https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Syöpävaarallisten aineiden määrittely muuttunut vuoden alussa

Työnantajalla on Suomessa lakisääteinen velvollisuus pitää luetteloa sellaisista työpaikalla käytetyistä aineista, seoksista ja työmenetelmistä, jotka aiheuttavat syöpää tai vaurioittavat perimää. Samoin työnantajan on pidettävä luetteloa niistä työntekijöistä, jotka altistuvat näille tekijöille.

chemist-1636375_1280

Työnantajan tulee ilmoittaa syöpävaarallisten aineiden kanssa tekemisissä olevat työntekijät Työterveyslaitoksen ylläpitämään ASA-rekisteriin. Kun aineiden määrittely vuoden alussa muuttuu, muuttuu myös ASA-ilmoitusvelvollisuus.

Merkittävimpiä uusia ASA-ilmoitettavia altisteita ovat muun muassa formaldehydi, kvartsipöly ja kaikki lehtipuupöly.

Formaldehydin käyttökohteita on hyvin paljon, ja sitä esiintyy useilla toimialoilla ja työtehtävissä. Formaldehydille altistutaan kemianteollisuuden prosesseissa, liimahartsien käytössä ja laboratoriotyössä.

Kvartsipölyä esiintyy kaikissa töissä, joissa työstetään kiviperäisiä aineita. Kvartsipölylle voi altistua muun muassa rakennusalalla, sementin valmistuksessa, hiekkapuhallustyössä, kaivoksissa ja valimotyössä.

Aiemmin ASA-ilmoitettavien työmenetelmien listalla oli työ, johon liittyi altistuminen tammen ja pyökin pölylle. Nyt tätä kohtaa on laajennettu koskemaan kaikkea lehtipuupölyä, esimerkiksi koivua. Lehtipuupölylle voi altistua levyteollisuudessa, puutuotteiden ja huonekalujen valmistuksessa sekä rakennusteollisuudessa.

Ilmoitusvelvollisuus koskee lisäksi töitä, joissa käsitellään öljyjä, joita on käytetty polttomoottoreissa moottorin liikkuvien osien voiteluun ja jäähdyttämiseen. Altistuminen käytetyille moottoriöljyille tapahtuu pääasiassa ihon kautta. Yleisimmin kyse on autonasennus-, huolto- ja korjaustöistä. Myös muiden kulkuneuvojen ja työkoneiden huoltotyöt sekä teollisuuden kunnossapitoyöt, joissa käsitellään moottoriöljyjä, kuuluvat ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Myös jäteöljyjen kerääjät, jätehuollon kierrätyksen ammatit ja regenerointilaitosten työntekijät kuuluvat tähän ryhmään.

Työ, johon liittyy altistuminen dieselmoottorien pakokaasuille kuuluu myös ilmoitettavien listalle. Dieselmoottorien pakokaasuille voidaan altistua merkittävästi muun muassa tunnelitöissä, kaivoksissa, varastoissa ja terminaaleissa.

Samoin on ruostumattoman teräksen hitsaus ja polttoleikkauksen laita. Ruostumattomalla teräksellä tarkoitetaan tässä myös haponkestävää terästä ja kaikenlaista terästä, jossa on sekä kromia että nikkeliä. Ruostumattoman teräksen hitsauksessa altistutaan kuudenarvoiselle kromille ja nikkelille. Hitsauksessa suurin osa altistumisesta on peräisin täyteaineista, ja ne on myös huomioitava riskinarviota tehtäessä. Aiemmin ruostumattoman teräksen hitsaajat on ilmoitettu altistuneiksi sekä nikkelille että kromille. Jatkossa, kun ilmoittaja valitsee altisteeksi tämän työmenetelmän, ei hänen tarvitse erikseen ilmoittaa altistumista kromille ja nikkelille. Jos hitsataan jotain muuta kuin ruostumatonta tai haponkestävää terästä, ja tiedetään, että täyteaineissa on vain nikkeliä tai kromia, tehdään ilmoitus joko kromille tai nikkelille, eikä tälle työmenetelmälle.

