Turvauhkien kirjo esiteltiin Kemianteollisuuden turvallisuuspäivässä

Tärkeintä turvallisuustyössä on riskien tiedostaminen ja yhteistyö. Kemianteollisuus ry:n yhteistyökumppaneineen kolmatta kertaa järjestämän turvallisuuspäivän puhujat kävivät teemaa sekä lainsäädännön ja eri tason poliisitoiminnan kautta kuin konkreettisina teollisuuden case-esimerkkeinä.

biology-blur-blurred-background-954585

Kuva: Martin Lopez, Pexels

Tapahtumassa, joka keräsi satakunta pääasiassa yrityksiä edustanutta kuulijaa, puhuneet viranomaistahot valottivat uhkia omista näkökulmistaan. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari puhui yleisesti turvallisuusympäristön muutoksesta, jossa painottuvat erilaiset poliittiset tai muuten kansainväliset tekijät. Yksittäisistäkin yrityksistä voidaan pyrkiä saamaan tietoja tai jopa kemikaaleja, esimerkiksi niin sanottuja kaksikäyttötuotteita, joita hyödynnetään sekä siviilitarkoituksissa että mahdollisissa uhkatarkoituksissa. Suomi on näille tuotteille tärkeä kauttakulkuväylä. Vastaavasti keskusrikospoliisin rikoskemisti Jari Pukkila kertoi KRP:n näkökulmasta uhista, lähinnä CRBNE-aineisiin* liittyvistä.

Yleisökysymyksiä herätti eniten turvallisuusselvitys: kun kemikaaliturvallisuuslaki muuttuu, keistä tulee teettää selvitys? Työ- ja elinkeinoministeriön Tomi Louneman mukaan käytäntö kehittyy ajan kanssa, mutta monissa teollisuuslaitoksissa kaikki työntekijät pääsevät käsiksi prosesseihin niin, että teoriassa voisivat olla uhka. Myös vaarallisten aineiden kuljetusten sääntelyä ollaan uudistamassa eikä kuljetusliikkeitä voi unohtaa selvitysten osalta. Linjaukset pyritään muun muassa Tukesin ja pelastuslaitosten avulla saamaan yhteneviksi koko maahan.

Käytännönläheisempiä case-esimerkkejä toivat Solenis Finland Oy:n toimitusjohtaja Olli Ylihärsilä ja Kraton Chemical Oy:n HSE&S Manager Elisa Tuhkanen. Ylihärsilä esitteli Soleniksen yleisiä turvallisuuskäytäntöjä ja painotti yrityskohtaisen riskien tunnistamisen sekä harjoitusten merkitystä uhkiin varautumisessa. Tuhkanen esitteli Oulun Nuottasaaren teollisuusalueen, Oulun sataman sekä viranomaistahojen yhteistä, vuoden aikana toteutettua turvallisuusharjoitusta, jossa otettiin perinteisten kemikaalionnettomuusuhkien lisäksi huomioon myös pahaa tarkoittavan ihmisen tunkeutuminen alueelle.

Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Mika Aalto päätti tilaisuuden kertomalla, että tilaisuus järjestetään varmasti uudestaan vuonna 2021. Tämänkertaisen tapahtuman osallistujista jo runsas 70 prosenttia sanoi organisaatioidensa olevan hyvin varautuneita turvallisuusuhkiin,  kahden vuoden päästä nähdään kehitys.

* CBRNE tulee englanninkielisistä sanoista chemical (kemiallinen), biological (biologinen), radiological (säteily), nuclear (ydin) ja explosives (räjähteet).

 

Teemu Palkki

Uusimmat artikkelit

25.6.2019 | Alan Uutiset

”Sellumarkkinoilla normaali korjausliike” – hinta edelleen hyvällä tasolla, sanoo Metsä Groupin Hämälä

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ei kanna suurta huolta sellun hinnan viimeaikaisesta laskusuunnasta, sillä historiallisesti tarkasteltuna hintataso on edelleen ”hyvä”. Nykyinen hintataso ei myöskään vaikuta yhtiön arvioihin uuden Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan kannattavuudesta. Varsinainen investointipäätös laitoksesta tehdään kesällä 2020.

Ford hyödyntää tuotannossaan yli miljardi kertakäyttömuovipulloa vuodessa

Autonvalmistaja Ford on löytänyt nerokkaan tavan käyttää uudelleen miljoonia muovipulloja. Jokaisessa yhtiön valmistaman Ford EcoSportin mattojen valmistukseen on käytetty 470 kertakäyttöistä muovista juomapulloa.

19.6.2019 | Tutkimus ja koulutus

Kumppaniverkostoista aiheutuu ongelmia yli 80 % yrityksistä

Kumppaniverkostoista johtuvat toimitusketjujen häiriöt ja liiketoiminnan keskeytykset luovat yrityksille painetta investoida kumppaniverkoston riskienhallintaan. Suomalaista yritysjohtoa huolestuttavat erityisesti kumppaniverkoston vastuullisuus- ja kyberriskit.

Cobotit auttoivat metallisorvaamon kasvuun

Yhteistyörobotti eli cobotti nosti savonlinnalaisen alihankintakoneistamo Ket-Metin kustannuskilpailukykyä roimasti.

llmalämpöpumppumyynnin rajua kasvua ruokki helteinen viime kesä

Lämpöpumppujen myynti Suomessa kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 47 prosenttia. Eniten rynnivät ilmalämpöpumput lähes 70 prosentin kasvulla, mutta myös maalämpöpumppujen, ilma-vesilämpöpumppujen ja poistoilmalämpöpumppujen myyntiluvut nousivat 10-15 prosenttia. 

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.