https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 30.10.2013

MPMM 2013 kunnossapidossa yhdistyvät teoria ja käytäntö

Lappeenrannan teknillinen yliopisto järjesti kansainvälisen Maintenance Performance Measurement and Management, MPMM 2013 -konferenssin 12.–13. syyskuuta Lappeenrannassa. Tapahtuma oli suunnattu sekä yrityksissä että yliopistoissa toimiville kunnossapidon asiantuntijoille.

Konferenssin erityisteemana oli kunnossapito Venäjällä. Kokemuksia suomalaisten yritysten toimista Venäjällä kertoivat Lasse Hatinen Outoteciltä ja Tapio Keränen Fortumilta, minkä lisäksi professori Rashid Zaynetdinov (Moskovan rautatieyliopisto) valaisi asiaa venäläisestä näkökulmasta.

Professori Liyanage Stavangerin yliopistosta ja tohtori Baglee Sunderlandin yliopistosta kehottivat kunnossapidon toimijoita entistä tiiviimpään yhteistyöhön. Samoilla linjoilla oli myös Maintpartnerin myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Tommi Kajasoja, joka korosti puheenvuorossaan suomalaista asiantuntijuutta ja verkostoitumista aseena kansainvälisessä kilpailussa.

Konferenssin puheenjohtajan, professori Timo Kärrin mukaan osallistuneilta kerätyssä palautteessa kehuttiin erityisesti pienen konferenssin lämminhenkistä ilmapiiriä, keskustelua herättäneitä puheenvuoroja sekä akateemisen ja yritysväen kokoamista samaan tilaisuuteen. Järjestäjien puolesta olisi paikalle kuitenkin toivottu vieläkin runsaammin suomalaisten yritysten edustajia.

Antia myös teollisuudellemme

Maintpartnerin Tommi Kajasoja oli tyytyväinen tilaisuuden antiin:

– Eri teollisuuden aloilla kamppaillaan ikääntyvän teknologian sekä rajallisten investointivarojen yhdistelmän aiheuttaman haasteen parissa. Tämä laittaa painetta kunnossapidolle – niin sisäisille organisaatioille kuin palveluntarjoajillekin – kehittää uusia toimintamalleja ja palveluita.

– MPMM 2013 -konferenssi oli rakennettu tämän teeman ympärille, ja tätä me kunnossapitäjät juuri kaipaamme: yliopistojen ja muiden sidosryhmien apua päivittäiseen arkeemme. Lappeenrannassa tehdään erittäin hyvää työtä kunnossapidon arvon määrittämisen tutkimisessa, ja tähän liittyvän ajankohtaisen informaation kuuleminen oli omalta osaltani tärkein syy, miksi halusin osallistua konferenssiin, täydensi Kajasoja.

Kunnossapito kiinnostaa

Kunnossapito kiinnostaa. Konferenssiin osallistui noin 70 kunnossapidon asiantuntijaa 12:sta eri maasta. Fortumin Tapio Keränen eturivissä oikealla.

Outotecin Susanna Horn

Outotecin Susanna Horn (vas.) kertomassa Bathin yliopiston tutkija Helen Cornwellille menossa olevasta MaiSeMa-tutkimushankkeesta. Promaintin kanssa yhteistyössä tehdyn kyselytutkimuksen tuloksia esiteltiin konferenssissa osana hanketta.

Fortumin Tapio Keränen korosti tapahtuman laaja-alaisuutta:

 – Puheenvuorot kattoivat monipuolisesti aihealueiden ajankohtaisia kysymyksiä. Keynotepuheenvuoroista omalta osaltani mielenkiintoinen oli professori Rashid Zainetdinovin esitys. Uusien toimintamallien käyttö uuden rautatiekaluston operoinnissa on huomionarvoinen seikka, samoin kuin tarve ottaa huomioon kansainvälisen tason normien vaatimuksia Venäjällä.

 – Paneelikeskustelussa nousi esiin se, että kansainvälinen vuorovaikutus mahdollistaa monensuuntaisen oppimisen. Teknologian siirrossa on mahdollista ja myös syytä oppia niiltä, jotka ovat uuden teknologian vastaanottajia, painotti Keränen.

 Outotecin elinkaariliiketoiminnan parissa toimiva Susanna Horn edusti teollisuuden kuulijakuntaa:

 – Kaikki meni mielestäni paremmin kuin hyvin. Toki useissa konferensseissa käy niin, että sessioita on rinnakkain niin paljon, ettei tiedä, mistä valita. Tällä kertaa myös akateemiset esitykset olivat hyvin käytännönläheisiä ja tutkivat juuri niitä asioita, joita itsekin tällä hetkellä pohdimme, eli selkeää kahtiajakoa ei mielestäni edes ollut. Myös kansainvälinen verkosto oli hämmästyttävän kattava.

 Vuorovaikutus tarpeellista jatkossakin

 Tapio Keränen korosti, että teoria ja käytäntö on saatava lähemmäksi toisiaan:

 – Kokonaisuutena tilaisuuden suurin merkitys mielestäni on jatkaa yhteydenpitoa ja vuorovaikutusta akateemisen tutkimuksen ja käytännön operatiivisen työn välillä. Viimeaikainen kehitys sekä yliopisto- että yritysmaailmassa on pyrkinyt viemään erilleen akateemista korkeatasoista tutkimusta ja sen soveltamista tuotanto-omaisuuden hallinnassa.

