https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 27.9.2018

Tekoäly avuksi jäteveden käsittelyn prosessinohjaukseen

TTY:n Digital Colloids -projektissa hyödynnetään dataa ja tekoälyä vedenpuhdistuksen optimoinnissa. Mittauksia on tehty esimerkiksi Tampereen Hiedanrannassa.

water-kitchen-black-design

Puhtaan veden riittävyys on maailmanlaajuinen ongelma, joten vedenkäsittelyprosessit ja niiden tehokkuuden parantaminen ovat kasvava cleantech-tekniikan segmentti. Tampereen teknillisessä yliopistossa käynnissä oleva Digital Colloids -projekti tavoittelee kolloidiprosessien parempaa ohjausta uudentyyppisen mittausjärjestelmän avulla. Projektissa hyödynnetään prosesseista saatavaa dataa, tekoälyä ja koneoppimista prosesseissa tapahtuvien muutosten ennustamisessa ja prosessien optimoinnissa.

Digital Colloids -projektiin liittyviä tutkimuksia ja mittauksia tehtiin kesällä Tampereen Hiedanrannan alueella.

– TTY:llä aiemmin kehitetty passiiviresonanssitekniikkaan perustuva anturi on muiden mittauksien ohella kesällä ollut mittaamassa Hiedanrantaan rakennetun  mikroleväkasvatuspilotin  prosessin toimintaa. Jatkuvatoimisesti ja tarkasti säädettävän prosessin optimointi vedenpuhdistuksessa on yksi projektin tavoitteista, Digital Colloids -projektia vetävä professori Erkki Levänen TTY:n materiaaliopin laboratoriosta kertoo.

Mikrolevät sitovat jätevedessä olevan fosforin ja typen kasvuunsa. Kun leväkasvusto poistetaan, jätevedestä saadaan sidottua ravinteita pois luonnonvesiä rehevöittämästä. Levämassaa voidaan edelleen kierrättää lannoitteeksi tai käyttää energian tuotannossa

Kolloidiprosesseja on maailmalla laajasti käytössä vedenpuhdistuksessa, erilaisissa suodatussovelluksissa sekä elintarvike- ja kemian teollisuudessa esimerkiksi maalin valmistuksessa. Muut Digital Colloids -projektissa tutkittavat teollisuusprosessit ovat Outotec Filters Oy:n vedensuodatusprosessit ja GVK Coating Technology Oy:n maalien valmistusprosessit.

– Maalien valmistuksessa tehokas reaaliaikainen prosessiparametrien mittaus mahdollistaa suoraviivaisemman ja tehokkaamman maalinvalmistuksen, joka kuluttaa myös vähemmän raaka-aineita. Näitä prosesseja on jo tutkittu laboratoriomittakaavassa ja tarkoitus on seuraavaksi siirtyä teollisuusprosessien tutkimiseen, Levänen sanoo.

TTY:lla kehitettyä mittaustekniikkaa kehittää ja hyödyntää erilaisissa teollisuussovelluksissa spin-off-yritys Colloidtek Oy. Tekniikan etuna on, että mittausanturin ei tarvitse olla suorassa kontaktissa mitattavaan materiaaliin. Mittausmenetelmää voidaan tästä syystä soveltaa myös kemiallisesti aggressiivisissa ympäristöissä, kuten kaivosteollisuuden jätevesissä. Tekniikalla voidaan mitata muun muassa kiintoainepitoisuuksien ja ionikonsentraatioiden muutoksia.

Digital Colloids -projekti on Business Finlandin rahoittama ja kestää kevääseen 2020 saakka. Projektissa ovat mukana kehitystyötä tekemässä TTY:n materiaaliopin, automaation ja hydrauliikan sekä kemian ja biotekniikan laboratoriot.

www.tut.fi

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.