Turvallisuusosaaminen on korkealla tasolla Suomessa, mutta parannettavaakin on

Kemianteollisuuden yrityksissä turvallisuusosaaminen on keskeinen osa henkilöstön ammattitaitoa. Turvallisuuskumppani -yhteistyössä tavoite on lisätä oppilaitosten ja yritysten sekä muiden paikallisten toimijoiden yhteistyötä turvallisuuden kehittämisessä.

LiisaHakalaphoto_1

Hyvä kemikaaliturvallisuus yrityksessä tuo yritykselle kilpailukykyä, sillä huolehtimalla turvallisuudesta yritys vähentää taloudellisia, oikeudellisia ja henkilöihin kohdistuvia riskejä, sanoo johtaja Liisa Hakala sosiaali- ja terveysministeriöstä.

- Turvallisuusosaaminen on korkealla tasolla Suomessa. Parannettavaakin on. Työsuojelun valtakunnallisella kemiallisiin tekijöihin keskittyneellä valvontaviikolla syksyllä 2018 kävi ilmi, että pienten yritysten kemikaaliturvallisuudessa on vielä kehitettävää Suomessa, erityisesti työpaikan riskien arvioinnissa, sanoo johtaja Liisa Hakala sosiaali- ja terveysministeriöstä Kemianteollisuus ry:n haastattelussa.

Hakala muistuttaa, että turvallisuusjohtamisessa tavoite on, että työnantajat asettavat työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden toimintansa peruspilariksi.

- On tärkeää aikaansaada työpaikoilla suunnitelmallisia ja pitkäjänteisiä toimintatapoja, joilla varmistetaan, että työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät vaatimukset täytetään lainsäädännön mukaisesti. Työnantajan tulee riittävän järjestelmällisesti selvittää ja tunnistaa työstä ja työympäristöstä työntekijän turvallisuudelle ja terveydelle aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät. Nämä tekijät on työnantajan poistettava, mikäli mahdollista.

Riskien arviointi on A ja O

Turvallisuuden edistämiseksi työnantajalla on oltava hallussaan työpaikan vaarojen selvitys ja arviointi, kemiallisten tekijöiden osalta kirjallinen riskien arviointi. Selvitys ja arviointi on tarkistettava olosuhteiden olennaisesti muuttuessa ja se on muutenkin pidettävä ajan tasalla.

Hakala muistuttaa, että jos työnantajalla ei ole riittävää asiantuntemusta työn vaarojen selvittämiseen ja arviointiin, hänen on käytettävä ulkopuolisia asiantuntijoita.

- Myös työterveyshuolto on työpaikan tärkeä kumppani. Yhteistoiminta työpaikalla on turvallisuuden lisäämiseksi tärkeää, niin työnantajan, henkilöstön, työsuojelutoimijoiden ja työterveyshuollon kesken.

Perehdyttäminen tarpeellista

Myös työntekijöiden perehdyttäminen on tärkeää ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

- Työnantajan tulee varmistaa, että työntekijällä on tarvittavat tiedot ja osaaminen kemiallisten tekijöiden parissa työskentelyyn. Jos riskien arviointi osoittaa työpaikalla olevan erityistä tapaturman tai sairastumisen vaaraa, työnantajan tulee huolehtia, että tällaista työtä ei saa tehdä muu kuin työhön pätevä ja henkilökohtaisten edellytystensä puolesta soveltuva työntekijä. Muiden henkilöiden pääsy vaara-alueelle tulisi estää.

Haitta-aineista eroon

Terveydelle haitalliset altisteet, joita syntyy työssä tai työstä (esimerkiksi huurut, höyryt ja pölyt), poistetaan työpaikalta, kun se on mahdollista. Työnantaja huolehtii erityisesti myrkytyksen, hapen puutteen tai muun vastaavan vakavan vaaran, kuten syövän, allergisten sairauksien sekä sikiö- ja perimävaurioiden, ehkäisemiseksi tarpeellisista suojelutoimenpiteistä.

