https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 23.11.2020

Muovi- ja komposiittialalle lisää osaajia yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä Lounais-Suomessa

Muovi- ja komposiittialan yritysten kasvunäkymät ovat Lounais-Suomessa hyvät – korona on jopa vauhdittanut alan yritysten kasvua ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia. Loppuvuonna käynnistyy alan ammattitutkinto ja tulevana vuonna ammatillinen perustutkinto sekä todennäköisesti myös amk-tasoinen täsmätäydennyskoulutus. Lisäksi yritykset ovat viestimässä alasta kiinnostavasti valtakunnallisen MuoviLove-yhteisnäkyvyyden kautta, kertoo Muoviteollisuus ry lehdistötiedotteessa.

 

kierto

Muovi- ja komposiittialan osaajatarve on kasvussa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Alan koulutusta ei ole ollut lähivuosina lähellä sijaitsevissa oppilaitoksissa saatavilla, muuallakin Suomessa koko ajan vähemmän. Seudun yritykset (Coreplast Laitila Oy, Favorit Tuote Oy, Leo Laine Oy, Motoseal Components Oy, Muottituote Oy, Oras Oy ja Satatuote Oy) lähtivät helmikuussa 2020 pohtimaan yhdessä Rauman kauppakamarin, Satakunnan kauppakamarin ja 2. asteen oppilaitos WinNovan, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Rauman kaupungin sekä Muoviteollisuus ry:n kanssa mahdollisuuksia syvemmälle yhteistyölle osaajien houkuttelemiseksi alalle ja yrityksiin.

Muoviteollisuutta ajan yhdistyksen mukaan suunnitelmista päästään konkretiaan nyt loppuvuoden 2020 aikana, kun tuotantotekniikan ammattitutkinto muovi- ja kumitekniikan osaamisalalta käynnistyy Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan toteuttamana.

- Koulutus alkaa eri yrityksistä tulevien 11 jo alalla työskentelevän osaajan voimin, lisää opiskelijoita tulee mukaan ensi vuoden alkupuolella. Marraskuussa käynnistyy myös valtakunnallinen MuoviLove -näkyvyysyhteistyö, johon suurin osa yhteistyössä mukana olevista yrityksistä on sitoutunut tuleville vuosille. Näkyvyysyhteistyö lähtee liikkeelle pelillistetyn videon valtakunnallisella levittämisellä sosiaalisessa mediassa yhteistyössä Oikotie Oy:n kanssa, lehdistössä kerrotaan.

Yhdistys lisää, että tavoitteena on saada houkuteltua pelin kautta kävijävirtaa tutustumaan yrityksiin, toimialaan, yritysten avoimiin työpaikkoihin ja WinNovan alan koulutuksiin. Samalla ammutaan alas muoviin liittyviä myyttejä. Lisäksi on suunniteltu esimerkiksi yritysten yhteisiä tempauksia, joilla alasta viestitään kiinnostavasti.

- Yritysten yhteistyön ensimmäinen sytyke oli ”Ämpäristöteko 2019” -kampanjan onnistuminen. Muoviala on kaivannut positiivisia ulostuloja. Saimme kipinää muovialan yritysten ja työmahdollisuuksien esiintuomiseen ja ymmärsimme, että paikallisella yhteistyöllä voidaan saada merkittäviä asioita aikaan. En usko, että yhteistyö jää vain tähän, vaan kehittyy vielä edelleen, sanoo Motoseal Components Oy:n toimitusjohtaja Kari Sallinen.

Pula osaajista

Tällä hetkellä muoviteollisuudessa on huutava pula ammattilaisista, sekä automaation että muovialan yleisesti, tuotantojohtaja Jani Saarenpää Coreplast Laitila Oy:stä toteaa.  Muovialan koulutuksen jatkuva väheneminen on hänen näkemyksensä mukaan mahdoton yhdistelmä liittyen tämänhetkiseen tarpeeseen.

