https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Uudesta Koronaviruksesta (COVID-19) ei ole erityistä riskiä jätevesityöntekijöille

Tartuntatautiepidemiat voivat lisätä jätevesityöntekijöiden riskiä sairastua infektioihin, koska jäteveden ja -lietteen mikrobit saattavat kulkeutua kosketustartunnan tai hengitysteiden kautta työntekijään. Koronavirustartunnan saaminen jätevesistä ei ole kuitenkaan todennäköistä, eikä siitä ole näyttöä. 

person-washing-his-hand-545014

Nykytiedon mukaan koronavirustartunnat ovat tapahtuneet kosketustartuntana ihmisestä tai eläimestä tai pisaratartuntana sairastuneen ihmisen välittömässä läheisyydessä. Jäteveden kautta aiheutuneita COVID-19-tartuntoja ei ole havaittu.

Asianmukaisesta suojautumisesta ja hygieniasta pitää kuitenkin huolehtia. Näin voidaan tartunta ehkäistä, vaikka virusta sattuisi olemaan jätevesissä tai -lietteissä. Näillä toimenpiteillä voidaan torjua samanaikaisesti muidenkin biologisten tekijöiden aiheuttamaa sairastumisriskiä.

SUOJAUTUMINEN

Asianmukaista suojautumista on suojakäsineiden, työvaatetuksen, päähineen ja puhdistettavien kenkien käyttö. Kertakäyttökäsineitä käyttämällä varmistetaan, että tartuntaa ei saada käsien kautta.

Hengityksen- ja silmiensuojainta käytetään tilanteissa, joissa roiskuu tai muutoin muodostuu aerosolia ilmaan jätevesistä tai jätevesilietteistä. Hengityksensuojainta käytettäessä tärkeintä on, että suojain on tiiviisti kasvoilla ja siinä on biologisia tekijöitä suodattava P3-luokan hiukkassuodatin.

Hengityksensuojaimet voivat olla malliltaan esim. kertakäyttöisiä FFP3-luokan suojaimia. Jos käytössä on uudelleen käytettäviä suojaimia, ne täytyy puhdistaa käytön jälkeen joko vesipesulla tai desinfiointiaineella. Kertakäyttöiset suojavarusteet laitetaan poltettaviin sekajätteisiin käytön jälkeen.

HENKILÖKOHTAINEN HYGIENIA

Henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen tarkoittaa käsien pesua työtehtävän jälkeen ja aina ennen ruokailua ja tupakointia tai muutoin koskettaessa suun alueelle. Suojakäsineet ja muut suojaimet eivät korvaa hyvää käsihygieniaa. Kädet on pestävä suojakäsineidenkin käytön jälkeen. Näkyvä lika on aina poistettava vesi- ja saippuapesulla. Sen jälkeen voi halutessaan tehostaa pesua vielä alkoholipitoisella käsihuuhteella.

TYÖVAATTEET JA SUOJAVARUSTEET

Työvaatteet ja suojavarusteet on jätettävä työvuoron jälkeen sosiaalitilojen likaiselle puolelle, peseydyttävä suihkussa ja vaihdettava siviilivaatteet päälle puhtaalla puolella. Likaiset työvaatteet on pestävä +60 Celsiusasteessa vähintään 30 minuutin pesuohjelmalla. Kengät on huuhdeltava liasta ja jätettävä kuivumaan. Samoin muut uudelleen käytettävät suojavarusteet on vähintään pyyhkäistävä puhtaaksi joko vedellä tai alkoholipitoisella desinfiointiaineella. Irtolian poistaminen ja varusteiden kuivaaminen puhdistuksen jälkeen heikentävät tehokkaasti kaikenlaisten biologisten tekijöiden elin- ja tartuntakykyä.

TERVEYDENHOITO

Terveydenhoito: Jos työntekijällä ilmenee ripulia, kuumetta tai hengityselinoireita, niin on otettava yhteyttä omaan työterveyshuoltoon tai terveydenhuollon päivystykseen.

Lisätietoa saatavilla yleisesti biologisista tekijöistä vesihuoltolaitosten työturvallisuusoppaan ”riskien tunnistus ja hallintakeinot” -sivuilla sekä uudesta koronaviruksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus

Uutinen TTL:n sivuilla löytyy tästä linkistä

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.