- Kaikki tarpeeton altistuminen estetään työjärjestelyin. Ellei kaikkea työntekijöiden altistumista voida muutoin poistaa, tulee hankkia työntekijöille henkilösuojaimet, jotka estävät altistumisen.

Hakala korostaa, että työpaikan kemikaalit on myös luetteloitava ja käyttöturvallisuustiedotteiden tulee olla saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöturvallisuustiedotteiden vaatimuksia on noudatettava.

www.kemianteollisuus.fi

Uusimmat artikkelit

20.3.2019 | Alan Uutiset

Tekoäly uudistaa teollisuuden palveluita, kunnossapitoa ja työturvallisuutta

Uusi Teollisuus ja Advanced Engineering -tapahtumat alkavat tänään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa ja ovat avoinna kävijöille keskiviikosta torstaihin 20.−21.3.2019.

Mittava hyökkäys norjalaiseen alumiiniyhtiöön, siirtyy manuaalisiin operaatioihin

Yksi maailman suurimmista alumiinin valmistajista, norjalaisyhtiö Norsk Hydro ASA on tällä hetkellä pahoissa vaikeuksissa maanantaina alkaneiden kyberhyökkäysten vuoksi.

15.3.2019 | Kumppaniartikkeli

Konecranesin asiakasportaali on kunnossapitopalvelun tiedonlähde

Konecranes tuo teollisen internetin edut asiakkaiden ulottuville yourKONECRANES-asiakasportaalin kautta. Asiakasportaali yhdistää laitteiden reaaliaikaisen käyttö- ja kuntotiedon järjestelmällisen kunnossapidon tuottamaan tietoon. Portaalin uusimpana ominaisuutena on online-raportointinäkymä, jonka kautta asiakkaat saavat reaaliajassa tiedot valmistuneesta huollosta digitaalisessa muodossa.

Tamspark tuo esiin additiivisen valmistuksen hybridiratkaisuja Tampereen Advanced Engineering -messuilla

Automaatiosta ja additiivisen valmistuksen hybridiratkaisuista tulee tärkeitä kilpailukeinoja yrityksille, jotka haluavat nostaa tuotantonsa seuraavalle tasolle. Suomalainen 3D-tulostuskoneiden maahantuoja ja toimittaja Tamspark esittelee näitä mahdollisuuksia Tampereella 20.–21.3.2019 järjestettävillä Advanced Engineering -messuilla.

LST Etävalvonta auttaa vähentämään tuotannon hallitsemattomia käyttökatkoja

LST Teollisuuspalvelu esittelee Uusi Teollisuus -messuilla langattoman kunnonvalvontapalvelun LST Etävalvonta -palvelun, joka on tärkeä osa teollisuuden riskienhallintaa.

Finavia kasvattaa aurinkovoiman tuotantoa tuntuvasti

Helsinki-Vantaan terminaalin katolle asennetaan parhaillaan uusia aurinkopaneeleja. Ne kuuluvat Finavian aurinkovoimalaan, jonka ensimmäinen osa otettiin käyttöön vajaat kaksi vuotta sitten. Paneeleja tulee lisää myös ensi vuonna avattavan parkkitalon julkisivuun.

12.3.2019 | Tutkimus ja koulutus

Konecranes perustaa datalaboratorion Ranskaan

Konecranes ilmoitti perustavansa datalaboratorion Ranskaan Lyonin kaupunkiin. Taustalla on pyrkimys lisätä tuotteiden, palveluiden ja toimintojen digitaalisuutta teollisen internetin hyötyjen valjastamiseksi. Konecranesilla on etävalvonnassa 20 000 laitetta maailmanlaajuisesti ja digitaaliset elinkaarenaikaiset tiedot yli 600 0000 laitteesta. Yhtiöllä onkin vahva usko siihen, että datan hyödyntämiseen perustuva arvonluonti tulee mullistamaan materiaalinkäsittelyteollisuuden.