https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 16.5.2019

Lietehiilet hyötykäyttöön

Gasum, HSY ja Luonnonvarakeskus tutkivat yhteistyössä puhdistamolietteestä pyrolyysillä tuotettua lietehiiltä ja sen ominaisuuksia. Lietehiilihankkeen tavoitteena on edistää jätevesilietteiden sisältämien ravinteiden ja hiilen turvallista sekä energiatehokasta hyödyntämistä. Hankkeen tutkimuksissa hyödynnetään Gasumin Turun Topinojan biokaasulaitoksen pyrolyysilaitteistoa.

gasum

Energiayhtiö Gasum on mukana ympäristöministeriön rahoittamassa Lietehiilihankkeessa, jossa tutkitaan puhdistamolietteestä pyrolyysillä tuotettua lietehiiltä ja sen ominaisuuksia. Tutkimuksessa selvitetään myös pyrolyysiprosessin vaikutusta lietteen orgaanisiin haitta-aineisiin, raskasmetalleihin ja mikromuoveihin. Hanketta tehdään yhteistyössä HSY:n ja Luonnonvarakeskuksen kanssa.

- Lietehiilihankkeen tarkoitus on edistää jätevesilietteiden sisältämien ravinteiden ja hiilen turvallista sekä energiatehokasta hyödyntämistä. On hienoa olla mukana hankkeessa, jossa tutkitaan jätelietteiden monikäyttöisyyttä, kertoo Gasumin kehitysinsinööri Inkeri Kauppi.

Hankkeessa hyödynnetään Gasumin Turun Topinojan biokaasulaitoksen pyrolyysilaitteistoa, joka tuottaa materiaalia ja puuttuvaa tietoa pyrolyysistä myöhempiä analyyseja varten. Analyysien perusteella saadaan muun muassa arvokasta tietoa pyrolyysistä syntyvien tuotteiden laadusta ja turvallisuudesta.

Lietehiilihanke käynnistyi syksyllä 2018 ja kestää kaksi vuotta.

Uusimmat artikkelit

30.12.2024 | Alan Uutiset

Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen

Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.