https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ravinteista uusia kiertotaloustuotteita – fokus teollisuuskemikaaleissa

Kiertotaloustuotteita ohjaavaa lainsäädäntö on muuttumassa, mikä helpottaa jätevesien ja sivuvirtojen tuotteistamista. Jätevirroista erotettavia komponentteja on kohdeltu jäteperäisinä aineina, mutta nyt ne nähdään arvokkaina raaka-aineina. Tämä on tärkeää, jotta kiertotaloustuotteet voivat kilpailla neitseellisistä raaka-aineista valmistettujen tuotteiden kanssa.

iStock-1173733640

VTT:n koordinoimassa TYPKI-hankkeessa edistetään ravinteiden talteenottoa ja jalostamista teollisuuskemikaalien, rakennusmateriaalien ja lannoitteiden lisäaineiksi. Ensimmäisenä hyödynnettäisiin sivuvirtoja kaivossektorilta ja sitten muilta teollisuusaloilta, kuten kemian- ja metsäteollisuudesta.

– Uusissa kiertotaloustuotteissa keskitymme erityisesti rakennusteollisuudessa hyödynnettävien kemikaalien lisäaineisiin. Pyrimme aikaisempaa parempaan koostumukseen ja puhtaisiin tuotevirtoihin, joista on poistettu esimerkiksi hyötykäyttöä haittaavat aineet ja ylimääräinen vesi. Tavoitteena on kehittää kilpailukykyisiä tuotteita, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan asiakkaiden tarpeita, kertoo projektipäällikkö Hanna Kyllönen VTT:ltä.

– Meillä Tapojärvellä metallien kiertotalous on ollut toiminnan keskiössä jo parikymmentä vuotta. TYPKI-hanke on tärkeää jatkumaa tälle pioneerityölle. Nyt tartutaan mahdollisuuteen saada muun muassa kaivosalan typpi hyötykäyttöön, toteaa Tapojärven tytäryhtiön Hannukainen Miningin hankejohtaja Jaana Koivumaa.

TYPKI-hankkeen konsortiossa on mukana tutkimuslaitoksia ja yrityksiä jätevesien tuottajista puhdistus- ja erotusteknologioiden asiantuntijoihin, kierrätystuotteiden valmistajiin ja käyttäjiin. 

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.