Suomen tekoälykeskus FCAI ja NVIDIA perustavat yhteisen tutkimuskeskuksen

Suomen tekoälykeskus FCAI ja NVIDIA perustavat yhteisen NVIDIA AI Technology Center (NVAITC) -tutkimuskeskuksen, jonka tavoite on nopeuttaa tekoälyn tutkimusta, koulutusta ja käyttöönottoa Suomessa. Uusi tutkimuskeskus aloittaa toimintansa kesäkuussa. 

AI

Keskuksen ansiosta tekoälytutkijat pääsevät hyödyntämään NVIDIAn asiantuntemusta grafiikkasuorittimien (GPU) ja tekoälyohjelmistojen tehokkaasta hyödyntämisestä tekoälysovelluksissa, ja NVIDIA osallistuu tiiviimmin FCAI:n tutkimukseen. Mukana yhteistyössä on myös CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, joka tarjoaa tutkijoiden käyttöön huomattavan määrän laskentakapasiteettia Kajaanissa sijaitsevasta datakeskuksestaan.

NVIDIAn grafiikkasuorittimia käytetään erityisesti tekoälymallien opettamiseen ja mallien soveltamiseen käytännössä. Uusi NVAITC-keskus pystyy auttamaan etenkin sellaisia tutkimushankkeita, jotka tarvitsevat erityisen paljon laskentatehoa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lääketieteeseen tai älykaupunkeihin liittyvät tekoälysovellukset.

– Tekoälyä voi soveltaa lähes mihin tahansa aiheeseen. Tieteellisen läpimurron tekeminen voi kuitenkin edellyttää niin suuren data-aineiston käsittelyä, että ilman NVAITC-keskuksen tukea tutkijat eivät pystyisi sitä tekemään. Teknologiatoimittajana NVIDIAlla on syvällistä osaamista GPU-pohjaisista järjestelmistä, joihin kaikilla tekoälytutkijoilla ei ole vielä pääsyä, sanoo tietojenkäsittelytieteen professori Keijo Heljanko FCAIsta.

– Tutkijat ja yritykset ympäri maailmaa hyödyntävät NVIDIAn laskenta-alustaa tekoälyratkaisujen kehittämisessä. Yhteistyömme FCAI:n kanssa vauhdittaa tekoälytutkimusta Suomessa ja tukee paikallisia toimijoita, jotka vetävät jo nyt hienoja tutkimusprojekteja, sanoo NVIDIA NVAITC:n johtaja Simon See.

– Hankkeen avulla voidaan kasvattaa suomalaista tekoälyosaamista ja kehittää uusia ohjelmistoja. Samalla lisätään yhteistyötä teknologiatoimittajan ja tutkijoiden välillä. Tämä parantaa tutkimuksen resursseja ja kouluttaa lisää tekoälyosaajia, sanoo Kimmo Koski, CSC:n toimitusjohtaja.

FCAI on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoima osaamiskeskus, joka kokoaa yhteen suomalaista tekoälytutkimusta. NVIDIA AI Technology Center -keskuksia on ennestään Luxemburgissa ja Italiassa sekä useissa Aasian maissa.

– Näissä keskuksissa tehtävä tutkimus edellyttää huippuosaamista tekoälyssä. FCAI:n tekoälyosaamiselle on kunnianosoitus saada olla mukana luomassa yhtä ensimmäisistä Eurooppaan perustettavista NVAITC-keskuksista, sanoo FCAI:n johtaja, akatemiaprofessori Samuel Kaski Aalto-yliopistosta.

Uusimmat artikkelit

K-kauppojen aurinkovoimaloilla ennätystehot touko-kesäkuussa

K-kauppojen aurinkovoimaloiden yli 40 000 aurinkopaneelia tuottivat touko-kesäkuussa ennätykselliset yli 3 000 MWh puhdasta aurinkosähköä. Kokonaisuudessa tuotettu määrä vastaa noin 5 000 pakastealtaan vuotuista sähkönkulutusta. Parhaimmassa tapauksessa aurinkovoimalla pystytään kattamaan valtaosa kaupan päivittäisestä sähkötarpeesta. 

7.8.2020 | Alan Uutiset

Tullin ennakkotilasto: Viennin syöksy pysähtyi kesäkuussa

Suomen tavaraviennin arvo oli 4,5 miljardia euroa kesäkuussa, eli 15,4 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Tilanne kuitenkin koheni toukokuusta.

Saksalaisjätti Schaeffler lanseeraa suomalaisen partneriverkoston avulla kehitetyn kunnonvalvontajärjestelmän

Saksalainen auto- ja teollisuusalan yritys Schaeffler on toteuttanut kunnonvalvontajärjestelmänsä OPTIME:n suomalaisen partneriverkoston avulla. Saksalaisyhtiö on jo aikaisemmin perustanut tuotekehitystiimin Suomeen ja nyt yhteistyöllä luotua tuotetta lanseerataan kaupallisesti.

EVA: Talouskriisi on suomalaisten suurin uhka

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n julkaisemassa tutkimuksessa kysyttiin, kuinka uhkaavina suomalaiset pitävät maailmalla ja Suomessa tapahtuvia konflikteja ja kriisejä omalle ja läheistensä turvallisuudelle. Eniten pelkoa suomalaisissa herätti uusi laajamittainen talouskriisi (77 prosenttia vastaajista) sekä toiseksi eniten pandemiat ja tartuntataudit (72 prosenttia vastaajista).

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.