Kansallinen vetyklusteri avaa ovia eurooppalaisiin verkostoihin
Yritysvetoinen kansallinen vetyklusteri perustettiin helmikuussa 2021 vauhdittamaan vetytaloutta ja vetyyn liittyvien ratkaisujen vientiä. Lähes 40 yritystä on tällä hetkellä vetyklusterin toiminnassa mukana.
Teknologiateollisuus ry:n mukaan klusterin toiminnassa on mukana on monipuolinen joukko yrityksiä energiateollisuudesta, kemianteollisuudesta, metsäteollisuudesta ja teknologiateollisuudesta. Joukossa on niin globaaleja, pk- kuin startup-yrityksiäkin. Tuorein klusterin jäsen on Viafin Service -konserniin kuuluva Viafin GAS Oy, joka tänään kertoi liittyvänsä mukaan osaksi kansallista hanketta.
Vetyklusterin tällä hetkellä käynnissä olevat hankkeet sijoittuvat laaja-alaisesti arvoketjun eri osa-alueille kuten vedyn tuotantoon, vedyn teollisen käytön lisäämiseen, vedyn kuljetus- ja käsittelyprosesseihin, merenkulkulogistiikan sovellutuksiin sekä vedyn käsittelyyn tarvittavien laitteistojen ja teknologian kehittämiseen, valmistukseen ja kaupallistamiseen.
- Kyse on arviolta miljardin euron suuruisista investoinneista, joiden arvioidaan vähentävän päästöjä vuosittain 4–6 miljoonaa hiilidioksiditonnia, Sakari Kallo SSAB:stä kertoi Teknologiateollisuus ry:n tiedotteessa.
Kymmenien miljardien investoinnit suunnitteilla vetytalouteen
Teknologiateollisuus ry:n mukaan EU-jäsenmaiden odotetaan kohdistavan osan yhteensä yli 670 miljardin euron elpymispaketista vetytaloutta ja energiasektori-integraatiota edistäviin hankkeisiin.
Vetyklusteri tukee yritysten osallistumista eurooppalaisiin ja kansainvälisiin vetytaloutta edistäviin yhteistyöhankkeisiin. Keskustelua yhteistyömahdollisuuksista käydään esimerkiksi Ruotsin, Baltian maiden, Puolan ja Saksan vetyklustereiden kanssa.
- Esimerkkinä tästä on juuri käynnistynyt BotH2nia-hanke, jota vetyklusterin yritykset Suomessa ja Ruotsissa ovat olleet valmistelemassa, Matti Malkamäki Aurelia Turbinesista kertoo.
Kansallinen vetyklusteri työstää parhaillaan myös kokonaiskuvaa Suomen ja täällä toimivien yritysten vahvuuksista vetytaloutta kehitettäessä.
- Haluamme tunnistaa teknologiaosaamiset ja kyvykkyydet, joilla Suomi voi erottua, ja tukea sellaista yhteistyötä, joka synnyttää uusia ratkaisuja vientiin. Tämä auttaa meitä kehittämään omaa tarjontaamme hankevalmisteluissa eurooppalaisten kumppaneiden kanssa, Simo Säynevirta ABB:ltä korosti Teknologiateollisuuden tiedotteessa keväällä.
NIna Garlo-Melkas