https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tokmannilla on käytössä jo 23 aurinkovoimalaa – ja lisää on tulossa

Tokmannien katoilla olevien aurinkovoimaloiden määrä on kasvanut merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Eri puolilla Suomea sijaitsevien Tokmanni-myymälöiden ja ketjun Mäntsälässä sijaitsevan hallinto- ja logistiikkakeskuksen yhteydessä uusiutuvaa energiaa tuottaa nykyisin jo 23 erillistä aurinkovoimalaa, joissa on peräti noin 14 600 aurinkopaneelia. 

tokmanni

Tokmannin aurinkovoimala, hallinto- ja logistiikkakeskus.

Tänä vuonna jo asennetut 18 aurinkovoimalaa ovat seurausta Tokmannin keväällä julkaistusta tavoitteesta, jonka mukaisesti yli 30 Tokmannin myymälässä tullaan hyödyntämään oman aurinkovoimalan tuottamaa uusiutuvaa energiaa vuoden 2021 loppuun mennessä. Jo aiemmin aurinkosähköä on käytetty viidessä myymälässä ja Mäntsälän hallinto- ja logistiikkakeskuksessa.

Tokmannilla tällä hetkellä käytössä olevien aurinkovoimaloiden yhteisteho on yli 4 MWp ja arvioitu vuosituotto yli 3,2 GWh, mikä vastaa noin 1 650 pienen kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta tai noin 16,49 miljoonaa sähköautolla ajettua kilometriä¹). Kun kaikki Tokmannin nykyisissä suunnitelmissa olevat aurinkovoimalat ovat käytössä, niiden yhteistehoksi muodostuu lähes 6 MWp. Tällöin aurinkovoimaloiden arvioidaan tuottavan sähköä lähes 5,0 GWh vuodessa, mikä vastaa noin 2 400 pienen kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta tai noin 24 miljoonaa sähköautolla ajettua kilometriä). Jo tähän mennessä Tokmannien katoilla olevat aurinkovoimalat ovat tuottaneet uusiutuvaa energiaa 1,754 GWh²). Toteutunut tuotanto vastaa 877 pienen kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta tai 8,77 miljoonaa sähköautolla ajettua kilometriä).

Aurinkovoimalan koko vaihtelee myymälän koon ja käyttötarpeen mukaan. Myymälässä sähköä kuluu eniten valaistukseen, ilmanvaihtoon ja jäähdytykseen.

– Aurinkovoimala tuottaa keskimäärin noin 10–15 prosenttia myymälän vuosittaisesta kokonaissähkönkulutuksesta, ja esimerkiksi Kalajoella tuotto on ollut peräti noin 24 prosenttia. Kesäkuukausina jopa yli puolet Tokmanni-myymälän käyttämästä sähköstä on tuotettu sen omalla aurinkovoimalalla, Tokmannin kauppapaikka- ja konseptijohtaja Harri Koponen kertoo.

Tokmannin merkittävin ja samalla yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista sijaitsee ketjun noin 80 000 neliömetrin kokoisen hallinto- ja logistiikkakeskuksen katolla Mäntsälässä. Hieman yli vuosi sitten käyttöönotetussa aurinkovoimalassa on peräti 3 000 aurinkopaneelia, 825 kWp:n huipputeho ja noin 677 MWh:n arvioitu vuosituotto.
– Aurinkovoimalan osuus hallinto- ja logistiikkakeskuksemme sähköntuotannosta oli lokakuun 2018 ja syyskuun 2019 välisenä vuoden tarkastelujaksona noin 14 prosenttia. Esimerkiksi viime kesäkuu–heinäkuussa aurinkovoimala tuotti lähes kolmanneksen koko rakennuksessa käytetystä sähköstä, Koponen kertoo.

Tavoitteena asentaa aurinkovoimala jokaisen uuden Tokmannin katolle

Tokmannilla on tällä hetkellä 189 myymälää eri puolilla Suomea, ja yhtiön tavoitteena on kasvattaa myymäläverkosto yli 200 myymälän laajuiseksi.

Koposen mukaan Tokmannilla kartoitetaan jatkuvasti mahdollisuuksia energiankulutuksen vähentämiseen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Energiankulutusta pyritään hillitsemään etenkin niissä kiinteistöissä, joiden energiaratkaisuihin Tokmanni voi vaikuttaa suoraan.

Aurinkoenergian tuotannossa Tokmanni luottaa yhteistyökumppaniinsa Solarigoon, joka investoi aurinkovoimaloihin ja toimittaa niitä Tokmannin tarpeiden mukaisesti.

– Lukuisat myymälämme sijaitsevat rakennuksissa, joiden katoilla on runsaasti hyödynnettävissä olevaa tilaa aurinkopaneeleille. Pyrimmekin sijoittamaan aurinkopaneeleja aina uuden myymälän katolle, mikäli rakenteet sen mahdollistavat, Koponen kertoo.

Pääpaino on oman toiminnan suorissa ilmastovaikutuksissa
– Tänä vuonna raportoimme myös ensimmäistä kertaa Carbon Disclosure Projectiin (CDP) sekä asetimme tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet, joihin odotamme parhaillaan Science-Based Targets -organisaation varmennusta. Tarkennamme omia ilmastotavoitteitamme saatuamme tämän varmennuksen. Toimitusketjun osalta liityimme lisäksi kesällä amfori BEPI -ohjelmaan, ja toivomme, että ohjelman myötä saamme riskimaidemme tehtaita vahvemmin mukaan ilmastotalkoisiin, Tokmannin vastuullisuuspäällikkö Emilia Koski kertoo.

Aurinkovoimaan investoimalla Tokmanni edistää vastuullisuusperiaatteidensa mukaisesti uusiutuvan energian tuotantoa, vähentää CO₂-päästöjä ja hillitsee ilmastonmuutosta.

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.