Tutkimus ja koulutus | 11.2.2020

Fortum perustaa uuden Data Science & Analytics -yksikön

Energiayhtiö Fortum kasvattaa digitaalista osaamistaan perustamalla uuden analytiikka- ja koneoppimisyksikön. Data Science & Analytics -yksikkö perustetaan osaksi Fortumin Business Technologies -toimintoa, joka kattaa ohjelmistot, innovaatiot ja digitalisaation Fortumin sisällä.

FORTUM

Fysiikan tohtori Christian Jacobsson on nimitetty johtamaan Data Science & Analytics -yksikköä. Hänen yksikkönsä tehtävänä on vahvistaa Fortumin digitalisointiprojekteja ja auttaa visioiden saavuttamisessa tulevaisuuden energiakaupasta ja voimalaitosten toiminnasta energiantuotannon tarpeisiin. Hän raportoi Fortumin Business Technologies -toiminnon johtajalle ja Fortumin johtoryhmän jäsenelle Arun Aggarwalille. Christian Jacobsson aloittaa Fortumilla 1. maaliskuuta 2020, ja hänen toimipaikkansa on Zürich, Sveitsi. Ennen Fortumia hän on työskennellyt energiatekoälyn johtajana Alpiq Digitalilla, analytiikkajohtajana advanced energy trading GmbH:lla ja ohjelmistokehittämisen johtajana E.ON Energy Tradingillä.

- Haluamme olla digitaalinen voittaja meneillään olevassa energia-alan murroksessa, ja sitä varten tarvitsemme lisää digitalisoinnin, optimoinnin ja edistyneiden analytiikkaominaisuuksien osaamista. Christianin nimitys auttaa meitä lisäämään digitalisointiprojektiemme nopeutta, laatua ja onnistumisen varmuutta, Arun Aggarwal sanoo.

Fortumin toimintaympäristö fyysisillä sähkömarkkinoilla on muuttumassa huomattavasti seuraavien vuosien aikana, kun olemme useilla markkinoilla siirtymässä lähemmäksi reaaliaikaista kauppaa. Samalla sekä transaktioiden määrä että markkinat kasvavat merkittävästi. Uusi Data Science & Analytics -yksikkö vastaa muuttuvaan liiketoimintaympäristön haasteisiin ja tekee Fortumista pelaajan, joka asettaa riman korkealle pohjoismaisessa energiakaupassa.

- Meillä on tulevaisuuden visio digitaalisesta energiakaupasta ja siitä, miten operoida voimalaitoksia optimaalisimmin sähköntuotannon tarpeisiin. Christian Jacobsson on työskennellyt tällä alalla digitaalisten sovellusten kanssa, kehittänyt useita digitalisaation käyttötapoja useiden vuosien ajan, ja hän auttaa meitä kehittämään energiamarkkinoiden analytiikkakykyämme uudesta näkökulmasta, sanoo Simon-Erik Ollus, Fortum Trading and Asset Optimisation -yksikön johtaja.

Uusimmat artikkelit

21.2.2020 | Alan Uutiset

Business Finland: "Koronaviruksen vaikutukset suomalaisiin yrityksiin eivät ole vielä laajasti nähtävillä"

Noin puolet suomalaisyrityksistä arvioi, ettei koronavirusepidemia juurikaan vaikuta liikevaihtoon tai vientiin lyhyellä aikavälillä. Kolmasosa arvioi, että vaikutukset ovat joko kielteisiä tai hyvin kielteisiä lyhyellä aikavälillä, selviää Business Finlandin toteuttamasta kyselystä.

21.2.2020 | Tutkimus ja koulutus

Vaasan yliopisto vahvistaa energiatutkimustaan

Vaasan yliopiston energiatutkimuksen tavoitteena on pyrkiä vastaamaan joustavan energiantuotannon, energialiiketoiminnan ja kestävän yhteiskunnallisen kehityksen globaaleihin tarpeisiin. Tutkimusta tehdään muun muassa tulevaisuuden älykkäisiin energiajärjestelmiin ja -verkkoihin, uusiin polttoaineisiin sekä teollisuuden ja alueellisiin kiertotalouden ratkaisuihin liittyen.

Työhyvinvointi on kahden kauppaa

Työ teollisuuden alalla on kuormittavaa, ja kuormitusta kasvattaa entisestään työn epäsäännöllisyys. Vuorotyö lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairausten riskiä, mutta haittojen vähentämiseen voivat vaikuttaa niin työntekijä kuin työnantajakin.

Boomin dataintegraatiopalvelu IFS:n asiakkaiden käyttöön

IFS:n kenttähuollon ratkaisut, toiminnanohjausjärjestelmät ja kunnossapidon järjestelmät hyödyntävät jatkossa Boomin tarjoamia integraatiomahdollisuuksia yhdistämällä laajat ja nopeasti muuttuvat tietojoukot sovelluksiinsa.

Ratkaisu sähköautojen akkuongelmaan?

Lontoon UCL:n (University College of London) ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat ovat kehittäneet ja osoittaneet uuden taivutettavan, grafeenista valmistetun superkondensaattorin, joka lupaa ratkaista sekä sähköautojen että kannettavien laitteiden akkuongelmat. Asiasta kertoi ETN.fi-verkkosivusto.

Fortum jatkaa käyttö- ja kunnossapitoyhteistyötään Caverion-omisteisen Maintpartnerin kanssa Uudellamaalla

Fortum jatkaa Uudenmaan voima- ja lämpölaitoksia sekä verkkoja koskevaa käyttö- ja kunnossapitokumppanuuttaan Maintpartnerin kanssa neljällä vuodella. Maintpartner on hoitanut palvelua vuodesta 2016. Sopimuksen arvoa ei julkisteta.

16.12.2019 | Kumppaniartikkeli

Insta opettaa prosessit tuottavammiksi

Oikein käytetty data on teollisuudessa rahan arvoinen voimavara. Oppivat koneet tehostavat teollisia prosesseja, jolloin energiaa ja raaka-aineita säästyy, päästöt pienenevät ja yrityksen tuottavuus kohentuu. Opetusdata muuttuu prosessiteollisuudessa sen viimeisen viivan alla näkyväksi tulokseksi.