Tornion terästehtaalla kierrätysmetallin säteilyongelmia

Outokummun Tornion terästehtaalla on heinä-syyskuussa sattunut kolme tapausta, joissa radioaktiivinen amerikium-lähde on joutunut sulatukseen kierrätysmetallin joukossa. Tehtaan oma säteilyvalvonta ja oikeat suojelutoimet ovat estäneet radioaktiivisten aineiden leviämisen laitoksen ulkopuolelle. Työntekijät eivät ole altistuneet säteilylle, mutta ovat joutuneet käyttämään hengityssuojaimia.

radio-active-1990156_640

Viimeisin eli neljäs tapaus sattui perjantaina 12. lokakuuta, mutta tällöin säteilylähde havaittiin ennen sulatusta, Säteilyturvakeskus STUK kertoo tiedotteessaan. 

- Radioaktiivisten aineiden katoaminen on aina vakava asia. Mahdolliset terveysriskit ovat rajoittuneet tehdasalueelle, mutta oikeiden suojatoimien ansiosta henkilö- ja ympäristöaltistuksilta on vältytty, STUK:n Säteilytoiminnan valvontaosaston johtaja Tommi Toivonen toteaa.

Toivonen lisää, että vaikka vahingoilta vältyttiin, on tilanne Outokummun kannalta hankala. Yhtiöllä on hallussaan nyt satoja tonneja mahdollisesti radioaktiivista jätettä, joka pitää hävittää jonnekin.

- Olemme informoineet kollegaviranomaisia sekä välittäneet tietoa Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle, jotta säteilylähteiden alkuperä saataisiin selville. Säteilyn käyttäjä on aina vastuussa säteilylähteen asianmukaisesta hävittämisestä, hän jatkaa.

STUK:n arvion mukaan kyseessä on poikkeuksellinen turvallisuuteen vaikuttava tapahtuma tapausten toistuvuuden vuoksi. Tapahtuma kuuluu luokkaan yksi kansainvälisellä ydinlaitos ja säteilytapahtumien INES-asteikolla (International Nuclear Event Scale).

Ongelmana orvot säteilylähteet

Niin sanottuja orpoja säteilylähteitä eli lähteitä, joista ei ole huolehdittu asianmukaisesti, löytyy toisinaan kierrätysmetallin joukosta. On kuitenkin poikkeuksellista, että samalla tehtaalla sattuu useita tapauksia lyhyen ajan sisällä. Kierrätysmetallia käsittelevillä laitoksilla on käytössään radioaktiivisuuden ilmaisimia, mutta amerikium-lähteiden havaitseminen metalliromun joukosta on erittäin vaikeaa.
- Kyseiset kierrätysmetallierät on laivattu Suomeen Hollannista ja Baltiasta, mutta metallierät ovat todennäköisesti peräisin Euroopan ulkopuolelta. Säteilylähteitä on hävitetty kierrätysmetallin joukossa tahallisesti tai huolimattomuutta, Toivonen arvioi.
Tornion terästehtaiden säteilyportit havaitsivat kierrätysmetallin joukosta amerikium-lähteitä viimeksi perjantaina ennen kuin kyseinen metallierä päätyi sulatukseen. Tällä kertaa hälytyksen aiheutti Brasiliassa valmistettu ukkosenjohdatin, jossa on kolme aktiivisuudeltaan pienempää amerikium-lähdettä.

- Outokumpu ottaa tällaiset tapaukset aina vakavasti. Kierrätysmetallien toimittajien kanssa tehdyt sopimukset kieltävät yksiselitteisesti radioaktiivisen materiaalin toimitukset romun seassa", Outokumpu kertoo asiaa kysyneelle Reutersille.

Yksi Euroopan suurimmista terästehtaista

Tornion tehtaalla hyvä säteilysuojeluprosessi on suojannut työntekijöitä säteilyaltistukselta. Kun amerikiumia joutuu sulatukseen, se kulkeutuu lähinnä sulatuksessa muodostuvaan kuonaan ja pieneltä osin savukaasuihin. 

