https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Terrafame alkaa hyödyntää vetylaitosten hukkaenergiaa

Valtion kaivosyhtiö Terrafame alkaa tuottaa prosessihöyryä vetylaitostensa hukkaenergiavirtoja hyödyntämällä. Vastaavaa teknologiaa on aiemmin käytetty muun muassa voimalaitoksissa, mutta vetylaitoksissa sen hyödyntäminen on uutta. Energia- ja vesiyhtiö Adven toteuttaa ratkaisun ja vastaa myös sen toiminnasta jatkossa. Projekti saa työ- ja elinkeinoministeriön uuden energiateknologian investointitukea.

valmet_Terrafanme

Terrafamen uutta akkukemikaalitehdasta Sotkamossa ohjataan Valmetin automaatioteknologialla.

Toteutettava ratkaisu vähentää Terrafamen tuotantolaitoksilla fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian osuutta merkittävästi, kun vetylaitoksilla syntyvä hukkaenergia otetaan talteen. Terrafamen energiatehokkuus paranee ja energiantuotannon päästöt vähenevät.
- Etsimme jatkuvasti keinoja parantaa energiatehokkuutta ja pienentää hiilijalanjälkeämme. Kyseessä on merkittävä määrä hukkaenergiaa, joka saadaan nyt hyötykäyttöön, Terrafamen akkukemikaalitehtaan johtaja Kristian Granit sanoo.
- Teollisuuslaitosten halu ottaa hukkaenergioita talteen on selvästi kasvussa. Taustalla on päämäärä vähentää päästöjä ja toisaalta säästää energiantuotannon kustannuksissa. Jos nykyisistä prosesseista ottaa energiaa uudelleenkäyttöön, voi sillä kattaa joko kasvavan energiatarpeen tai korvata nykyistä, monesti fossiiliseen perustuvaa, tuotantoa, Advenin myyntijohtaja Juha Elo sanoo.
Terrafame rakentaa parhaillaan yhtä maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjoista. Vuonna 2021 käynnistettävässä akkukemikaalitehtaassa Terrafamen nykyinen päätuote, nikkeli-kobolttisulfidi, jatkojalostetaan sähköautojen akkujen raaka-aineena käytettäviksi nikkeli- ja kobolttisulfaateiksi. Terrafamen biokasaliuotukseen perustuvan tuotannon hiilijalanjälki on selvästi pienempi kuin perinteisillä malminrikastusmenetelmillä.
Voimalaitoksista tuttu teknologia vetylaitokseen
Terrafamelle rakennettavassa lämmöntalteenotossa käytetään tyhjiöputkilämmönvaihdinta. Samaa teknologiaa on hyödynnetty aiemmin voimalaitoksissa, mutta vetylaitoksissa sen käyttö on uutta.
Talteenotettavan energian määrä riippuu vetylaitosten käyttöasteesta: mitä enemmän vetylaitoksia käytetään, sitä enemmän syntyy hukkaenergiaa. Talteenotto vastaa parhaimmillaan noin viiden megawatin energiantuotannon tehoa. 
- Pohdimme energiantalteenoton toteuttamista myös itse, mutta totesimme, että on yksinkertaisempaa, kun koko Terrafamen alueen höyryn tuotanto ja jakelu on yhden toimijan, Advenin, käsissä. Näin voimme keskittää resurssit ydinbisnekseemme eli metallien ja jatkossa akkukemikaalien tuotantoon, Granit kertoo.
Yhteistyö lämmöntalteenotossa on jatkumoa Terrafamen ja Advenin aiemmalle yhteistyölle. Adven toteuttaa parhaillaan Terrafamelle 10 megawatin kiinteän polttoaineen energialaitosta, joka tuottaa uusiutuvalla polttoaineella höyryä ja lämpöenergiaa akkukemikaalien valmistukseen sekä teollisuusalueen muihin tarpeisiin. Adven myös kehittää tehdasalueen energiantuotannon infrastruktuuria ja energiatehokkuutta ja rakentaa energian siirtolinjoja.
Lämmöntalteenoton toteutus

  • Lämmöntalteenotto tehdään tyhjiöputkilämmönvaihtimen avulla
  • Tyhjiöputkilämmönvaihtimessa kuuman ja kylmän puolen välissä on putket. Putki on tyhjiö, jossa on nestettä. Kuuma puoli höyrystää nesteen putken sisällä, ja höyry siirtää lämmön kylmälle puolelle. Samalla kun höyry luovuttaa lämmön, se lauhtuu takaisin nesteeksi.
  • Teknologiaa on käytetty voimalaitosten yhteydessä, mutta ei vetylaitoksen yhteydessä.
  • Vetylaitoksen yhteydessä käytetään yleisimmin lämmöntalteenotossa putkilämmönvaihdinta.
  • Projekti saa työ- ja elinkeinoministeriön uuden teknologian tukea.

Uusimmat artikkelit

Puolustusvoimat ostaa Instalta F-35-hävittäjien huolto- ja ylläpitopalveluita

Insta ja Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ovat sopineet Suomen F-35-hävittäjähankkeeseen liittyvästä kolmivuotisesta hankintakokonaisuudesta. Hankinnalla halutaan varmistetaan, että Suomessa on tarvittava osaaminen ja F-35-järjestelmän huoltokyky sekä huoltovarmuus vuosikymmeniksi eteenpäin.

2.5.2024 | Alan Uutiset

Heikki Malinen Nesteen uudeksi toimitusjohtajaksi

Malinen siirtyy Nesteen palvelukseen Outokumpu Oyj:stä, jossa hän on toiminut toimitusjohtajana vuodesta 2020. Malinen on tällä hetkellä Nesteen hallituksen jäsen ja hän jättää tämän tehtävän ennen kuin aloittaa Nesteen toimitusjohtajana.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.