https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

UUSI LAKI: Työnantajan pitää arvioida altistuvatko työntekijät syöpävaarallisille aineille

Uusi laki syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien luettelosta ja rekisteristä (niin sanottu ASA-rekisteri) astui voimaan 1.9.2020.

syopavaaran-arviointi-uutinen-768x512

Vanhempi asiantuntija Sanni Uuksulainen Työterveyslaitoksesta sanoo, että uudessa laissa painotetaan työnantajan velvollisuutta arvioida altistumista. Työntekijät ilmoitetaan Työterveyslaitoksen ylläpitämään ASA-rekisteriin vuosittain nimenomaan altistumisen perusteella.

–Myös työnantajan velvollisuus oman luettelon ylläpitoon syöpävaarallisista aineista ja työmenetelmistä sekä niille altistuvista työntekijöistä korostuu uudessa laissa, Uuksulainen sanoo TTL:n verkkosivustolla.

Lain sisältämät uudet määritelmät ASA-rekisteröitävistä aineista ja työmenetelmistä ovat tulleet voimaan jo vuoden 2020 alusta

Luettelo auttaa arvioimaan riskit

Työterveyslaitos on julkaissut ASA-rekisterin verkkosivuilla syöpäsairauden vaaraa aiheuttavien työmenetelmien ja EU-tasolla syöpävaaralliseksi tai perimää vaurioittavaksi luokiteltujen aineiden ohjeellisen listan, joka päivitetään vuosittain.

Työnantajan tulee pitää luetteloa myös kaikista työpaikalla käytetyistä teollisuuden itse syöpävaaralliseksi tai perimää vaurioittavaksi luokittelemista aineista.

–Näillä teollisuuden itse ilmoittamilla aineilla ei ole EU-tasolla yhdenmukaistettua luokitusta. Siksi eri valmistajien luokitukset voivat vaihdella. Luokituksen voi tarkistaa aineen tai tuotteen ajantasaisesta käyttöturvallisuustiedotteesta, Sanni Uuksulainen huomauttaa.

Se, että työnantaja pitää luetteloa syöpävaarallisista aineista ja niille altistuvista työntekijöistä, auttaa työpaikkoja kiinnittämään huomiota turvalliseen työskentelyyn.

–ASA-aineille altistumisen arviointi on yksi osa työturvallisuuslain ja kemiallisia tekijöitä työssä koskevan asetuksen edellyttämää altistumisen ja riskien arviointia, Uuksulainen sanoo.

Työntekijöiden ilmoittaminen ASA-rekisteriin

Työnantaja ilmoittaa ASA-rekisteriin lähtökohtaisesti ne työntekijät, joiden altistumisen syöpävaarallisille tekijöille tai perimää vaurioittaville aineille työssä arvioidaan olevan suurempaa kuin yleinen ympäristöperäinen tausta-altistuminen.

Työntekijä voidaan todeta altistuneeksi biologisten altistumismittausten tai työhygieenisten mittausten perusteella tai esimerkiksi hyödyntämällä muilla työpaikoilla vastaavissa olosuhteissa tehtyjen selvitysten ja mittausten tietoja.

Jos tarkempaa tietoa altistumistasoista ei ole, ASA-rekisteriin ilmoitetaan työntekijät, jotka ovat tehneet syöpäsairauden vaaraa aiheuttavalle tekijälle tai perimää vaurioittavalle aineelle altistavaa työtä vähintään 20 työpäivää kyseisenä vuonna merkittävän osan työpäivästä tai vastaavan altistumisajan – esimerkiksi yhden tunnin 40 päivänä.

ASA-rekisteriin ilmoitetaan aina myös sellaiset työntekijät, jotka ovat altistuneet onnettomuuden tai poikkeuksellisen työvaiheen vuoksi epätavallisen suuresti.

–Altistuminen on aina arvioitava tapauskohtaisesti työpaikalla huomioiden työpaikan olosuhteet. Altistumisen arvioinnin lopullinen vastuu on työnantajalla. Työnantaja tekee päätökset siitä, ketkä työntekijät katsotaan altistuneiksi. Työterveyshuolto voi antaa asiantuntija-apua altistuvien arvioinnissa, Sanni Uuksulainen sanoo.

Lisätietoa:

www.ttl.fi

Uusimmat artikkelit

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.