https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

UUSI LAKI: Työnantajan pitää arvioida altistuvatko työntekijät syöpävaarallisille aineille

Uusi laki syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien luettelosta ja rekisteristä (niin sanottu ASA-rekisteri) astui voimaan 1.9.2020.

syopavaaran-arviointi-uutinen-768x512

Vanhempi asiantuntija Sanni Uuksulainen Työterveyslaitoksesta sanoo, että uudessa laissa painotetaan työnantajan velvollisuutta arvioida altistumista. Työntekijät ilmoitetaan Työterveyslaitoksen ylläpitämään ASA-rekisteriin vuosittain nimenomaan altistumisen perusteella.

–Myös työnantajan velvollisuus oman luettelon ylläpitoon syöpävaarallisista aineista ja työmenetelmistä sekä niille altistuvista työntekijöistä korostuu uudessa laissa, Uuksulainen sanoo TTL:n verkkosivustolla.

Lain sisältämät uudet määritelmät ASA-rekisteröitävistä aineista ja työmenetelmistä ovat tulleet voimaan jo vuoden 2020 alusta

Luettelo auttaa arvioimaan riskit

Työterveyslaitos on julkaissut ASA-rekisterin verkkosivuilla syöpäsairauden vaaraa aiheuttavien työmenetelmien ja EU-tasolla syöpävaaralliseksi tai perimää vaurioittavaksi luokiteltujen aineiden ohjeellisen listan, joka päivitetään vuosittain.

Työnantajan tulee pitää luetteloa myös kaikista työpaikalla käytetyistä teollisuuden itse syöpävaaralliseksi tai perimää vaurioittavaksi luokittelemista aineista.

–Näillä teollisuuden itse ilmoittamilla aineilla ei ole EU-tasolla yhdenmukaistettua luokitusta. Siksi eri valmistajien luokitukset voivat vaihdella. Luokituksen voi tarkistaa aineen tai tuotteen ajantasaisesta käyttöturvallisuustiedotteesta, Sanni Uuksulainen huomauttaa.

Se, että työnantaja pitää luetteloa syöpävaarallisista aineista ja niille altistuvista työntekijöistä, auttaa työpaikkoja kiinnittämään huomiota turvalliseen työskentelyyn.

–ASA-aineille altistumisen arviointi on yksi osa työturvallisuuslain ja kemiallisia tekijöitä työssä koskevan asetuksen edellyttämää altistumisen ja riskien arviointia, Uuksulainen sanoo.

Työntekijöiden ilmoittaminen ASA-rekisteriin

Työnantaja ilmoittaa ASA-rekisteriin lähtökohtaisesti ne työntekijät, joiden altistumisen syöpävaarallisille tekijöille tai perimää vaurioittaville aineille työssä arvioidaan olevan suurempaa kuin yleinen ympäristöperäinen tausta-altistuminen.

Työntekijä voidaan todeta altistuneeksi biologisten altistumismittausten tai työhygieenisten mittausten perusteella tai esimerkiksi hyödyntämällä muilla työpaikoilla vastaavissa olosuhteissa tehtyjen selvitysten ja mittausten tietoja.

Jos tarkempaa tietoa altistumistasoista ei ole, ASA-rekisteriin ilmoitetaan työntekijät, jotka ovat tehneet syöpäsairauden vaaraa aiheuttavalle tekijälle tai perimää vaurioittavalle aineelle altistavaa työtä vähintään 20 työpäivää kyseisenä vuonna merkittävän osan työpäivästä tai vastaavan altistumisajan – esimerkiksi yhden tunnin 40 päivänä.

ASA-rekisteriin ilmoitetaan aina myös sellaiset työntekijät, jotka ovat altistuneet onnettomuuden tai poikkeuksellisen työvaiheen vuoksi epätavallisen suuresti.

–Altistuminen on aina arvioitava tapauskohtaisesti työpaikalla huomioiden työpaikan olosuhteet. Altistumisen arvioinnin lopullinen vastuu on työnantajalla. Työnantaja tekee päätökset siitä, ketkä työntekijät katsotaan altistuneiksi. Työterveyshuolto voi antaa asiantuntija-apua altistuvien arvioinnissa, Sanni Uuksulainen sanoo.

Lisätietoa:

www.ttl.fi

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.