Majvik puolittaa hiilijalanjälkensä

Kirkkonummella sijaitseva kokous- ja kongressihotelli vaihtaa kaukolämmön maalämpöön. Samalla hotellin energialasku ja hiilijalanjälki puolittuvat.

leasegreen

Majvikin kokous- ja kongressihotelli luopuu kokonaan kaukolämmöstä. Syksyn aikana Majvikiin   tehdään lähes 30 energiakaivoa, jotka keräävät lämpöenergiaa noin 300–350 metrin syvyydestä. Maalämmön lisäksi energiakaivoista saadaan kesäaikaan maaviileää, jonka avulla jäähdytetään Majvikin päärakennuksen yhteisiä tiloja.

Majvikin omistaa Ammattiliitto Pro.

- Tässä hankkeessa yhdistyy kaksi meille tärkeää asiaa. Me pienennämme merkittävästi kiinteistön hiilijalanjälkeä ja siirrymme samaan aikaan sekä tekniikan että lämmityksen osalta kehityksessä eteenpäin taloudellisesti järkevällä tavalla, kertoo Pron talous- ja hallintojohtaja Jani Salenius.

Lämmitysmuodon lisäksi Majvikin energiaremontissa modernisoidaan ilmanvaihtoa, valaistusta ja rakennusautomaatiota. Energiaa säästyy, kun ilmanvaihdon lämpö otetaan talteen ja valaistus muutetaan ledeiksi. Parhaillaan selvitetään myös aurinkosähköjärjestelmän lisäämistä kiinteistön katolle.

Saleniuksen mukaan Majvikin päärakennus on hyvässä kunnossa. Hotellihuoneet on uusittu muutamia vuosia sitten. Rakennuksen tekniikka on kuitenkin suurelta osin alkuperäistä eli lähes 30 vuotta vanhaa.

- Harkitsimme tätä pitkään ja päädyimme siihen, että haluamme päivittää tekniikan kerralla kuntoon yhtenä kokonaisuutena eikä pienissä osissa. 

Remontti leikkaa pois puolet Majvikin päärakennuksen hiilijalanjäljestä. Vuosittainen hiilidioksidipäästöjen leikkaus vastaa lähes 60 omakotitalon päästöjä vuodessa tai yli kahtatuhatta edestakaista lentoa Helsingistä Tukholmaan. Myös taloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä. LeaseGreenin laskelmien mukaan nyt tehtävän energiaremontin elinkaarisäästöt nousevat 1,5 miljoonaan euroon.

Majvikin toimitusjohtaja Leila Vänttinen odottaa jo sitä aikaa, kun kaukolämpölaskuja ei enää tule.

- Ne ovat olleet tämän kokoisessa kiinteistössä suuria. Meillä on päärakennuksessa 85 huonetta, useita kokoustiloja, kolme ravintolaa ja uima-allastiloja.

Majvikin muut rakennukset ovat siirtyneet maalämpöön jo aikaisemmin. Majvikin vanhin osa eli 1900-luvun alussa rakennettu jugendlinna on lämmennyt maalämmöllä jo 12 vuotta, majoitustiloja sisältävä paritalo viisi vuotta sitten ja rannassa sijaitseva rivitalo saunatiloineen kesästä lähtien.

Markkinat vaativat muutoksia

Isoissa kiinteistöissä on paljon neliöitä, joten energiakustannusten osuus kiinteistä kuluista nousee tyypillisesti korkeaksi. Siksi monet hotellit ja kylpyläkiinteistöt ovat kiinnostuneita energiatehokkuudestaan.

Isompi paine tulee kuitenkin asiakkailta. Yhä useammat asiakkaat ottavat ympäristöasiat huomioon hankinnoissaan. Esimerkiksi valtion ja suurten kuntien tarjouspyyntöjen tausta-aineistoissa kysytään, miten kiinteistössä tai vaikka ruokailussa on huomioitu ympäristö- ja ilmastonäkökulmat.

- Jos näitä asioita ei ota huomioon, ei välttämättä pääse edes mukaan julkisiin tarjouskilpailuihin, kertoo Majvikin toimitusjohtaja Leila Vänttinen.

Suomessa tilanne on Vänttisen mukaan hyvä. Hänen toiveenaan on, että samanlainen toimintatapa leviäisi myös Aasiaan ja Yhdysvaltoihin.

