Majvik puolittaa hiilijalanjälkensä

Kirkkonummella sijaitseva kokous- ja kongressihotelli vaihtaa kaukolämmön maalämpöön. Samalla hotellin energialasku ja hiilijalanjälki puolittuvat.

leasegreen

Majvikin kokous- ja kongressihotelli luopuu kokonaan kaukolämmöstä. Syksyn aikana Majvikiin   tehdään lähes 30 energiakaivoa, jotka keräävät lämpöenergiaa noin 300–350 metrin syvyydestä. Maalämmön lisäksi energiakaivoista saadaan kesäaikaan maaviileää, jonka avulla jäähdytetään Majvikin päärakennuksen yhteisiä tiloja.

Majvikin omistaa Ammattiliitto Pro.

- Tässä hankkeessa yhdistyy kaksi meille tärkeää asiaa. Me pienennämme merkittävästi kiinteistön hiilijalanjälkeä ja siirrymme samaan aikaan sekä tekniikan että lämmityksen osalta kehityksessä eteenpäin taloudellisesti järkevällä tavalla, kertoo Pron talous- ja hallintojohtaja Jani Salenius.

Lämmitysmuodon lisäksi Majvikin energiaremontissa modernisoidaan ilmanvaihtoa, valaistusta ja rakennusautomaatiota. Energiaa säästyy, kun ilmanvaihdon lämpö otetaan talteen ja valaistus muutetaan ledeiksi. Parhaillaan selvitetään myös aurinkosähköjärjestelmän lisäämistä kiinteistön katolle.

Saleniuksen mukaan Majvikin päärakennus on hyvässä kunnossa. Hotellihuoneet on uusittu muutamia vuosia sitten. Rakennuksen tekniikka on kuitenkin suurelta osin alkuperäistä eli lähes 30 vuotta vanhaa.

- Harkitsimme tätä pitkään ja päädyimme siihen, että haluamme päivittää tekniikan kerralla kuntoon yhtenä kokonaisuutena eikä pienissä osissa. 

Remontti leikkaa pois puolet Majvikin päärakennuksen hiilijalanjäljestä. Vuosittainen hiilidioksidipäästöjen leikkaus vastaa lähes 60 omakotitalon päästöjä vuodessa tai yli kahtatuhatta edestakaista lentoa Helsingistä Tukholmaan. Myös taloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä. LeaseGreenin laskelmien mukaan nyt tehtävän energiaremontin elinkaarisäästöt nousevat 1,5 miljoonaan euroon.

Majvikin toimitusjohtaja Leila Vänttinen odottaa jo sitä aikaa, kun kaukolämpölaskuja ei enää tule.

- Ne ovat olleet tämän kokoisessa kiinteistössä suuria. Meillä on päärakennuksessa 85 huonetta, useita kokoustiloja, kolme ravintolaa ja uima-allastiloja.

Majvikin muut rakennukset ovat siirtyneet maalämpöön jo aikaisemmin. Majvikin vanhin osa eli 1900-luvun alussa rakennettu jugendlinna on lämmennyt maalämmöllä jo 12 vuotta, majoitustiloja sisältävä paritalo viisi vuotta sitten ja rannassa sijaitseva rivitalo saunatiloineen kesästä lähtien.

Markkinat vaativat muutoksia

Isoissa kiinteistöissä on paljon neliöitä, joten energiakustannusten osuus kiinteistä kuluista nousee tyypillisesti korkeaksi. Siksi monet hotellit ja kylpyläkiinteistöt ovat kiinnostuneita energiatehokkuudestaan.

Isompi paine tulee kuitenkin asiakkailta. Yhä useammat asiakkaat ottavat ympäristöasiat huomioon hankinnoissaan. Esimerkiksi valtion ja suurten kuntien tarjouspyyntöjen tausta-aineistoissa kysytään, miten kiinteistössä tai vaikka ruokailussa on huomioitu ympäristö- ja ilmastonäkökulmat.

