https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 23.11.2020

Muovi- ja komposiittialalle lisää osaajia yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä Lounais-Suomessa

Muovi- ja komposiittialan yritysten kasvunäkymät ovat Lounais-Suomessa hyvät – korona on jopa vauhdittanut alan yritysten kasvua ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia. Loppuvuonna käynnistyy alan ammattitutkinto ja tulevana vuonna ammatillinen perustutkinto sekä todennäköisesti myös amk-tasoinen täsmätäydennyskoulutus. Lisäksi yritykset ovat viestimässä alasta kiinnostavasti valtakunnallisen MuoviLove-yhteisnäkyvyyden kautta, kertoo Muoviteollisuus ry lehdistötiedotteessa.

 

kierto

Muovi- ja komposiittialan osaajatarve on kasvussa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Alan koulutusta ei ole ollut lähivuosina lähellä sijaitsevissa oppilaitoksissa saatavilla, muuallakin Suomessa koko ajan vähemmän. Seudun yritykset (Coreplast Laitila Oy, Favorit Tuote Oy, Leo Laine Oy, Motoseal Components Oy, Muottituote Oy, Oras Oy ja Satatuote Oy) lähtivät helmikuussa 2020 pohtimaan yhdessä Rauman kauppakamarin, Satakunnan kauppakamarin ja 2. asteen oppilaitos WinNovan, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Rauman kaupungin sekä Muoviteollisuus ry:n kanssa mahdollisuuksia syvemmälle yhteistyölle osaajien houkuttelemiseksi alalle ja yrityksiin.

Muoviteollisuutta ajan yhdistyksen mukaan suunnitelmista päästään konkretiaan nyt loppuvuoden 2020 aikana, kun tuotantotekniikan ammattitutkinto muovi- ja kumitekniikan osaamisalalta käynnistyy Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan toteuttamana.

- Koulutus alkaa eri yrityksistä tulevien 11 jo alalla työskentelevän osaajan voimin, lisää opiskelijoita tulee mukaan ensi vuoden alkupuolella. Marraskuussa käynnistyy myös valtakunnallinen MuoviLove -näkyvyysyhteistyö, johon suurin osa yhteistyössä mukana olevista yrityksistä on sitoutunut tuleville vuosille. Näkyvyysyhteistyö lähtee liikkeelle pelillistetyn videon valtakunnallisella levittämisellä sosiaalisessa mediassa yhteistyössä Oikotie Oy:n kanssa, lehdistössä kerrotaan.

Yhdistys lisää, että tavoitteena on saada houkuteltua pelin kautta kävijävirtaa tutustumaan yrityksiin, toimialaan, yritysten avoimiin työpaikkoihin ja WinNovan alan koulutuksiin. Samalla ammutaan alas muoviin liittyviä myyttejä. Lisäksi on suunniteltu esimerkiksi yritysten yhteisiä tempauksia, joilla alasta viestitään kiinnostavasti.

- Yritysten yhteistyön ensimmäinen sytyke oli ”Ämpäristöteko 2019” -kampanjan onnistuminen. Muoviala on kaivannut positiivisia ulostuloja. Saimme kipinää muovialan yritysten ja työmahdollisuuksien esiintuomiseen ja ymmärsimme, että paikallisella yhteistyöllä voidaan saada merkittäviä asioita aikaan. En usko, että yhteistyö jää vain tähän, vaan kehittyy vielä edelleen, sanoo Motoseal Components Oy:n toimitusjohtaja Kari Sallinen.

Pula osaajista

Tällä hetkellä muoviteollisuudessa on huutava pula ammattilaisista, sekä automaation että muovialan yleisesti, tuotantojohtaja Jani Saarenpää Coreplast Laitila Oy:stä toteaa.  Muovialan koulutuksen jatkuva väheneminen on hänen näkemyksensä mukaan mahdoton yhdistelmä liittyen tämänhetkiseen tarpeeseen.

- Sen sijaan, että voivottelemme asiaa, oli alueen työnantajien otettava tilanne niin sanotusti itse haltuun. Toki tässä myös alueemme oppilaitosten tuki ja ammattitaito on ollut ja on aivan välttämätön. Koulutuksen ja yhteistyön lisäksi meidän muovialan eturintamassa olevien on tuotava itseämme positiivisesti esiin. Nyt mediassa on paljon muoviin liittyvää suoranaista väärää faktaa, jota kerrotaan totuutena suurelle yleisölle, kertoo ajatuksistaan Saarenpää.

Kasvavien asiakasvaatimusten takia henkilökunnan osaamisella ja koulutuksella on myös yhä suurempi merkitys yrityksen menestymiselle kansainvälisillä markkinoilla.

- On tärkeää, että yritys pystyy tarjoamaan kumppaneidensa kanssa laadukasta ja monitasoista koulutusta henkilökunnalleen. On ollut ilo huomata miten yhdessä paikallisten yritysten ja oppilaitosten kanssa olemme päässeet rakentamaan koulutuksen, joka tukee yritysten ja seutukunnan kehittymistä muovialan huipulla, hehkuttaa yhteistyötä Satatuote Oy:n Supply Chain Manager Lotta Haaslahti.

- Ammattitutkinnon sisällön suunnitteluun ovat osallistuneet alusta lähtien niin yritysten edustajat kuin Muoviteollisuus ry. Yritykset työstävät muovia- ja komposiittimateriaaleja eri tavoin ja osaamisen kehittämistarpeet ovat sitä kautta hyvin erilaisia, mikä on tarkoin huomioitava kunkin opiskelijan henkilökohtaisessa oppimispolussa. Nyt meillä on sisällön kohdentamiseen erittäin hyvä mahdollisuus, kertoo tutkinnon vastuuhenkilö, kone- ja tuotantotekniikan lehtori Ilkka Kallio

Osa tutkinnosta toteutetaan yhteistyössä SAMKin kanssa. Lisäksi ulkopuolisia asiantuntijoita tullaan hyödyntämään yritysten toiveiden mukaan.

