https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kiilto panostaa aurinkoenergiaan: rakentaa Suomen suurinta katolla sijaitseva aurinkovoimalaa

Kemianteollisuuden ratkaisuja kehittävä perheyritys Kiilto Oy kertoo investoivansa vihreään energiaan. Lempäälän toimipisteessä viimeistellään parhaillaan Suomen suurinta katolla sijaitsevaa aurinkovoimalaa.

Kiilto_aurinkopanelit

Lempäälän tehtaan katoille on asennettu loppuvuoden 2019 aikana peräti 3060 aurinkopaneelia.

Kiillon tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori kertoo, että paneelit muodostavat yhdessä Suomen suurimman katoille asennetun aurinkovoimalan.

- Asennettavan laitteiston teho tulee olemaan noin 1 MWp. Sähköntuotanto on arviolta 800 000 kWh vuodessa. Tämä vastaa noin 15 prosenttia Lempäälän tehtaiden sähkön kulutuksesta.

Juhannusvuori huomauttaa, että Kiilto haluaa Lupaus ympäristölle -toimintakulttuurinsa mukaisesti panostaa hiilineutraaliin sähköön.

- Kiilto on linjannut lupauksessaan, että yhtiö käyttää vuonna 2028 vain uusiutuvaa energiaa. Lempäälän uusi aurinkovoimala on merkittävä askel matkalla tähän tavoitteeseen.

Tekniikka kehittynyt huikeasti

Kiilto on avannut tietä aurinkoenergialle aikaisemminkin. Lempäälän tehtaan vanha, vuonna 2008 rakennettu aurinkovoimala oli sekin valmistuessaan Suomen suurin.

- Reilussa kymmenessä vuodessa aurinkopaneelien tekniikka on kehittynyt niin paljon, että paneelit oli järkevää päivittää. Paneelien teho on nyt paljon parempi.

Juhannusvuori huomauttaa, että myös paneelien hinnat ovat pudonneet niin, että investoinnin takaisinmaksuaika on lyhentynyt.

- Yksi ero on myös se, että paneelien telinejärjestelmät ovat entistä kevyempiä ja kattoystävällisempiä. Se auttaa osaltaan siinä, että pystymme valjastamaan nyt lähes kaikki aurinkoiset katto-osat energiantuotantoon.

Juhannusvuori kertoo, että ennen investointia Kiillolla pohdittiin myös sertifioidun ostosähkön hankkimista.

- Panostus omaan vihreään sähköntuotantoon tuntui kuitenkin järkevämmältä ratkaisulta.

Veteraanit jatkavat töitä

Lempäälän vanhat paneelit eivät suinkaan joudu eläkkeelle. Kiertotalouden hengen mukaisesti suurin osa niistä siirretään Kiillon Vantaan varastolle, jonne syntyy uusi, teholtaan 46 kWp:n aurinkovoimala. Pieni osa paneeleista jää edelleen Lempäälään.

- Myös Hankasalmella on aurinkovoimala, joka tuottaa sähköä 70kWp:n huipputeholla. Seuraavaksi ryhdymme varmaan katselemaan sillä silmällä eli aurinkopaneelit mielessä Turun toimipisteen kattoja, Juhannusvuori pohtii.

Hän huomauttaa että myös Lempäälän vanhan järjestelmän tuottoon oltiin tyytyväisiä.

- Aurinkosähköä tuli mukavasti, mutta vuodet olivat tietenkin erilaisia. Lumisina talvina, jolloin paneelit olivat pitkään piilossa, tuotot jäivät pienemmiksi. Kevätaurinko antaa sähköä yllättävän hyvin.

- Plussaa on tietenkin myös se, että aurinkopaneelit ovat lähes huoltovapaita.

Lempäälän uuden, suomalaisen NAPS Solar Systemsin toimittaman aurinkovoimalan kaikki paneelit ovat paikoillaan. Asennustyöt ovat viimeisiä nostotöitä vaille valmiit.

TEHOKASTA LÄMMÖNTALTEENOTTOA

Vesa Juhannusvuori muistuttaa, että Kiilto on tehnyt viime aikoina myös muita suuria investointeja ympäristöystävälliseen teknologiaan.

- Viime vuonna polymerointilaitokselle rakennettiin edistyksellinen  lämmöntalteenottojärjestelmä.  Sen avulla lämmitetään Lempäälän toimipisteen kiinteistöjä ja käyttövettä.

- Samanlainen järjestelmä on tulossa nyt myös sulateliimavalmistuksen yhteyteen, Juhannusvuori kertoo.

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.