https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Rakennussähkösuunnittelijan pätevyys mittaa projektin kokonaishallintaa

Rakennussähkösuunnittelijan pätevyyslautakunta on saanut tietoonsa, että rakennusten tietoteknisiin järjestelmiin erikoistuneilta suunnittelijoilta (telesuunnittelijat) on edellytetty tarjouspyynnöissä rakennussähkösuunnittelijan pätevyyttä.

CMMS

Sähkösuunnittelija on voinut saada vuodesta 2004 vapaaehtoisen pätevyystodistuksen, jonka avulla asiakas voi varmistaa sähköteknisiin suunnittelijatehtäviin ehdolla olevan henkilön pätevyyden eri vaativuusluokkien mukaisissa suunnittelutehtävissä. Järjestelmä on löytänyt paikkansa markkinoilla.

Luokituksen perustana on suunnittelijan koulutus ja käytännön kokemus talonrakentamisen suunnittelutyöstä, ja sen ylimmät tasot korostavat erityisesti suunnittelijan suunnitteluprosessin kokonaishallintaa.

Telesuunnittelijoille asia on hankala, koska he tulevat harvoin nimetyksi hankkeissa vastaaviksi sähkösuunnittelijoiksi tai projektipäällikön tehtäviin, jotka puolestaan olisivat pätevyyshakemuksen referenssikohteita listatessa edellytyksenä vaativaan tai poikkeuksellisen vaativaan pätevyysluokkaan.

Lisäksi rakennussähkösuunnittelijan pätevyysjärjestelmän koulutusvaatimukset eivät automaattisesti sisälly esimerkiksi tietoliikenne- tai automaatioinsinööritutkintoihin. Vaativan ja poikkeuksellisen vaativan luokan pätevyyksiin vaaditaan sähköturvallisuuteen, sähkösuunnitteluun ja sähköjärjestelmiin perehdyttäviä opintoja 40 / 45 opintopistettä.

Tele- ja turvasuunnittelijoiden osaamista arvioitava toisin

Sähkösuunnittelun pätevyyslautakunta on tarkastellut pätevyysjärjestelmää tele- ja turvasuunnittelijoiden näkökulmasta vuosien varrella useaan otteeseen.

Pätevyysjärjestelmä perustuu projektinhallinnan osaamiseen. Järjestelmässä ei arvioida hakijan teknistä kompetenssia, vaan suunnittelijan koulutuksen ja kokemuksen kautta saavutettua soveltuvuutta projektin kokonaishallintaan. Tällöin hyvinkin suurta teknistä taitoa ja pätevyyttä edellyttävä osaaminen esimerkiksi tietoteknisten järjestelmien, valaistuksen, turvallisuus- tai AV-järjestelmien vaativissa suunnittelutehtävissä ei kuulu tämän luokituksen piiriin.

Sähkösuunnittelutehtäviin kuuluvan yksittäisen osa-alueen osaamisesta ei siis voida myöntää vaativimpien luokkien pätevyyttä nyt käytössä olevilla kriteereillä.

Vuosina 2016-2017 pätevyyslautakunta tarkasteli järjestelmän koulutusvaatimuksia ja pyrki löytämään koulutuspolun, jonka avulla sähkösuunnittelutehtävissä toimiville tietoliikenne- ja automaatioinsinööreille avautuisi mahdollisuus saavuttaa sähköturvallisuuteen, sähkösuunnitteluun, sähköjärjestelmiin perehdyttäviä opintoja vaativimpiin pätevyysluokkiin tarvittava määrä.

Ammattikorkeakoulut suhtautuivat täydennyskoulutuksen järjestämiseen periaatteessa myönteisesti, mutta kurssin järjestämiseksi opiskelijoita pitäisi olla riittävä määrä.

Pätevyysrekisterissä noin 500 suunnittelijaa

Sähkösuunnittelijan pätevyysjärjestelmä uudistettiin vuonna 2016 vastaamaan Maankäyttö- ja rakennuslaissa mainittujen suunnittelupätevyyksien mukaista luokittelua ja vaatimuksia. Tällä hetkellä voimassa olevia rakennussähkösuunnittelijan pätevyyksiä on noin 500 suunnittelijalla.

Pätevyyden myöntää lautakunta, joka koostuu Sähkösuunnittelijat NSS ry:n, Senaatti-kiinteistöjen, Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n, Sähköinsinöörit SIL ry:n, Sähkötarkastusyhdistys SÄTY ry:n ja Insinööriliitto ry:n edustajista. Sähkösuunnittelijan pätevyysjärjestelmän sihteerijärjestönä toimii Sähkösuunnittelijat NSS ry.

Rakennussähkösuunnittelijan pätevyyssivut hakemuslomakkeineen ja pätevyysrekistereineen löytyvät osoitteesta www.sähkösuunnittelu.fi

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.