https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Noin 1 000 automaatiolaitetta yhä suojaamatta suomalaisissa verkoissa

Kyberturvallisuuskeskus on kartoittanut suomalaisten verkkojen turvallisuutta etsimällä verkosta suojaamattomia automaatiolaitteita. Vuonna 2020 havaittiin niitä noin tuhat. Automaatiolaitteita ovat esimerkiksi automaation hallintajärjestelmät, erilaiset näyttöpaneelit ja kiinteistöjen hallintaan käytetyt järjestelmät.

automaatio1

 

Kyberturvallisuuskeskuksen vuotuinen kartoitus toteutettiin toukokuussa 2020. Avoimien automaatiolaitteiden kartoituksen tarkoituksena on luoda tilannekuvaa suomalaisista suojaamattomista automaatiolaitteista, laitteiden määrän kehityksestä, tiedottaa laitteistojen omistajia ja ylläpitäjiä sekä opastaa omistajia laitteistojen suojaamiseksi.

Avoimia rakennusautomaatiolaitteita selvästi eniten

  • Vuoden 2020 kartoituksessa suojaamattomia automaatiojärjestelmiä löytyi seuraavasti:
  • teollisuuden ohjausjärjestelmiä 33
  • yksittäisiä automaatioon liittyviä laitteita (esimerkiksi teollisuusautomaatiojärjestelmät) 118
  • rakennusautomaatioon liittyviä laitteistoja 799.

-Yhteenvetona voimme todeta, että havaittujen suojaamattomien teollisuuden ohjausjärjestelmien sekä rakennusautomaatiojärjestelmien määrät ovat pienentyneet, mutta yksittäisten suojaamattomien automaatiolaitteiden määrä on lisääntynyt vuodesta 2019, toteaa Kyberturvallisuuskeskus lehdistötiedotteessa.

Kevään muita huolestuttavia havaintoja

Automaatiolaitteiden lisäksi toukokuisessa kartoituksessa havaittiin verkkoon liitettyjä IoT-laitteita (Internet of Things, esineiden internet), joita ovat esimerkiksi kotireitittimet, laajakaistamodeemit, tulostimet ja verkkokamerat. Näitä laitteita verkoissa on enemmän kuin esimerkiksi rakennusautomaatiolaitteita.

Maaliskuussa etenkin suojattomien etätyöpöytä- ja verkkoyhteyspalvelujen määrä kasvoi selvästi Suomen verkoissa - tilannetta selittänee etätyön määrä, joka kasvoi koronaepidemian vuoksi. Maailmalla raportoitiin, että myös suojaamattomien automaatiolaitteiden määrä kasvoi vastaavasti mahdollisesti samasta syystä. Joissakin automaatiojärjestelmissä on käytössä etätyöpöytä- ja verkkoyhteyspalveluja.

Lue aiheesta lisää: Automaatiolaitekartoitus_2020.docx (kyberturvallisuuskeskus.fi)

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.