https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Terrafame alkaa hyödyntää vetylaitosten hukkaenergiaa

Valtion kaivosyhtiö Terrafame alkaa tuottaa prosessihöyryä vetylaitostensa hukkaenergiavirtoja hyödyntämällä. Vastaavaa teknologiaa on aiemmin käytetty muun muassa voimalaitoksissa, mutta vetylaitoksissa sen hyödyntäminen on uutta. Energia- ja vesiyhtiö Adven toteuttaa ratkaisun ja vastaa myös sen toiminnasta jatkossa. Projekti saa työ- ja elinkeinoministeriön uuden energiateknologian investointitukea.

valmet_Terrafanme

Terrafamen uutta akkukemikaalitehdasta Sotkamossa ohjataan Valmetin automaatioteknologialla.

Toteutettava ratkaisu vähentää Terrafamen tuotantolaitoksilla fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian osuutta merkittävästi, kun vetylaitoksilla syntyvä hukkaenergia otetaan talteen. Terrafamen energiatehokkuus paranee ja energiantuotannon päästöt vähenevät.
- Etsimme jatkuvasti keinoja parantaa energiatehokkuutta ja pienentää hiilijalanjälkeämme. Kyseessä on merkittävä määrä hukkaenergiaa, joka saadaan nyt hyötykäyttöön, Terrafamen akkukemikaalitehtaan johtaja Kristian Granit sanoo.
- Teollisuuslaitosten halu ottaa hukkaenergioita talteen on selvästi kasvussa. Taustalla on päämäärä vähentää päästöjä ja toisaalta säästää energiantuotannon kustannuksissa. Jos nykyisistä prosesseista ottaa energiaa uudelleenkäyttöön, voi sillä kattaa joko kasvavan energiatarpeen tai korvata nykyistä, monesti fossiiliseen perustuvaa, tuotantoa, Advenin myyntijohtaja Juha Elo sanoo.
Terrafame rakentaa parhaillaan yhtä maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjoista. Vuonna 2021 käynnistettävässä akkukemikaalitehtaassa Terrafamen nykyinen päätuote, nikkeli-kobolttisulfidi, jatkojalostetaan sähköautojen akkujen raaka-aineena käytettäviksi nikkeli- ja kobolttisulfaateiksi. Terrafamen biokasaliuotukseen perustuvan tuotannon hiilijalanjälki on selvästi pienempi kuin perinteisillä malminrikastusmenetelmillä.
Voimalaitoksista tuttu teknologia vetylaitokseen
Terrafamelle rakennettavassa lämmöntalteenotossa käytetään tyhjiöputkilämmönvaihdinta. Samaa teknologiaa on hyödynnetty aiemmin voimalaitoksissa, mutta vetylaitoksissa sen käyttö on uutta.
Talteenotettavan energian määrä riippuu vetylaitosten käyttöasteesta: mitä enemmän vetylaitoksia käytetään, sitä enemmän syntyy hukkaenergiaa. Talteenotto vastaa parhaimmillaan noin viiden megawatin energiantuotannon tehoa. 
- Pohdimme energiantalteenoton toteuttamista myös itse, mutta totesimme, että on yksinkertaisempaa, kun koko Terrafamen alueen höyryn tuotanto ja jakelu on yhden toimijan, Advenin, käsissä. Näin voimme keskittää resurssit ydinbisnekseemme eli metallien ja jatkossa akkukemikaalien tuotantoon, Granit kertoo.
Yhteistyö lämmöntalteenotossa on jatkumoa Terrafamen ja Advenin aiemmalle yhteistyölle. Adven toteuttaa parhaillaan Terrafamelle 10 megawatin kiinteän polttoaineen energialaitosta, joka tuottaa uusiutuvalla polttoaineella höyryä ja lämpöenergiaa akkukemikaalien valmistukseen sekä teollisuusalueen muihin tarpeisiin. Adven myös kehittää tehdasalueen energiantuotannon infrastruktuuria ja energiatehokkuutta ja rakentaa energian siirtolinjoja.
Lämmöntalteenoton toteutus

  • Lämmöntalteenotto tehdään tyhjiöputkilämmönvaihtimen avulla
  • Tyhjiöputkilämmönvaihtimessa kuuman ja kylmän puolen välissä on putket. Putki on tyhjiö, jossa on nestettä. Kuuma puoli höyrystää nesteen putken sisällä, ja höyry siirtää lämmön kylmälle puolelle. Samalla kun höyry luovuttaa lämmön, se lauhtuu takaisin nesteeksi.
  • Teknologiaa on käytetty voimalaitosten yhteydessä, mutta ei vetylaitoksen yhteydessä.
  • Vetylaitoksen yhteydessä käytetään yleisimmin lämmöntalteenotossa putkilämmönvaihdinta.
  • Projekti saa työ- ja elinkeinoministeriön uuden teknologian tukea.

Uusimmat artikkelit

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.