https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Vahvalta näyttänyt talouskasvu vaihtui hetkessä epävarmuuteen

Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto pohtii pääkirjoituksessaan Ukrainan sodan vaikutuksia liiton jäsenyrityksiin. Vielä tämän vuoden helmikuun alussa näytti vielä tulevan toinen vahvan talouskasvun vuosi niin Suomen talouteen kuin tekniseen kauppaankin, mutta näkymä kuitenkin pian muuttui Venäjän käynnistettyä sodan Ukrainaa vastaan.

akku

– Elämme jälleen melkoisen sumun peitossa tulevaisuuden osalta, kirjoittaa Markku Uitto.

Monella liiton jäsenyrityksellä on ollut toimintaa niin Ukrainassa, Venäjällä kuin Valko-Venäjälläkin. Ukrainan toiminnot ovat keskeytyksissä ja päähuomio on nyt oman henkilöstön turvaan saaminen sota-alueelta. Venäjällä ja Valko-Venäjällä olevia toimintoja uudelleen arvioidaan ja vähintään skaalataan alaspäin, hän lisää.

Teknisen kaupan näkökulmasta sodalla on ollut suurin ja nopein vaikutus teräskauppaan Euroopassa ja Suomessa. Ukraina, Venäjä ja Valko-Venäjä ovat olleet merkittäviä teräksen toimittajia. Ukrainan tehtaat ovat kiinni, Venäjän suurimmat tehtaat pakotteiden piirissä omistajiensa kautta ja nyt loputkin uusimman tuontipakotekierroksen johdosta.

– Valitettavasti eurooppalaiset terästehtaat ovat myös tuoneet merkittävän osan käyttämästään rautamalmista ja teräsaihioista Venäjältä ja Ukrainasta. Tämä tarkoittaa kokonaisuutena täysin poikkeuksellista tarjontahäiriötä markkinoilla. Varsinkaan keski- ja eteläeurooppalaiset terästehtaat eivät välttämättä ota uusia tilauksia lainkaan vastaan tai hinnat ovat jotain ennenkokematonta. Jo viime vuonna teräksen hinta oli kaikkien aikojen ennätystasolla, joka monissa laaduissa on nyt mennen tullen ylitetty.

– Yritykset varmasti keksivät korvaavia logistisia putkia teräksen tarjonnan lisäämiseksi ajan kanssa. EU:n ulkopuolista tuontia jarruttavat lähtömaakohtaiset tuontikiintiöt, jotka pitäisikin nopeasti vähintään allokoida uudestaan näiden kolmen maan osalta. Muuten edessä saattaa olla merkittävässä määrin teollisten ja kiinteistöinvestointien lykkäämistä tai perumista saatavuusongelmien ja korkeiden hintojen johdosta, Uitto päättää.

//Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.