https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Yrityspakkaukset kiertämään

Yritysmuovien kierrätys on vielä lapsenkengissä, mutta kehitystä tapahtuu hiljalleen. Viime vuoden aikana Kiilto keräsi yhteen asiasta innostuneita yhteistyökumppaneita ja pilotoi HDPE-pakkausten takaisin keräystä. Tuloksena on pakkausmateriaalin suljettu kierto.

Kiilto1

Kiilto on jo pitkään käyttänyt pakkauksissaan neitseellisen muovin rinnalla kierrätysmuovia. Positiivinen ympäristövaikutus on Kiillolla pakkausvalintojen perusta ja onnistuneen kierrätyspilotoinnin jälkeen oli mahdollista lähteä toteuttamaan pakkausmateriaalin suljettua kiertoa.

- Kierrätyksen lisäksi näimme mahdollisuuden suljettuun pakkauskiertoon eli kerätyistä pakkauksista voisi valmistaa uusia pakkauksia, kertoo tuotekehityspäällikkö Heidi Kähkönen.

Mitä pakkausmateriaalin suljettu kierto vaatii?

Jotta pakkausmateriaalin suljettu kierto toimii, tarvitaan kierrättämisestä innostuneita yrityksiä. Tuotteen käyttäjän tulee huuhdella ja lajitella pakkaus oikein. Kun keräysastia on täyttynyt, pakkausjäte noudetaan syntypaikaltaan ja välivarastoidaan. Kierrätyslaitos valmistaa pakkauksista kierrätysmuovia, ja pakkausvalmistaja käyttää sitä pakkausten valmistamiseen. Jotta ketju toimii, pitää kierrätysmuovin laadun pysyä hyvänä eikä muovi saa kontaminoitua eri vaiheissa. 

Esimerkiksi Kiillon puhdistusainepakkaukset ovat puhallusmuovattua HDPE:tä.

- Tämä valmistustekniikka edellyttää korkealuokkaista kierrätysmuovia, Kähkönen sanoo.

Yksi suurista haasteista on logistiikka. Jotta muovit saadaan käsiteltyä kierrätyslaitoksella, tarvitaan pakkausmuovia useita tonneja kerrallaan. Jos pakkausmuovia syntyy kohteessa vähän, ei ole järkevää noutaa niitä erikseen. Kuljetuksesta syntyvät ympäristövaikutukset pitää myös huomioida.

- Puuttuva lenkki on tällä hetkellä kustannustehokas logistiikka. Tätä olemme nyt pilotoimassa yhteistyökumppanin, LHJ Groupin, kanssa. Uskon, että tähän löytyy ratkaisu, kun vain on riittävästi halua saada asia toimimaan. Toki on myös myönnettävä, että joskus pakkausjätemäärät voivat jäädä niin pieniksi, että niille ei ole ympäristösyistä järkevää järjestää erilliskeräystä. Uskon, että asiat paranevat askeleittain. Maailma ei ole heti valmis, Kähkönen pohtii ja jatkaa:

- Toisaalta, jos lähekkäin on monta yritystä, noutaminen tulee kustannustehokkaammaksi. Ehkä jätehuoltoyrityksellä voi olla auto, joka voi puristaa pakkausmuovit tehostaen kuljetuskapasiteettia.

Yhteistyötä yritysten ja yhteiskunnan välillä tarvitaan

Yritykset tarvitsevat valmiit ratkaisut sille, miten he voivat aloittaa muovipakkausten kierrätyksen. Suomesta löytyy onneksi useita yrityspakkausten käsittelyyn sopivia kierrätyslaitoksia, ja Kiillon lisäksi monet yritykset ovat kiinnostuneita kierrättämisestä.

- Vaikka liikkeelle panevana voimana on toiminut lupauksemme, on tässä projektissa korostunut erityisesti yhteistyön voima ja tärkeys. Parhaiden toimintamallien löytämiseksi tarvitaan varmasti vielä myös uusia ideoita. Ne löytyvät parhaiten yhdessä tekemällä, Kähkönen sanoo. 

Yritysten välisen yhteistyön lisäksi yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan Kähkösen mukaan myös päättävien tahojen kanssa. Hän toteaa, että yhteiskunnan toimien tulisi olla kannustavia ympäristön ja kierrätyksen näkökulmasta.

- Tällä hetkellä ympäristön kannalta hyvät teot ovat yrityksille usein kalliita.

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.