- Jos näitä asioita ei ota huomioon, ei välttämättä pääse edes mukaan julkisiin tarjouskilpailuihin, kertoo Majvikin toimitusjohtaja Leila Vänttinen.

Suomessa tilanne on Vänttisen mukaan hyvä. Hänen toiveenaan on, että samanlainen toimintatapa leviäisi myös Aasiaan ja Yhdysvaltoihin.

LeaseGreen on erikoistunut isojen kiinteistöjen energiatehokkuushankkeisiin. Monessa hankkeessa on tärkeää, että työt eivät häiritse kiinteistön käyttöä. Niin on myös Majvikissa, joka on suosittu ja arvostettu kokousten ja tapahtumien pitopaikka. Espoonlahden rannalla sijaitsevassa hotellissa käy vuosittain noin 20 000 asiakasta.

Uusimmat artikkelit

29.5.2020 | Tutkimus ja koulutus

Rakentajat tehostavat kosteudenhallintaa verkkokoulutuksella

Neljätoista Suomen suurinta rakennusliikettä on yhdessä kehittänyt eKosteus-koulutuksen ja alkaa hyödyntää sitä oman henkilöstönsä koulutukseen. Tavoitteena on parantaa kosteudenhallinnan osaamista sekä torjua kosteusvaurioita. Koulutus kokoaa yhteen perustiedot, jotka rakentamisen kaikkien osapuolten tulee tuntea, jotta kuivaketju ei katkea. Asiasta raportoi Rakennusteollisuus RT ry.

29.5.2020 | Alan Uutiset

RT: Koronakriisi tuplaa rakentamisen hidastumisen Suomessa

Rakennusteollisuus RT ry:n mukaan asuntoaloitukset vähenevät tänä vuonna yli neljänneksellä, mikä painaa koko rakentamista vauhdilla alaspäin. Myös toimitilarakentaminen on supistumassa voimakkaasti ja julkisen sektorin investoinnit uhkaavat vähentyä.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.

Myös maatalouskoneiden huoltokirjaukset hoituvat mobiilisti

Maatalouskoneiden huollot merkitään yleisimmin paperiseen huoltovihkoon. Työtehoseuran keväällä tekemän kyselyn mukaan vain seitsemän prosenttia vastaajista käytti sähköistä huoltokirjaa, yleisimmin Exceliä. Tutkimus osoitti, että mobiilisti käytettävälle huoltokirjalle olisi kysyntää. Nyt sellainen löytyy TTS-Koneesta ja on käytettävissä kaikille käyttöoikeuden lunastaneille.

Ilman epäpuhtaudet teollisuuden työpaikoilla

Ammattitaudeista ja ammattitautiepäilyistä lähes 20 prosenttia on hengitystieallergioita, joiden aiheuttajia ovat muun muassa erilaiset kemialliset tekijät. Teollisuudessa viimeaikoina yleistynyt 3D-tulostus on yksi hengitysilman laatuun vaikuttava työprosessi, jonka turvallinen hyödyntäminen edellyttää turvallisuusnäkökohtien huomioimista.

Kestävillä teräksillä pidennetään työvälineiden käyttöikää, säästetään materiaalia

Uddeholms Ab on ruotsalainen työkaluteräsvalmistaja, joka kuuluu itävaltalaiseen voestalpine-teräskonserniin. 

20 prosenttia Kajaanin kaukolämmöstä: CSC ja Loiste Lämpö allekirjoittivat sopimuksen

Loiste Lämpö ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ovat allekirjoittaneet sopimuksen LUMI-supertietokoneelle rakennettavan datakeskuksen kaukolämpöliittymän rakentamisesta ja hukkalämmön hyödyntämisestä. Sopimuksen mukaan vuoden 2021 alussa käynnistyvä datakeskus kerää talteen toimintansa sivutuotteena syntyvän lämmön, jonka Loiste Lämpö siirtää verkkoonsa lämmittämään kajaanilaisia koteja ja liiketiloja.