https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tornion terästehtaalla kierrätysmetallin säteilyongelmia

Outokummun Tornion terästehtaalla on heinä-syyskuussa sattunut kolme tapausta, joissa radioaktiivinen amerikium-lähde on joutunut sulatukseen kierrätysmetallin joukossa. Tehtaan oma säteilyvalvonta ja oikeat suojelutoimet ovat estäneet radioaktiivisten aineiden leviämisen laitoksen ulkopuolelle. Työntekijät eivät ole altistuneet säteilylle, mutta ovat joutuneet käyttämään hengityssuojaimia.

radio-active-1990156_640

Viimeisin eli neljäs tapaus sattui perjantaina 12. lokakuuta, mutta tällöin säteilylähde havaittiin ennen sulatusta, Säteilyturvakeskus STUK kertoo tiedotteessaan. 

- Radioaktiivisten aineiden katoaminen on aina vakava asia. Mahdolliset terveysriskit ovat rajoittuneet tehdasalueelle, mutta oikeiden suojatoimien ansiosta henkilö- ja ympäristöaltistuksilta on vältytty, STUK:n Säteilytoiminnan valvontaosaston johtaja Tommi Toivonen toteaa.

Toivonen lisää, että vaikka vahingoilta vältyttiin, on tilanne Outokummun kannalta hankala. Yhtiöllä on hallussaan nyt satoja tonneja mahdollisesti radioaktiivista jätettä, joka pitää hävittää jonnekin.

- Olemme informoineet kollegaviranomaisia sekä välittäneet tietoa Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle, jotta säteilylähteiden alkuperä saataisiin selville. Säteilyn käyttäjä on aina vastuussa säteilylähteen asianmukaisesta hävittämisestä, hän jatkaa.

STUK:n arvion mukaan kyseessä on poikkeuksellinen turvallisuuteen vaikuttava tapahtuma tapausten toistuvuuden vuoksi. Tapahtuma kuuluu luokkaan yksi kansainvälisellä ydinlaitos ja säteilytapahtumien INES-asteikolla (International Nuclear Event Scale).

Ongelmana orvot säteilylähteet

Niin sanottuja orpoja säteilylähteitä eli lähteitä, joista ei ole huolehdittu asianmukaisesti, löytyy toisinaan kierrätysmetallin joukosta. On kuitenkin poikkeuksellista, että samalla tehtaalla sattuu useita tapauksia lyhyen ajan sisällä. Kierrätysmetallia käsittelevillä laitoksilla on käytössään radioaktiivisuuden ilmaisimia, mutta amerikium-lähteiden havaitseminen metalliromun joukosta on erittäin vaikeaa.
- Kyseiset kierrätysmetallierät on laivattu Suomeen Hollannista ja Baltiasta, mutta metallierät ovat todennäköisesti peräisin Euroopan ulkopuolelta. Säteilylähteitä on hävitetty kierrätysmetallin joukossa tahallisesti tai huolimattomuutta, Toivonen arvioi.
Tornion terästehtaiden säteilyportit havaitsivat kierrätysmetallin joukosta amerikium-lähteitä viimeksi perjantaina ennen kuin kyseinen metallierä päätyi sulatukseen. Tällä kertaa hälytyksen aiheutti Brasiliassa valmistettu ukkosenjohdatin, jossa on kolme aktiivisuudeltaan pienempää amerikium-lähdettä.

- Outokumpu ottaa tällaiset tapaukset aina vakavasti. Kierrätysmetallien toimittajien kanssa tehdyt sopimukset kieltävät yksiselitteisesti radioaktiivisen materiaalin toimitukset romun seassa", Outokumpu kertoo asiaa kysyneelle Reutersille.

Yksi Euroopan suurimmista terästehtaista

Tornion tehtaalla hyvä säteilysuojeluprosessi on suojannut työntekijöitä säteilyaltistukselta. Kun amerikiumia joutuu sulatukseen, se kulkeutuu lähinnä sulatuksessa muodostuvaan kuonaan ja pieneltä osin savukaasuihin. 

Aikaisempien vastaavien tapausten perusteella tiedetään, että amerikium ei kulkeudu valmistettavaan teräkseen. Tornion terästehdas ottaa näytteitä kuonasta ja lähettää näytteet mitattavaksi STUK:n laboratorioon. Amerikiumia sisältävä kuona ja savukaasusuodattimet kerätään tehtaalla talteen ja varastoidaan erilleen muusta materiaalista myöhempää loppusijoitusta varten.

Amerikium on radioaktiivinen alkuaine, jota käytetään esimerkiksi maaperän tiiveysmittareissa sekä teollisuuden mittalaitteissa. Sulatukseen joutuneet lähteet ovat olleet vahvuudeltaan noin 1-2 gigabecquereliä.

Outokummun Tornion terästehdas on yksi Euroopan suurimmista, Reuters kirjoittaa.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

25.3.2024 | Alan Uutiset

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma jälleen tiukasti teollisuuden ajan hermoilla

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma järjestetään jälleen Oulun Ouluhallissa 22.–23.5.2024. Näytteilleasettajapaikat on loppuunmyyty,  ja tapahtuman ohjelmalava täyttyy mielenkiintoisista ja taatusti ajankohtaisista puheenvuoroista.

Metsä Group ja ANDRITZ rakentavat koetehtaan uusien ligniinituotteiden kehittämiseksi

Metsä Group rakentaa Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen ligniininjalostuksen koetehtaan. Laitteet toimittaa teknologiayhtiö ANDRITZ. Rakennustyöt alkavat kesällä 2024 ja koetehdas valmistuu loppuvuonna 2025. Koetehtaan kapasiteetti tulee olemaan kaksi tonnia uudenlaista ligniinituotetta päivässä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

Tuulivoima-ala tarvitsee lisää tekijöitä – Turun AMK ja VAMK kouluttavat uusia osaajia

Tuulivoimaloihin tullaan tarvitsemaan paljon teknisen alan osaajia.Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulut aloittavat yhteisen tuulivoimaan liittyvän maksuttoman koulutuksen. Opinnot ovat työelämälähtöisiä ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. 

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.