LeaseGreen on erikoistunut isojen kiinteistöjen energiatehokkuushankkeisiin. Monessa hankkeessa on tärkeää, että työt eivät häiritse kiinteistön käyttöä. Niin on myös Majvikissa, joka on suosittu ja arvostettu kokousten ja tapahtumien pitopaikka. Espoonlahden rannalla sijaitsevassa hotellissa käy vuosittain noin 20 000 asiakasta.

Uusimmat artikkelit

22.11.2019 | Alan Uutiset

Caverion on saanut Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hyväksynnän Maintpartnerin Suomen toimintojen ostolle

Caverion on saanut Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hyväksynnän Maintpartnerin Suomen toimintojen ostolle. Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös sisältää tiettyjä ehtoja, joiden mukaan Caverion sitoutuu divestoimaan noin 6,5 prosenttia Teollisuuden ratkaisut -divisioonan kaupan jälkeisestä Suomen liikevaihdosta (noin 300 miljoonaa euroa vuonna 2018).

22.11.2019 | Tutkimus ja koulutus

BMW keskittää akkujen kehityksen ja testauksen uuteen keskukseen Saksan Müncheniin

Autojätti BMW Group kertoo keskittävänsä akkujensa kehityksen ja testauksen Saksan Müncheniin avattuun akkukennojen kehityskeskukseen. Keskuksen tavoitteena on kaksinkertaistaa akkujen energiatiheys ja parantaa akkujen käytettävyyttä.

Energia-alan päästövähennykset eivät riipu hiilinieluista, omat teot avainasemassa

Energiatuotannon tie puhtaaseen energiajärjestelmään ei ole riippuvainen metsien hiilinieluista, vaan alan omista päästövähennyksistä, toteaa  Energiateollisuus ry lehdistötiedotteessa.

EOS esittelee uusia ratkaisuja metallien 3D-tulostukseen

EOS esittelee formnext 2019 -messuilla tuotantovalmiin EOS Shared Modules -ratkaisun. Useista laitteisto- ja ohjelmistomoduuleista koostuva ratkaisu helpottaa ja suoraviivaistaa työnkulkua ennen varsinaista valmistusprosessia, prosessin aikana ja sen jälkeen. EOS Shared Modules mahdollistaa korkealaatuisten metalliosien valmistuksen tehokkaasti, skaalautuvasti ja kannattavasti etenkin käytettäessä rinnakkain useita 3D-tulostusjärjestelmiä. Järjestelmän odotetaan tulevan myyntiin viimeistään vuoden 2020 jälkipuoliskolla.

Teollisuuden tarkastukset kustannustehokkaasti ja turvallisesti

Viasor Oy palkittiin Teknologia 19-tapahtuman yhteydessä Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n ja Suomen Messusäätiön vuoden 2019 yritysinnovaatiopalkinnolla. Lokakuussa 2018 perustettu yhtiö on kehittänyt droneja hyödyntävän ratkaisun vaikeasti lähestyttävien kohteiden, kuten säiliöiden, kunnon tarkastukseen. Droneilla tehtävät seinämän paksuusmittaukset mahdollistavat käsin suoritettuja mittauksia laajemman otannan kustannustehokkaalla ja turvallisella tavalla.

8.11.2019 | Kumppaniartikkeli

KL-Lämmön osaaminen tulppaa teollisten laitteiden rahareiät

Teollisuuden järjestelmissä kiertää nesteiden lisäksi yllättävän paljon rahaa. Ainakin kun ajatellaan Motivan takavuosina vetämää energiatehokkuuden tutkimusta, jonka mukaan tehoton lämmönsiirto aiheuttaa suomalaisille teollisuusyrityksille 500 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Tässä on suurten kiinteistöjen omistajille taas yksi hyvä syy pitää järjestelmät kunnossa.

Honeywell Analytics tuottaa tehokkaammin joustavien mobiilirobottien avulla

Kolme tanskalaisen Mobile Industrial Robotsin (MiR) robottia siirtävät automaattisesti materiaaleja ja tuotteita koko matkan tuotannossa Honeywell Analyticsilla Englannissa. Robotit auttavat siinä, että yritys voi työskennellähelposti ja ketterästi tuotantoprosesseissaan.