https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Rakennussähkösuunnittelijan pätevyys mittaa projektin kokonaishallintaa

Rakennussähkösuunnittelijan pätevyyslautakunta on saanut tietoonsa, että rakennusten tietoteknisiin järjestelmiin erikoistuneilta suunnittelijoilta (telesuunnittelijat) on edellytetty tarjouspyynnöissä rakennussähkösuunnittelijan pätevyyttä.

CMMS

Sähkösuunnittelija on voinut saada vuodesta 2004 vapaaehtoisen pätevyystodistuksen, jonka avulla asiakas voi varmistaa sähköteknisiin suunnittelijatehtäviin ehdolla olevan henkilön pätevyyden eri vaativuusluokkien mukaisissa suunnittelutehtävissä. Järjestelmä on löytänyt paikkansa markkinoilla.

Luokituksen perustana on suunnittelijan koulutus ja käytännön kokemus talonrakentamisen suunnittelutyöstä, ja sen ylimmät tasot korostavat erityisesti suunnittelijan suunnitteluprosessin kokonaishallintaa.

Telesuunnittelijoille asia on hankala, koska he tulevat harvoin nimetyksi hankkeissa vastaaviksi sähkösuunnittelijoiksi tai projektipäällikön tehtäviin, jotka puolestaan olisivat pätevyyshakemuksen referenssikohteita listatessa edellytyksenä vaativaan tai poikkeuksellisen vaativaan pätevyysluokkaan.

Lisäksi rakennussähkösuunnittelijan pätevyysjärjestelmän koulutusvaatimukset eivät automaattisesti sisälly esimerkiksi tietoliikenne- tai automaatioinsinööritutkintoihin. Vaativan ja poikkeuksellisen vaativan luokan pätevyyksiin vaaditaan sähköturvallisuuteen, sähkösuunnitteluun ja sähköjärjestelmiin perehdyttäviä opintoja 40 / 45 opintopistettä.

Tele- ja turvasuunnittelijoiden osaamista arvioitava toisin

Sähkösuunnittelun pätevyyslautakunta on tarkastellut pätevyysjärjestelmää tele- ja turvasuunnittelijoiden näkökulmasta vuosien varrella useaan otteeseen.

Pätevyysjärjestelmä perustuu projektinhallinnan osaamiseen. Järjestelmässä ei arvioida hakijan teknistä kompetenssia, vaan suunnittelijan koulutuksen ja kokemuksen kautta saavutettua soveltuvuutta projektin kokonaishallintaan. Tällöin hyvinkin suurta teknistä taitoa ja pätevyyttä edellyttävä osaaminen esimerkiksi tietoteknisten järjestelmien, valaistuksen, turvallisuus- tai AV-järjestelmien vaativissa suunnittelutehtävissä ei kuulu tämän luokituksen piiriin.

Sähkösuunnittelutehtäviin kuuluvan yksittäisen osa-alueen osaamisesta ei siis voida myöntää vaativimpien luokkien pätevyyttä nyt käytössä olevilla kriteereillä.

Vuosina 2016-2017 pätevyyslautakunta tarkasteli järjestelmän koulutusvaatimuksia ja pyrki löytämään koulutuspolun, jonka avulla sähkösuunnittelutehtävissä toimiville tietoliikenne- ja automaatioinsinööreille avautuisi mahdollisuus saavuttaa sähköturvallisuuteen, sähkösuunnitteluun, sähköjärjestelmiin perehdyttäviä opintoja vaativimpiin pätevyysluokkiin tarvittava määrä.

Ammattikorkeakoulut suhtautuivat täydennyskoulutuksen järjestämiseen periaatteessa myönteisesti, mutta kurssin järjestämiseksi opiskelijoita pitäisi olla riittävä määrä.

Pätevyysrekisterissä noin 500 suunnittelijaa

Sähkösuunnittelijan pätevyysjärjestelmä uudistettiin vuonna 2016 vastaamaan Maankäyttö- ja rakennuslaissa mainittujen suunnittelupätevyyksien mukaista luokittelua ja vaatimuksia. Tällä hetkellä voimassa olevia rakennussähkösuunnittelijan pätevyyksiä on noin 500 suunnittelijalla.

Pätevyyden myöntää lautakunta, joka koostuu Sähkösuunnittelijat NSS ry:n, Senaatti-kiinteistöjen, Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n, Sähköinsinöörit SIL ry:n, Sähkötarkastusyhdistys SÄTY ry:n ja Insinööriliitto ry:n edustajista. Sähkösuunnittelijan pätevyysjärjestelmän sihteerijärjestönä toimii Sähkösuunnittelijat NSS ry.

Rakennussähkösuunnittelijan pätevyyssivut hakemuslomakkeineen ja pätevyysrekistereineen löytyvät osoitteesta www.sähkösuunnittelu.fi

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3 käy täydellä teholla

Laitosyksikkö on nyt Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin sähköntuottaja.

28.9.2022 | Kumppaniartikkeli

Voimalaitosten vuosiseisokin seurantatutkimus auttaa tunnistamaan riskejä ja ennaltaehkäisemään häiriöitä

Fescon Oy palvelee voimalaitosasiakkaita erilaisin teknologiapalveluin, jota luotsaa Fesconin teknologiajohtaja Tapio Klasila yli 20-vuoden kokemuksellaan. Klasila on voimalaitosmateriaalien ja -järjestelmien rautainen ammattilainen ja hänen kokemuksensa on auttanut asiakkaita saavuttamaan merkittäviä etuja liiketoiminnassaan.

Konecranesin älytehdastutkimus palkittiin

Konecranesin tutkimuksessa on validoitu ja otettu käyttöön 15 erilaista teknistä ratkaisua neljässä eri maassa.

19.8.2022 | Tutkimus ja koulutus

Koulutusyhteistyöllä henkilöstön hyvinvointia

Wirmax on tehnyt Taitotalon kanssa koulutusyhteistyötä tammikuusta 2022 alkaen. Yhteistyö alkoi, kun Taitotalon asiakkuuspäällikkö osasi jo ensineuvottelussa ehdottaa ja tarjota Wirmaxille sopivia koulutusratkaisuja.

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista. Yhteistyö on alkanut vuonna 2018 pilotoinnin merkeissä. Mittarikannan vaihto etäluentaan aloitettiin tämän vuoden alussa. Tähän mennessä etäluettavia mittareita on asennettu jo yli 2000 kappaletta.

Tulevaisuuden digiratkaisut vauhdittavat ruokaketjun vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä

Uuden HKScanin johtaman kumppanuusverkoston tavoitteena on tuoda ruokaketjun vastuullisuusdata kaikkien ulottuville. Mukana verkostossa ovat HKScanin lisäksi huippuosaajat Biolanilta, Ilmatieteen laitokselta, Luonnonvarakeskuksesta ja Mtech Digital Solutionsilta.