- Myös alan perustutkinto on WinNovan tutkintovalikoimassa tulevassa kevään yhteishaussa, joten uusia osaajia toivotaan alan pariin, lisää koulutuspäällikkö Kari Laine WinNovasta.

- Olemme innossamme syvenevästä yhteistyöstä alan yritysten kanssa sekä koulutusten sisältöjen toteutuksesta WinNovan kanssa. Lisäksi Satakunnan ammattikorkeakoulu voi tarjota alan yrityksille täsmäkoulutusta muun muassa automaation ja robotiikan sekä suunnittelu- ja materiaaliosaamisessa”, toteaa koulutusyhteistyötä rakentava lehtori ja tiimivastaava Riitta Tempakka SAMKista.

Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä muistuttaa, että erilaisia kotimaisia muovituotteita valmistetaan Suomessa yli 500 yrityksessä 10 000 osaajan voimin. Hän uskoo, että töitä ja yrittäjyyttä olisi varmasti isommallekin joukolle.

- Osaamisen kehittäminen ja tiedon levittäminen ovat nyt avaintärkeitä, kun ammatillinen koulutuskin elää muutoksessa ja toisaalta Suomi todella tarvitsee kaikki tekijät pian töihin. Minua itseäni todella innostaa Satakunnan ja Varsinais-Suomen MuoviLove -henki. Muovilla Suomi luovii ulos koronasta ja lamasta!, toteaa Kärhä.

MuoviLove -näkyvyysyhteistyön sivusto:

https://muovilove.meillaontoita.fi/

WinNovassa käynnistyvät tutkinnot:

Tuotantotekniikan ammattitutkinto, Muovi ja kumitekniikan osaamisala
https://www.winnova.fi/koulutukset/koulutustarjonta/kone-_ja_tuotantotekniikka/tuotantotekniikan_ammattitutkinto_muovi_ja_kumitekniikan_osaamisala_oppisopimus.8928.html

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja, levyseppähitsaaja, muovi-ja kumituotevalmistaja

https://www.winnova.fi/koulutukset/koulutustarjonta/kone-_ja_tuotantotekniikka/kone-_ja_tuotantotekniikan_perustutkinto_koneistaja_levyseppahitsaaja_muovi-ja_kumituotevalmistaja.8867.html

Uusimmat artikkelit

15.1.2021 | Alan Uutiset

Ympäristöministeriöltä tukea tuulivoimarakentamiseen

Ympäristöministeriö kertoo myöntäneensä yhteensä 840 000 euroa kahdeksan kunnan ja yhdeksän maakunnan liiton alueen tuulivoimarakentamisen selvityksiin ja suunnitteluun. 

15.1.2021 | Tutkimus ja koulutus

Kaupunkien ilmansaasteiden hallintaa parannetaan EU-rahoituksen tuella

Apulaisprofessori (tenure track) Matti Rissanen Tampereen yliopistosta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston myöntämän Consolidator Grant -apurahan. Rahoitus myönnettiin antropogeenisten eli ihmisen toiminnan aikaansaamien hiilivetyjen autokatalyyttisen hapettumisen tutkimiseen.

Muovijäte ylös joesta ja kiertoon – Tutkimuskohteena Indonesian Jakarta

Vesistöissä kelluva muovijäte voidaan saada kannattavasti talteen ja hyötykäyttöön, jos työ aloitetaan ennen kuin jäte kulkeutuu meriin asti. VTT:n johtamassa tutkimusprojektissa selvitetään, miten jokiin päätynyttä muovijätettä kannattaisi nostaa ylös ja kierrättää. Koealueena toimii Indonesian Jakarta.

Enersense on allekirjoittanut jatkosopimuksen koskien Elektrilevin sähköverkkojen huoltoa Virossa

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj:n International operations -liiketoimintaan kuuluva virolainen tytäryhtiö Empower AS on allekirjoittanut Viron suurimman verkko-operaattorin, Elektrilevin, kanssa jatkosopimuksen koskien sähköverkkojen huoltoa. 

Lämmityskattiloiden ohjaaminen siirtyi mobiiliin

Biolämmityskattiloita Karstulassa suunnitteleva ja valmistava Boweco on tuonut Suomen markkinoille lämmityskattiloiden ohjausratkaisun, jonka käyttö onnistuu mobiililaitteella.

Stora Enso investoi 80 miljoonaa euroa Imatran tehtaiden puunkäsittelyyn

Metsäjätti Stora Enso kertoo investoivansa Imatran tehtaiden puunkäsittelyn keskittämiseen ja nykyaikaistamiseen. 80 miljoonan euron investoinnilla parannetaan Stora Enson korkealuokkaisen pakkauskartongin tuotantokykyä. 

16.11.2020 | Kumppaniartikkeli

FINN-Tarkastus Oy laajensi nostolaitteiden tarkastuksiin

Tämän vuoden elokuussa sähkölaitteistojen tarkastuksista tunnettu FINN-Tarkastus Oy aloitti uuden vaiheen panostamalla vahvasti koneturvallisuus- ja koulutuspalveluihin. Nyt yritys on ottanut seuraavan askeleen aloittamalla nostureiden, henkilönostimien ja muiden nostolaitteiden lakisääteiset käyttöönotto- ja määräaikaistarkastukset FINAS-akkreditointipalvelun myönnettyä 5.11.2020 pätevyysalueeseen nostolaitteiden tarkastuksia koskevan laajennuksen.