Kivivillajäte ekologisesti kierrätykseen tehtaalta ja rakennustyömailta

Rakennusten julkisivuissa käytettävien pelti-villa-pelti-elementtien valmistuksessa ja asennuksessa syntyvä kivivillajäte on tähän asti ollut ongelmajätettä. Nyt se voidaan kierrättää ja hyödyntää uusien eristeiden valmistuksessa.

areco

Villajäte on aiemmin luokiteltu ongelmajätteeksi ja sen kaatopaikalle viemisestä on jouduttu maksamaan ongelmajätemaksu, Areco Profiles Oy:n myyntijohtaja Kasper Siintola kertoo.

Pelti-villa-pelti-elementtejä valmistavan Areco Profiles Oy:n tuotantomäärien kasvaessa myös jätevillan määrä on kasvanut.

- Aiemmin jätevillalle ei ole oikein ollut järkevää hyötykäyttöä, mikä on ollut meille ekologinen ja taloudellinen huolenaihe. Villajäte on aiemmin luokiteltu ongelmajätteeksi ja sen kaatopaikalle viemisestä on jouduttu maksamaan ongelmajätemaksu, Areco Profiles Oy:n myyntijohtaja Kasper Siintola kertoo.

Yritys ratkaisi ongelman rakentamalla kierrätyspalvelun yli jäävälle villamateriaalille Eko-Expert Oy:n kanssa.

Tehtaalla syntyvä elementtituotannon jätevilla on muuttunut uuden eristetuotteen kierrätysraaka-aineeksi, ja samalla on ratkennut myös rakennustyömaiden hukkapalaongelma.

Rakennustyömailla valmiselementtien koko ei aina mene yksiin rakennuksen seinän mittojen kanssa, jolloin pilarivälien ylimpiä elementtejä joudutaan leikkaamaan ja halkaisemaan. Elementteihin sahataan myös ikkuna- ja oviaukotuksia.

– Isolla työmaalla syntyy paljon kivivillajätettä, ja siellä on vain rajattu määrä jätelavoja. Me hoidamme nyt villajätteen poiskuljetuksen kierrätykseen, jolloin villa ei turhaan täytä työmaan jätelavoja, Siintola kertoo.

Areco Profiles perii villajätemateriaalin kierrätyksestä pienen vastaanottomaksun, joka on paljon alhaisempi kuin ongelmajätteen kaatopaikkamaksu.

– Asiakas ottaa yhteyttä, kun jätevillanippu on haettavissa. Käymme hakemassa nipun, otamme siitä pellit irti ja hyötykäytämme villat. Myös hukkapeltipalat menevät kierrätykseen. Asiakkaamme ovat tykänneet palvelustamme, koska se on hyvin selkeä ja toimiva ilman mitään piilokuluja ja on poistanut yhden murheen heidän elämästään, Siintola sanoo.

Eemeli Sarka

Uusimmat artikkelit

K-kauppojen aurinkovoimaloilla ennätystehot touko-kesäkuussa

K-kauppojen aurinkovoimaloiden yli 40 000 aurinkopaneelia tuottivat touko-kesäkuussa ennätykselliset yli 3 000 MWh puhdasta aurinkosähköä. Kokonaisuudessa tuotettu määrä vastaa noin 5 000 pakastealtaan vuotuista sähkönkulutusta. Parhaimmassa tapauksessa aurinkovoimalla pystytään kattamaan valtaosa kaupan päivittäisestä sähkötarpeesta. 

7.8.2020 | Alan Uutiset

Tullin ennakkotilasto: Viennin syöksy pysähtyi kesäkuussa

Suomen tavaraviennin arvo oli 4,5 miljardia euroa kesäkuussa, eli 15,4 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Tilanne kuitenkin koheni toukokuusta.

Saksalaisjätti Schaeffler lanseeraa suomalaisen partneriverkoston avulla kehitetyn kunnonvalvontajärjestelmän

Saksalainen auto- ja teollisuusalan yritys Schaeffler on toteuttanut kunnonvalvontajärjestelmänsä OPTIME:n suomalaisen partneriverkoston avulla. Saksalaisyhtiö on jo aikaisemmin perustanut tuotekehitystiimin Suomeen ja nyt yhteistyöllä luotua tuotetta lanseerataan kaupallisesti.

EVA: Talouskriisi on suomalaisten suurin uhka

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n julkaisemassa tutkimuksessa kysyttiin, kuinka uhkaavina suomalaiset pitävät maailmalla ja Suomessa tapahtuvia konflikteja ja kriisejä omalle ja läheistensä turvallisuudelle. Eniten pelkoa suomalaisissa herätti uusi laajamittainen talouskriisi (77 prosenttia vastaajista) sekä toiseksi eniten pandemiat ja tartuntataudit (72 prosenttia vastaajista).

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.