https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Teollisuudessa 12 tunnin työvuoron kuormitus ei heikentänyt turvallisuutta

Työterveyslaitos selvitti 12 tunnin vuorojärjestelmän yhteyksiä työturvallisuuteen. Palautuminen, vireys ja turvallisuuskäyttäytyminen, kuten ohjeiden noudattaminen ja suojautuminen altisteilta, säilyivät pitkien työvuorojen yhteydessä varsin hyvällä tasolla. Tulosten perusteella työmatkojen turvallisuuteen yövuoron jälkeen tulee kuitenkin kiinnittää huomiota.

safety

Teollisuuden työpaikoilla on laajasti käytössä 12 tunnin kaksivuorojärjestelmä. Tyypillisesti se koostuu kahdesta peräkkäisestä aamuvuorosta ja yövuorosta ja niiden jälkeisestä kuudesta vapaapäivästä. Vuorot vaihtuvat tavallisesti klo 7 ja klo 19.

12 tunnin työvuoron aikana koettu väsymys ja stressi ei ollut työntekijöillä niin voimakasta, että se heikentäisi turvallisuuskäyttäytymistä, kuten ohjeiden noudattamista tai harkintakykyä.

– Tuloksemme vahvistavat käsitystä, että vireys ja palautuminen säilyvät 12 tunnin kaksivuorojärjestelmässä varsin hyvällä tasolla. Tämä kuitenkin edellyttää, että vuorokierto ja vapaajaksot on suunniteltu niin, että ne tukevat palautumista, sanoo tutkimuspäällikkö Mikael Sallinen Työterveyslaitoksesta.

–  Lisäksi on tärkeää, että työturvallisuus on työpaikalla kokonaisuutena hyvällä tasolla, Sallinen jatkaa.

Erityistä huomiota tulee kiinnittää työmatkojen turvallisuuteen yövuorojen jälkeen. Omalla autolla kotiin palatessa työntekijän väsymysriski on kohonnut riippumatta yövuoron kestosta. Työntekijöille voi tarjota tietoa väsymysriskiä vähentävistä keinoista ja tarjota esimerkiksi nokosiin soveltuvan tilan työpaikalla.                

Suojaimia käytettiin tunnollisesti pitkien työvuorojen aikana

Tutkimus toteutettiin pakkausteollisuuden ja kaivosteollisuuden yrityksissä. Pitkä työvuoro ei kasvattanut riskiä kemiallisille ja fysikaalisille tekijöille altistumisessa. Suojaimia käytettiin samaan tapaan kuin kahdeksan tunnin työvuoroissa.

– Tutkimme uudella tavalla sekä unen ja vireyden vaikutuksia työturvallisuuteen että altistumisen hallintaan, kertoo projektipäällikkö Tomi Kanerva Työterveyslaitoksesta.

Altisteille asetettujen raja-arvojen soveltuvuutta pitkiin työvuoroihin tarkasteltiin erillisessä kirjallisuuskatsauksessa, joka on loppuraportin liitteenä.

Pitkien työvuorojen seurauksia kannattaa seurata työpaikoilla

Tutkijat suosittelevat, että työpaikat keräävät systemaattisesti tietoa pitkien eli yli 9 tunnin työvuorojen vaikutuksista:

  • turvallisuuskäyttäytymiseen ja sitä sääteleviin tekijöihin (esim. vireys ja palautuminen)
  • läheltä piti -tilanteisiin
  • työtapaturmiin

Altistumisajan piteneminen pitkien työvuorojen yhteydessä on tärkeää huomioida erityisesti niiden altisteiden kohdalla, joiden vaikutukset riippuvat altistumisesta yksittäisen työvuoron aikana.

Tutkimuksen perusteella suositellaan myös kartoittamaan työntekijöiden omia havaintoja työvuorojen keston yhteydestä työturvallisuuteen. Esimerkiksi yhteisissä työpajoissa voidaan pyrkiä tunnistamaan tärkeimmät kehittämiskohteet ja työstämään turvallisuuskäyttäytymistä tukevia ratkaisuja.

Lue aiheesta lisää: Nopea-12-tunnin-tyonkierto-tuo-etua-teollisuudelle-ja-sen-tyontekijalle

Uusimmat artikkelit

15.3.2024 | Alan Uutiset

Traficom julkaisi selvityksen koko Suomen kaukoliikenteen pysäyttäneen ratavaurion syistä – korjaamista tiedonkulussa

Ratavaurion syynä oli veturin rikkoontuminen ja sitä seuranneet liikkeellelähtöyritykset. Selvityksen mukaan erityisesti häiriötilanteiden viestinnässä ja johtamisessa on kehitettävää. Tapahtumiin liittyvien keskeisten toimijoiden yhteinen tilannekuva puuttui. 

Raision kaikki tehtaat ovat nyt hiilineutraaleja – ratkaisut syntyivät yhteistyössä kumppanien kanssa

Tuotannot pyörivät nyt uusiutuvalla energialla, eikä päästökompensaatioihin ole tarvinnut turvautua.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

Tuulivoima-ala tarvitsee lisää tekijöitä – Turun AMK ja VAMK kouluttavat uusia osaajia

Tuulivoimaloihin tullaan tarvitsemaan paljon teknisen alan osaajia.Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulut aloittavat yhteisen tuulivoimaan liittyvän maksuttoman koulutuksen. Opinnot ovat työelämälähtöisiä ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. 

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.