https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 15.1.2021

Kaupunkien ilmansaasteiden hallintaa parannetaan EU-rahoituksen tuella

Apulaisprofessori (tenure track) Matti Rissanen Tampereen yliopistosta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston myöntämän Consolidator Grant -apurahan. Rahoitus myönnettiin antropogeenisten eli ihmisen toiminnan aikaansaamien hiilivetyjen autokatalyyttisen hapettumisen tutkimiseen.

belight_900x400

Rissasen tutkimus auttaa ymmärtämään ilman epäpuhtauksien syntymistä kaupunkiympäristössä sekä parantamaan päästöjen hallintaa.

Tutkimuksella on erityisen suuri merkitys alati kasvavien miljoonakaupunkien elinolojen parantamisessa. Apurahan suuruus on noin 2,7 miljoonaa euroa.

Rissasen tutkimusryhmä ”Radical Aerosol Physical Chemistry” käyttää ERC-apurahan sekä kokeellisten että teoreettisten tutkimusmahdollisuuksien yhdistämiseen. Kumpikaan tutkimussuuntaus ei yksinään riitä selvittämään tutkitun ketjumaisen, kaasussa tapahtuvan hapetuskemian yksityiskohtia.

– Jotkut reaktioista ovat yksinkertaisesti liian nopeita, jotta niitä voitaisiin tutkia kokeellisesti uusimmilla massaspektrometrisillä tekniikoilla. Lisäksi molekyylijärjestelmien koot kasvavat usein liian paljon reaktiosarjan aikana, jolloin yksityiskohtaiset kvanttikemialliset laskelmat eivät pysty seuraamaan niitä, Matti Rissanen selvittää.

Tutkimuksessa hyödynnetään molempien tutkimussuuntausten parhaat puolet ja yhdistetään tekniikoita innovatiivisella tavalla. Tämän ansiosta on mahdollista tunnistaa laajempi joukko tärkeitä välituotteita ja lopputuotteita, sekä niiden avulla päätellä tarvittavat reaktiomekanismit.

– Tutkimustulosten myötä ihmisten ilmakehään aiheuttamia päästöjä on huomattavasti helpompi hallita. Tuloksia voidaan hyödyntää energia-alalla esimerkiksi nykyaikaisten polttolaitteiden optimointiin ja puhtaampien polttoaineiden tuottamiseen, mutta myös ohjaamaan tieteeseen perustuvia, saastumista lievittäviä toimintatapoja, Rissanen sanoo.

Matti Rissasen mukaan tutkimuksen myötä lisääntyvä tieto ja ymmärrys auttaa arvioimaan tarkemmin ihmisten toimien vaikutusta ilmastonmuutokseen.

– Arvioiden hyvyys riippuu ratkaisevasti kyvystämme ennustaa oikein päästöjen vaikutus ilmakehään. Tämä tieto on toistaiseksi vielä keskeneräistä, hän toteaa.

Matti Rissanen työskentelee apulaisprofessorina (tenure track) aerosolifysiikan laboratoriossa Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnassa.  Hänen tutkimuksensa Autoxidation of Anthropogenic Volatile Organic Compounds (AVOC) as a Source of Urban Air Pollution (ADAPT) toteutetaan vuosina 2021-2026.

Lue lisää tutkimusryhmästä https://research.tuni.fi/aerosolphysics/mattirissanen/

Uusimmat artikkelit

4.2.2025 | Alan Uutiset

Caverion laajentaa tuulivoimaloiden huoltopalvelunsa Poriin

Caverion ostaa paikallisen Huolto-Lepistön tuulivoimaliiketoiminnan.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.