https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Suomen kemianteollisuus hiilineutraaliksi vuoteen 2045 mennessä

Kemianteollisuus haluaa olla vuoteen 2045 mennessä hiilineutraali. Tähän pyritään sekä hiilijalanjälkeä pienentämällä että hiilikädenjälkeä kasvattamalla. Käytännössä tämä tarkoittaa oman toiminnan hiilijalanjäljen eli kasvihuonekaasupäästöjen pienentämistä sekä hiilikädenjäljen kasvattamista asiakkaiden päästöjä pienentävillä tuotteilla ja uusilla vähäpäästöisillä teknologioilla.

chemistry

Kemianteollisuus on yksi Suomen merkittävimmistä teollisuuden toimialoista. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista. Kemianteollisuuteen lasketaan Suomessa kemian prosessiteollisuus, öljytuotteet sekä muut kemian tuotteet kuten lääkkeet, kosmetiikka, pesuaineet, maalit, muovi- ja kumituotteet.

- Kemianteollisuus on globaalisti kasvava ala, joka mahdollistaa ilmastonmuutoksen torjumisen ja kiertotalouden. Suomessa ympäristöasiat ovat jo tällä hetkellä kansainvälisesti katsottuna erinomaisella tasolla. Silti edessä on suuri muutos, jossa tarvitsemme uudenlaisia ratkaisuja, innovaatioita ja saumatonta yhteistyötä yritysten, viranomaisten ja päättäjien kesken. Tässä yhteistyössä haluamme olla suunnannäyttäjä, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

- Hiilineutraalius 2045 edellyttää suuria muutoksia läpi yhteiskunnan. Myös teollisuuden prosessien ja materiaalien valmistuksen muutos kiertotalouden periaatteiden mukaiseksi on välttämätöntä. Elinkeinoelämän vahva sitoutuminen ilmastotavoitteisiin luo uskoa, että pystymme pitämään lämpenemisen 1,5 asteen rajoissa. Samalla uskon, että edelläkävijyys vahvistaa keskeisen vientialamme kemianteollisuuden tulevaisuuden näkymiä, sanoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Haaste hiilineutraaliuden saavuttamiseksi on valtava, sillä sen saavuttaminen edellyttää paitsi kasvihuonekaasupäästöjen merkittävää vähentämistä, myös vaihtoehtoisten raaka-aineiden käyttöönottoa ja hiilidioksidin hyödyntämistä raaka-aineena kemianteollisuuden prosesseissa

Vähäpäästöisen, hinnaltaan kansainvälisesti kilpailukykyisen ja toimitusvarman sähkön tarve tulee kasvamaan huomattavasti. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan, pilotointiin ja osaamiseen tarvitaan mittavia investointeja, joissa myös julkisella rahoituksella on oma roolinsa, sanoo kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö Kemianteollisuus ry. 

Kemianteollisuuden jatkuvasti kehittyvä Responsible Care -vastuullisuusohjelma kattaa noin 80 prosenttia kemianteollisuuden tuotannosta Suomessa ja siinä on tällä hetkellä mukana noin 100 yritystä. Responsible Care -ohjelma sisältää jo nyt mittarit hiilineutraalisuuden mittaamiseen toimialatasolla.

NIna Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.