https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 15.4.2020

Biopohjaisia, keveitä ja kierrätettäviä sovelluksia pakkaus- ja rakennusteollisuuteen

VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu ja rakennus- ja pakkausalaan liittyvät yritykset kehittävät kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä materiaaleja uusiin sovelluksiin. BeLight-hankkeen tavoitteena on myös verkostoituminen, kansainvälistyminen sekä muovin kiertotalouden mukaiset uudet liiketoimintamahdollisuudet.

brown-paper-tag-lot-1111315

EU:n kestävän kehityksen tavoitteet ja lainsäädäntö vauhdittavat tarvetta biopohjaisille materiaaleille ja sovelluksille.

– BeLight-hankkeen tarkoituksena on kehittää biopohjaisia ja mahdollisesti myös biohajoavia ratkaisuja keveille vaahtomaisille rakenteille. Teemme materiaali- ja sovelluskehitystä ja olemme osaltamme mukana edistämässä rakennus- ja pakkausalan kiertotaloutta, kertoo hankkeen projektipäällikkö Lisa Wikström VTT:ltä.

Kaksivuotisen, Business Finlandin rahoittaman hankkeen tutkimusosapuolina ovat VTT ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Tutkimusta ja kehitystä ohjaa 14 mukana olevaa yritystä.

Kova kysyntä teollisuudessa

Uudet määräykset aiheuttavat kovan kysynnän uusille ympäristöystäville ratkaisuille. Mm. ääni- ja lämpöeristykseen, suojapakkauksiin sekä rakennusten, teollisuuden ja kuljetusvälineiden ilmansuodatinmateriaaleihin tarvitaan uusia vaihtoehtoja.

− Meillä on projektissa kaksi lähestymistapaa korvata fossiilisista raaka-aineista valmistettuja vaahtomaisia rakenteita pakkauksissa ja rakennusmateriaaleissa. Kehitämme vaahtorainausteknologialla valmistettavia huokoisia selluloosakuiturakenteita sekä ekstruusio- ja partikkelivaahdotuksella valmistettavia biopolymeerivaahtoja, Wikström taustoittaa. 

Hankkeessa tehdään prototyyppejä ja demoja. Uusien ratkaisujen halutaan toimivan käyttökohteissaan realistisissa olosuhteissa. Lisäksi kierrätettävyys on vahvasti mukana tutkimustyössä.

– Haluamme ymmärtää, kuinka esimerkiksi styroksia ja kuplamuovia korvaavat uudet materiaalit sopivat nykyisiin ja tulevaisuuden kierrätysprosesseihin. 

Kestävää kasvua ja kansainvälistymistä

Hankkeen tuloksia pyritään hyödyntämään kaupallisesti niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Rahoittajana toimiva Business Finland luo uutta kasvua auttamalla yrityksiä kansainvälistymään.
– Olemme kiinnostuneita siitä, miten maailma voi kehittyä ja miten se vaikuttaa Suomeen ja suomalaisiin yrityksiin. Biotalous on yksi fokusalueistamme, kertoo Markku Lämsä Business Finlandilta.

Koulutus- ja työelämäosaajat mukana

Hankkeen toisena tutkimusosapuolena toimiva Tampereen ammattikorkeakoulu on työelämälähtöinen korkeakoulu.

– Missiomme on olla kierto- ja biotalouden osaaja. Tekninen ja kaupallinen osaamisemme on laaja. Meillä on modernit laboratoriot ja oppimisympäristöt, joita hyödynnämme yhdessä yritysten kanssa, taustoittaa TAMKin rakennetun ympäristön ja biotalouden tutkinto-ohjelmasta vastaava Ulla Häggblom.

Hänen mukaansa monialaiset, kiertotalousajattelulla varustetut opiskelijat tuovat uutta osaamista teollisuuteen. Yhteistyö eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten korkeakoulujen kanssa tukevoittaa tutkimusta ja edesauttaa hankeyritysten verkostoitumista.

Hankkeessa ovat mukana Artekno Oy, Finnfoam Oy, Brightplus Oy, Tikkurila Oyj, NMC Cellfoam Oy, Fiberwood Oy, Paptic Oy, Evere Oy, Cre4tive Oy, Eagle Filters Oy, Aisti Corporation, EarthPac Oy, Vaisala Oyj ja Sulapac Oy.

Uusimmat artikkelit

Tampereen Naistenlahden uusi biovoimalaitos leikkaa 20 prosenttia kaupungin hiilidioksidipäästöistä

Tänään käyttöön vihitty Tampereen Sähkölaitoksen Naistenlahden biovoimalaitoksen kiertoleijukattilan pääpolttoaineita ovat uusiutuvat metsäperäiset biomassat.

17.5.2023 | Tutkimus ja koulutus

Wärtsilän Land & Sea Academy -koulutuskeskus Vaasassa avattiin

”Globaalit koulutuskeskuksemme ovat keskeinen elementti Wärtsilän elinkaaritarjonnassa.”

16.5.2023 | Alan Uutiset

Destia voitti jälleen Savon radan kunnossapitosopimuksen

Destia jatkaa Savon radan ja sen turvalaitteiden kunnossapitäjänä lokakuuhun 2028 Väyläviraston uusittua Destian sopimuksen. 

HVK julkaisi yrityksille suunnatun oppaan kyberturvallisuudesta

Pilvipalveluita ei tarvitse nähdä riskinä̈ huoltovarmuudelle, vaan oikein käytettynä ne tukevat jatkuvuudenhallintaa.

5.4.2023 | Kumppaniartikkeli

Prosessilaitteiden optimointi ja kierrätys on vastuullisuutta

“Kerromme asiakkaillemme avoimesti, kun käytämme kierrätettyjä komponentteja ja myymme uudenveroisiksi kunnostettuja “pre-owned”-laitteistoja.”

Teollisuuden sähkölämmitysten uusi sukupolvi

Teollisuuden oikeat lämmitysvalinnat säästävät sekä euroja, energiaa että ympäristöä. Modernien sähkösaattojen kysyntä on kasvussa.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.