 Tommi Kajasoja lähetti myös terveiset muille alan toimijoille:

 – Jatkossa toivon yritysten osallistuvan entistä aktiivisemmin kunnossapidon tutkimukseen ja esimerkiksi vastaaviin konferensseihin – yritykset yhdessä oppilaitosten ja muiden instanssien kanssa yhteistyössä luovat verkostoja, joilla koko Suomen kilpailukykyä ylläpidetään ja parannetaan!

Kahvitauoilla verkostoiduttiin

Kahvitauoilla verkostoiduttiin. Edessä Maintpartnerin Otto Tarkiainen (vas.) ja Tommi Kajasoja sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston Olli Pekkarinen.

Professori Timo Kärri

Professori Timo Kärri Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta isännöi kaksipäiväistä konferenssitapahtumaa.

Kunnossapidon konkarit

Kunnossapidon konkarit. Professori Rashid Zaynetdinov (vas.) kertoi junien kunnossapidosta Venäjällä, tohtori Kari Komonen esitteli tuloksia kunnossapidon suorituskykyyn vaikuttavista tekijöistä ja ”konferenssin isä” professori Diego Galar korosti kunnossapidon arvonluontikykyä toimitusketjuissa.

Mälkiän susulla.

Mälkiän sululla. Iltaohjelmaan kuului risteily M/S Camillalla illallisineen, erikoisuutena sulutus Saimaan kanavalla.

Salla Marttonen

Salla Marttonen

nuorempi tutkija, DI

Lappeenrannan teknillinen yliopisto, tuotantotalous

salla.marttonen@lut.fi

Tiina Sinkkonen

Tiina Sinkkonen

yliopisto-opettaja, DI

Lappeenrannan teknillinen yliopisto, tuotantotalous

tiina.sinkkonen@lut.fi

Martti Hakonen

Martti Hakonen

Promaint-lehti

martti.hakonen@kunnossapito.fi

Uusimmat artikkelit

Konepajateollisuuden tehokkuuden edistäjä

Metallintyöstössä käytettävät lastuamisnesteet vaikuttavat suoraan konepajateollisuuden tuotannon tehokkuuteen, laatuun, ekologisuuteen sekä koneistajan työskentelyolosuhteisiin. Parhaimmillaan oikealla lastuamisnesteen valinnalla saadaan säästettyä aikaa, rahaa, koneita, ihmisiä ja luontoa.

11.8.2022 | Alan Uutiset

Kaivosteollisuusala koolle 25.−27.10.2022 FinnMateria-ammattimessuille

FinnMateria, Pohjoismaiden johtavat kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen, kiviainesteollisuuden, kiertotalouden ja maarakentamisen erikoismessut, järjestetään 25.−27.10.2022 Paviljongissa. ”Ammattimessuja odotetaan innolla, ja FinnMateria on lähes loppuunmyyty”, sanoo FinnMateria-messumyynnistä vastaava myyntipäällikkö Hannu Mennala Jyväskylän Messuilta.

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista. Yhteistyö on alkanut vuonna 2018 pilotoinnin merkeissä. Mittarikannan vaihto etäluentaan aloitettiin tämän vuoden alussa. Tähän mennessä etäluettavia mittareita on asennettu jo yli 2000 kappaletta.

15.6.2022 | Tutkimus ja koulutus

Uusilla ruoantuotantoteknologioilla vauhtia Suomen ilmastotavoitteisiin

Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Ruoantuotantojärjestelmän uudistaminen, erityisesti uusien tuotantomenetelmien käyttöönotto edistäisi tavoitteen saavuttamista. Samalla Suomen proteiiniomavaraisuus paranisi, mikä on entistä tärkeämpää nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, ilmenee VTT:n ja Luken selvityksestä.

Metron turvallisuutta parannetaan – jopa 40 vuotta vanhoja järjestelmiä uudistetaan

Metro on liikennöinyt pääkaupunkiseudulla pian 40 vuoden ajan. Osa metrossa käytetyistä järjestelmistä on alkuperäisiä, ja ne alkavat tulla elinkaarensa päähän. Vanhojen järjestelmien uusimiseksi laadittu hankesuunnitelma oli 14.6. käsittelyssä HKL:n johtokunnassa. Hankkeen käsittely jatkuu syksyllä Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustoissa.

Tulevaisuuden digiratkaisut vauhdittavat ruokaketjun vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä

Uuden HKScanin johtaman kumppanuusverkoston tavoitteena on tuoda ruokaketjun vastuullisuusdata kaikkien ulottuville. Mukana verkostossa ovat HKScanin lisäksi huippuosaajat Biolanilta, Ilmatieteen laitokselta, Luonnonvarakeskuksesta ja Mtech Digital Solutionsilta.

10.5.2022 | Kumppaniartikkeli

Loppuu se kuluminen – kestävillä ratkaisuilla huolettomuutta teollisuuden kunnossapitoon

Panssariteräksestä valmistetut siirtoruuvit, sykloonit, puhaltimet, putkistot ja monet muut teollisuuslaitteet altistuvat jatkuvasti kulumiselle. Halpa tuotanto ja vääränlaiset sovellukset ovat kuluttaneet laitteiden lisäksi panssariteräksen mainetta. Kestävä ratkaisu on kuitenkin olemassa. Ajatus laadusta, ennakoivasta kunnossapidosta ja elinkaariajattelusta jalkautuu teollisuuteen hitaasti mutta varmasti, luottaa Somotec Oy:n toimitusjohtaja Olli Riihiluoma.