kertoo konseptin kehityksestä vastannut Granlundin johtava energia-asiantuntija Tuomo Niemelä.
K-ryhmä kertoo rakentavansa parhaillaan Luonnonvarakeskuksen kanssa Hiilineutraali ruokakauppa -konseptia, joka määrittää kaupan oman toiminnan hiilijalanjäljen ja sen vähentämistavoitteen sekä tunnistaa toimenpiteet kaupan hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Lopuksi se laskee myös tarvittavan kompensoinnin määrän. Kaupan energiankäyttö ja sen tehostaminen on yksi keskeinen osa hiilineutraali ruokakauppa -konseptia.