https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Koronavirusmuunnoksia tunnistetaan myös jätevedestä – ensimmäiset havainnot omikronista joulukuussa

THL:n jätevesiseurannalla tunnistetaan koronavariantteja jätevesinäytteistä. Koronavirusvarianttien tunnistaminen jätevedestä on mahdollista kehittyneillä sekvensointitekniikoilla, vaikka koronaviruksen perimäaines, virus-RNA, on jätevedessä laimentuneena ja se voi olla vioittunut ympäristötekijöiden vaikutuksesta.

covid

Koronavirusvarianttien tunnistaminen jätevedestä on mahdollista kehittyneillä sekvensointitekniikoilla.

THL aloitti menetelmän kehittämisen koronavirusmuunnosten tunnistamiseksi jätevesinäytteistä viime vuoden loppupuolella. Ensimmäinen varmistunut havainto omikronvariantista jätevedestä Suomessa saatiin Espoon Suomenojan jätevedenpuhdistamolle saapuvasta puhdistamattoman jäteveden näytteestä, joka oli kerätty itsenäisyyspäiväviikolla 6.-7.12.2021, kertoo THL verkkosivustollaan

Myös Helsingin jätevedessä oli havaittavissa viitteitä omikronista, mutta havainto jäi kuitenkin epävarmaksi. Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamolta 12.-13.12.2021 kerätystä näytteestä havainto omikronvariantista varmistui.

Omikronia havaittiin lisää seuraavalla viikolla eli 19.-20.12.2021 kerätyistä näytteistä, jolloin muunnosta löytyi HUS-alueella Helsingin Viikinmäen, Pirkanmaalla Tampereen Viinikanlahden, Pohjois-Karjalassa Joensuun Kuhasalon, Satakunnassa Porin Luotsinmäen ja Varsinais-Suomessa Turun Kakolanmäen jätevedenpuhdistamoilta. Omikronhavainto jätevedessä jäi epävarmaksi Pohjois-Savossa Kuopion Lehtoniemen puhdistamolta kerätyssä näytteessä. Aiemmilla viikoilla ja muilla seurantapaikkakunnilla omikronmuunnosta ei ole havaittu.

- Omikronvariantin jätevesilöydökset ajoittuivat ajankohtaan, jolloin omikronin osuus alkoi lisääntyä alueen väestöllä todetuissa koronavirustartunnoissa ennen joulua.

THL:n mukaan vielä marraskuussa kaikki jätevesistä tehdyt havainnot koronavirusmuunnoksista edustivat deltavarianttia. Joulukuussa tutkituissa jätevesissä oli ensin havaittavissa pelkästään deltamuunnosta ja sitten deltamuunnoksen ohella omikronmuunnosta.

THL tiedotti 2.12.2021 ensimmäisestä omikronvariantin aiheuttamasta koronavirustartunnasta, jonka jälkeen muunnoksen aiheuttamia tartuntoja on varmistettu enenevässä määrin. Tällä hetkellä omikronmuunnos on tulossa tai on jo tullut valtavirus valtaosalla alueista.

Jätevesiseuranta jatkuu viikoittain

Koronaviruksen RNA-lukumäärä tutkitaan viikoittain 13 paikkakunnan jätevesinäytteistä: Espoon, Helsingin, Hämeenlinnan, Joensuun, Jyväskylän, Kouvolan, Kuopion, Lappeenrannan, Oulun, Porin, Tampereen, Turun ja Vaasan jätevedenpuhdistamoilta. Lisäksi Rovaniemeltä kerätään näyte kahden viikon välein.

Näytteissä havaitut koronaviruksen RNA-lukumäärät päivittyvät THL:n verkkosivuille jätevesiseurannan viikkoraporttiin kerran viikossa perjantaisin klo 12. Ne jätevesinäytteet, joissa havaitaan koronaviruksen RNA:ta, lähetetään sekvensoitavaksi koronavirusmuunnosten varalta.

Uusimmat artikkelit

13.6.2024 | Alan Uutiset

Vanhoista renkaista uusia autonosia – Nesteen, Borealiksen ja Covestron yhteishanke

Käytetyt auton renkaat nesteytetään kemiallisen kierrätyksen avulla ja jalostetaan peruskemikaaleiksi sekä edelleen erittäin puhtaiksi polykarbonaateiksi. Polykarbonaatteja voidaan käyttää erilaisissa autoteollisuuden käyttökohteissa ajovalojen osista jäähdyttimien säleikköihin.

Outokumpu laajentaa robotiikan käyttöä turvallisuustyössä

Ensimmäinen ANYmal-robotti "Jokkeri" aloitti työnsä Torniossa. Yhtiö arvioi, että tarkastustehtävien siirtäminen robotille voi auttaa vähentämään työntekijöiden altistumisaikaa vaarallisille aineille yli 80 prosenttia ja vaarallisia huoltokorjauksia 20 prosenttia.

Nesteen Porvoon jalostamon suurseisokki saatiin onnistuneesti päätökseen

Suurseisokin ajan Porvoon jalostamo oli yksi Suomen suurimmista. Vuoden 2024 suurseisokin kokonaisinvestointi oli noin 390 miljoonaa euroa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.