- Sen sijaan, että voivottelemme asiaa, oli alueen työnantajien otettava tilanne niin sanotusti itse haltuun. Toki tässä myös alueemme oppilaitosten tuki ja ammattitaito on ollut ja on aivan välttämätön. Koulutuksen ja yhteistyön lisäksi meidän muovialan eturintamassa olevien on tuotava itseämme positiivisesti esiin. Nyt mediassa on paljon muoviin liittyvää suoranaista väärää faktaa, jota kerrotaan totuutena suurelle yleisölle, kertoo ajatuksistaan Saarenpää.

Kasvavien asiakasvaatimusten takia henkilökunnan osaamisella ja koulutuksella on myös yhä suurempi merkitys yrityksen menestymiselle kansainvälisillä markkinoilla.

- On tärkeää, että yritys pystyy tarjoamaan kumppaneidensa kanssa laadukasta ja monitasoista koulutusta henkilökunnalleen. On ollut ilo huomata miten yhdessä paikallisten yritysten ja oppilaitosten kanssa olemme päässeet rakentamaan koulutuksen, joka tukee yritysten ja seutukunnan kehittymistä muovialan huipulla, hehkuttaa yhteistyötä Satatuote Oy:n Supply Chain Manager Lotta Haaslahti.

- Ammattitutkinnon sisällön suunnitteluun ovat osallistuneet alusta lähtien niin yritysten edustajat kuin Muoviteollisuus ry. Yritykset työstävät muovia- ja komposiittimateriaaleja eri tavoin ja osaamisen kehittämistarpeet ovat sitä kautta hyvin erilaisia, mikä on tarkoin huomioitava kunkin opiskelijan henkilökohtaisessa oppimispolussa. Nyt meillä on sisällön kohdentamiseen erittäin hyvä mahdollisuus, kertoo tutkinnon vastuuhenkilö, kone- ja tuotantotekniikan lehtori Ilkka Kallio

Osa tutkinnosta toteutetaan yhteistyössä SAMKin kanssa. Lisäksi ulkopuolisia asiantuntijoita tullaan hyödyntämään yritysten toiveiden mukaan.

- Myös alan perustutkinto on WinNovan tutkintovalikoimassa tulevassa kevään yhteishaussa, joten uusia osaajia toivotaan alan pariin, lisää koulutuspäällikkö Kari Laine WinNovasta.

- Olemme innossamme syvenevästä yhteistyöstä alan yritysten kanssa sekä koulutusten sisältöjen toteutuksesta WinNovan kanssa. Lisäksi Satakunnan ammattikorkeakoulu voi tarjota alan yrityksille täsmäkoulutusta muun muassa automaation ja robotiikan sekä suunnittelu- ja materiaaliosaamisessa”, toteaa koulutusyhteistyötä rakentava lehtori ja tiimivastaava Riitta Tempakka SAMKista.

Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä muistuttaa, että erilaisia kotimaisia muovituotteita valmistetaan Suomessa yli 500 yrityksessä 10 000 osaajan voimin. Hän uskoo, että töitä ja yrittäjyyttä olisi varmasti isommallekin joukolle.

- Osaamisen kehittäminen ja tiedon levittäminen ovat nyt avaintärkeitä, kun ammatillinen koulutuskin elää muutoksessa ja toisaalta Suomi todella tarvitsee kaikki tekijät pian töihin. Minua itseäni todella innostaa Satakunnan ja Varsinais-Suomen MuoviLove -henki. Muovilla Suomi luovii ulos koronasta ja lamasta!, toteaa Kärhä.

MuoviLove -näkyvyysyhteistyön sivusto:

https://muovilove.meillaontoita.fi/

WinNovassa käynnistyvät tutkinnot:

Tuotantotekniikan ammattitutkinto, Muovi ja kumitekniikan osaamisala
https://www.winnova.fi/koulutukset/koulutustarjonta/kone-_ja_tuotantotekniikka/tuotantotekniikan_ammattitutkinto_muovi_ja_kumitekniikan_osaamisala_oppisopimus.8928.html

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja, levyseppähitsaaja, muovi-ja kumituotevalmistaja

https://www.winnova.fi/koulutukset/koulutustarjonta/kone-_ja_tuotantotekniikka/kone-_ja_tuotantotekniikan_perustutkinto_koneistaja_levyseppahitsaaja_muovi-ja_kumituotevalmistaja.8867.html

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.