Aikaisempien vastaavien tapausten perusteella tiedetään, että amerikium ei kulkeudu valmistettavaan teräkseen. Tornion terästehdas ottaa näytteitä kuonasta ja lähettää näytteet mitattavaksi STUK:n laboratorioon. Amerikiumia sisältävä kuona ja savukaasusuodattimet kerätään tehtaalla talteen ja varastoidaan erilleen muusta materiaalista myöhempää loppusijoitusta varten.

Amerikium on radioaktiivinen alkuaine, jota käytetään esimerkiksi maaperän tiiveysmittareissa sekä teollisuuden mittalaitteissa. Sulatukseen joutuneet lähteet ovat olleet vahvuudeltaan noin 1-2 gigabecquereliä.

Outokummun Tornion terästehdas on yksi Euroopan suurimmista, Reuters kirjoittaa.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

25.3.2019 | Alan Uutiset

SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalle autoteollisuuden IATF 16949:2016 -sertifiointi

DNV GL sertifiointilaitos on arvioinut SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan toimintaa. Tehtaalle on myönnetty autoteollisuuden IATF 16949:2016 – sertifikaatti. IATF 16949:2016 -standardissa määritellään autoteollisuuden laadunhallintajärjestelmän vaatimukset.

Fortumin ratkaisu nostaa akkujen kierrätysasteen yli 80 prosenttiin

Yhteiskunnan sähköistyminen lisää tulevaisuudessa merkittävästi tarvetta akuille. Fortum on kehittänyt ratkaisun, jonka ansiosta yli 80 prosenttia sähköauton akusta pystytään jatkossa kierrättämään. Ratkaisu palauttaa akussa olevat arvokkaat metallit kiertoon ja pienentää sähköauton akkujen ympäristörasitusta vähentämällä koboltin, nikkelin sekä muiden harvinaisten metallien louhinnan tarvetta.

Mittava hyökkäys norjalaiseen alumiiniyhtiöön, siirtyy manuaalisiin operaatioihin

Yksi maailman suurimmista alumiinin valmistajista, norjalaisyhtiö Norsk Hydro ASA on tällä hetkellä pahoissa vaikeuksissa maanantaina alkaneiden kyberhyökkäysten vuoksi.

15.3.2019 | Kumppaniartikkeli

Konecranesin asiakasportaali on kunnossapitopalvelun tiedonlähde

Konecranes tuo teollisen internetin edut asiakkaiden ulottuville yourKONECRANES-asiakasportaalin kautta. Asiakasportaali yhdistää laitteiden reaaliaikaisen käyttö- ja kuntotiedon järjestelmällisen kunnossapidon tuottamaan tietoon. Portaalin uusimpana ominaisuutena on online-raportointinäkymä, jonka kautta asiakkaat saavat reaaliajassa tiedot valmistuneesta huollosta digitaalisessa muodossa.

Tamspark tuo esiin additiivisen valmistuksen hybridiratkaisuja Tampereen Advanced Engineering -messuilla

Automaatiosta ja additiivisen valmistuksen hybridiratkaisuista tulee tärkeitä kilpailukeinoja yrityksille, jotka haluavat nostaa tuotantonsa seuraavalle tasolle. Suomalainen 3D-tulostuskoneiden maahantuoja ja toimittaja Tamspark esittelee näitä mahdollisuuksia Tampereella 20.–21.3.2019 järjestettävillä Advanced Engineering -messuilla.

LST Etävalvonta auttaa vähentämään tuotannon hallitsemattomia käyttökatkoja

LST Teollisuuspalvelu esittelee Uusi Teollisuus -messuilla langattoman kunnonvalvontapalvelun LST Etävalvonta -palvelun, joka on tärkeä osa teollisuuden riskienhallintaa.

12.3.2019 | Tutkimus ja koulutus

Konecranes perustaa datalaboratorion Ranskaan

Konecranes ilmoitti perustavansa datalaboratorion Ranskaan Lyonin kaupunkiin. Taustalla on pyrkimys lisätä tuotteiden, palveluiden ja toimintojen digitaalisuutta teollisen internetin hyötyjen valjastamiseksi. Konecranesilla on etävalvonnassa 20 000 laitetta maailmanlaajuisesti ja digitaaliset elinkaarenaikaiset tiedot yli 600 0000 laitteesta. Yhtiöllä onkin vahva usko siihen, että datan hyödyntämiseen perustuva arvonluonti tulee mullistamaan materiaalinkäsittelyteollisuuden.