Työ, johon liittyy altistuminen syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville anatomis-terapeuttis-kemiallisen (ATC)-luokituksen mukaisille solunsalpaajille. Aiemmin yksittäiset sytostaatit on ilmoitettu erikseen. Jatkossa ei tarvitse ilmoittaa, mikä yksittäinen sytostaatti on kyseessä, vaan ilmoittaja voi valita tämän työmenetelmän.

Ilmoitettavien aineiden ja seosten luokittelu

ASA-lainsäädännössä luetteloitavat aineet määritellään aineiden luokituksesta, merkitsemisestä ja pakkaamisesta annetun niin sanotun CLP-asetuksen (1272/2008/EY) mukaisesti. Työnantajan tulee luetteloida aineet ja seokset, jotka on CLP-asetuksen mukaisesti luokiteltu syöpää aiheuttavaksi (Carc. 1A tai Carc. 1B) tai sukusolujen perimää vaurioittavaksi (Muta. 1A tai Muta. 1B). Näitä vastaavat vaaralausekkeet ovat H350 tai H350i ja H340.

Osalle aineista on EU:ssa annettu niin sanottu yhdenmukaistettu luokitus. Työnantajan luettelon pitäminen ja ASA-rekisteriin ilmoittaminen koskee sekä yhdenmukaistetun luokituksen omaavia aineita että aineita, jotka kukin valmistaja on itse luokitellut (ns. itseluokitellut aineet). Itseluokitelluilla aineilla ei ole EU-tasolla yhdenmukaistettua luokitusta ja eri valmistajien luokituksissa saattaa siksi esiintyä vaihtelua. Ilmoitukset ASA-rekisteriin tehdään aina kyseisen työpaikalla käytössä olevan tuotteen luokituksen perusteella. Aineen tai tuotteen luokituksen voi tarkistaa käyttöturvallisuustiedotteesta.

Työterveyslaitos helpottaa ilmoittamista julkaisemalla alkuvuodesta 2020 ohjeellisen listan ASA-rekisteröintivelvoitteen piiriin kuuluvista aineista.

– Listalle tulevat ne ASA-rekisteröintivelvoitteen piiriin kuuluvat aineet, joilla on sillä hetkellä CLP-asetuksen mukainen yhdenmukaistettu luokitus. Lista on vain ohjeellinen, eikä pidä sisällään kaikkia ilmoitettavia aineita, koska ASA-rekisteriin pitää lisäksi ilmoittaa myös teollisuuden itse syöpävaaralliseksi luokittelemat aineet, vanhempi asiantuntija Sanni Uuksulainen Työterveyslaitoksesta kertoo.

ASA-rekisteriin ilmoitetaan jatkossa kaikki syöpää aiheuttavaksi (Carc. 1A/1B; H350 tai H350i) tai sukusolujen perimää vaurioittavaksi (Muta. 1A/1B; H340) luokitellut aineet. ASA-ilmoitusvelvollisuuden piiristä poistuu vuoden alussa joitakin aineita, mutta samalla mukaan tulee useita satoja uusia aineita. Uusia syöpävaaraa-aiheuttavia työmenetelmiä tulee myös ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

Uusien ASA-ilmoitettavien aineiden mukaiset tiedot koskevat vasta vuotta 2020 ja ne ilmoitetaan ASA-rekisteriin vuoden 2021 maaliskuun loppuun mennessä. Vuotta 2019 koskevat ilmoitukset tehdään vielä nyt voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti ja ne ilmoitetaan ASA-rekisteriin maaliskuun 2020 loppuun mennessä. Työterveyslaitos tulee laatimaan tarkempaa ohjeistusta ASA-ilmoituskäytännöistä.

Yhdenmukaistetun luokituksen voi tarkistaa Euroopan kemikaaliviraston tietokannasta: https://echa.europa.eu/fi/information-on-chemicals/cl-inventory-database .

 

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.