Mullistiko lohkoketjuteknologia digitalisaation? – Etlan Juri Mattila puolusti väitöskirjaansa
Etlan tutkija Juri Mattila (KTM) puolusti väitöskirjaansa Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa perjantaina 29.lokakuuta. Mattilan väitöskirja käsittelee sitä, miksi lohkoketjuinnovaatiot eivät ole mullistaneet digitalisaation kehitystä siten kuin aiemmin on ennustettu. Keskeinen johtopäätös on, että lohkoketjujärjestelmät ovat kyllä aiheuttaneet digitaalista kehitystä, mutta varsin eri tavalla kuin odotettiin. Näin ollen muutos on jäänyt vähemmälle huomiolle.
Lohkoketjuteknologiasta on sen alkuajoista lähtien povattu digitaalisen yhteiskunnan mullistavaa innovaatiota esimerkiksi sähköisen rahan ja digitaalisen luottamuksen mahdollistajana. Vuosikymmenen kehityksen jälkeen digitaalinen yhteiskunta vaikuttaa kuitenkin olevan odotetuilta osin entisellään. Miksi lohkoketjuinnovaatiot eivät ole mullistaneet digitalisaation kehitystä siten kuin aiemmin on ennustettu?
Vastauksia tähän kysymykseen hakee Etlan tutkija Juri Mattilan väitöskirja ”Blockchain Systems as Multi-sided Platforms”. Väitöskirjan keskeinen tulos on, että lohkoketjujärjestelmät ovat aiheuttaneet digitaalista muutoskehitystä, mutta eri tavalla kuin alun perin odotettiin. Lohkoketjualustat eroavat monin tavoin tavanomaisista monisuuntaisista alustoista, sillä ne tarjoavat vaihtoehtoisen tavan perustaa, kasvattaa sekä ylläpitää monisuuntaisia alustoja hierarkiattomina vertaisverkkoina.
Lohkoketjujärjestelmissä toimijoiden välillä vaikuttaa samanaikaisesti monisyinen kilpailun ja yhteistyön dynamiikka, jolla saavutetaan hyötyjä erityisesti kasvun näkökulmasta. Tähän liittyy kuitenkin myös uusia haasteita esim. strategisen ohjautuvuuden näkökulmasta.
Esimerkiksi Bitcoin-kryptorahakejärjestelmän taustalla tapahtuva järjestelmää turvaava louhinta muodostaa tällä hetkellä ehkä jopa maailman nopeimman tietoteknisen laskentapilven, huomauttaa Etlan tutkija Juri Mattila.
– On huomionarvoista, että tuo koko yhteistyö on saatu aikaan ilman ainuttakaan juridista sopimusta tai ilman, että osallistujat edes tuntevat verkon muita jäseniä tai heidän motiivejaan. Tässä suhteessa on tapahtunut valtava mullistus sen suhteen, millaisia yhteistyörakenteita avoimissa vertaisverkoissa ja toisaalta digitaalisissa alustoissa voidaan synnyttää. Yhteistyön kompleksisuus ja kasvun mittakaava ovat aivan eri luokkaa kuin mitä on aiemmin nähty, Mattila kuvailee.
Lohkoketjujärjestelmien luonnetta monisuuntaisina alustoina ei ole kattavasti aiemmin kuvattu tieteellisessä tutkimuksessa. Myöskään kryptorahakkeiden roolia kilpailevan yhteistyön mahdollistajana ei aikaisemin ole täysin tunnistettu.
Väitöskirja avaa myös uudenlaisen näkymän lohkoketjualustojen ja digitaalisten alustajättiläisten keskinäiseen vuorovaikutukseen. Yhtenä keskustelunäkökulmana työ nostaakin esiin kysymyksen siitä, onko lohkoketjuteknologiasta kehittymässä saalistuksellinen innovaatio, jonka avulla alustajättiläiset kykenevät jatkossa kiertämään kilpailulainsäädäntöä aiempaa tehokkaammin.
Juri Mattilan väitöstilaisuus järjestettiin Aalto yliopiston perustieteiden korkeakoulussa perjantaina 29.lokakuuta klo 16. Vastaväittäjänä toimi professori Aija Leiponen (Cornellin yliopisto) ja kustoksena professori Risto Rajala Aalto-yliopistosta.