https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 27.9.2018

Tekoäly avuksi jäteveden käsittelyn prosessinohjaukseen

TTY:n Digital Colloids -projektissa hyödynnetään dataa ja tekoälyä vedenpuhdistuksen optimoinnissa. Mittauksia on tehty esimerkiksi Tampereen Hiedanrannassa.

water-kitchen-black-design

Puhtaan veden riittävyys on maailmanlaajuinen ongelma, joten vedenkäsittelyprosessit ja niiden tehokkuuden parantaminen ovat kasvava cleantech-tekniikan segmentti. Tampereen teknillisessä yliopistossa käynnissä oleva Digital Colloids -projekti tavoittelee kolloidiprosessien parempaa ohjausta uudentyyppisen mittausjärjestelmän avulla. Projektissa hyödynnetään prosesseista saatavaa dataa, tekoälyä ja koneoppimista prosesseissa tapahtuvien muutosten ennustamisessa ja prosessien optimoinnissa.

Digital Colloids -projektiin liittyviä tutkimuksia ja mittauksia tehtiin kesällä Tampereen Hiedanrannan alueella.

– TTY:llä aiemmin kehitetty passiiviresonanssitekniikkaan perustuva anturi on muiden mittauksien ohella kesällä ollut mittaamassa Hiedanrantaan rakennetun  mikroleväkasvatuspilotin  prosessin toimintaa. Jatkuvatoimisesti ja tarkasti säädettävän prosessin optimointi vedenpuhdistuksessa on yksi projektin tavoitteista, Digital Colloids -projektia vetävä professori Erkki Levänen TTY:n materiaaliopin laboratoriosta kertoo.

Mikrolevät sitovat jätevedessä olevan fosforin ja typen kasvuunsa. Kun leväkasvusto poistetaan, jätevedestä saadaan sidottua ravinteita pois luonnonvesiä rehevöittämästä. Levämassaa voidaan edelleen kierrättää lannoitteeksi tai käyttää energian tuotannossa

Kolloidiprosesseja on maailmalla laajasti käytössä vedenpuhdistuksessa, erilaisissa suodatussovelluksissa sekä elintarvike- ja kemian teollisuudessa esimerkiksi maalin valmistuksessa. Muut Digital Colloids -projektissa tutkittavat teollisuusprosessit ovat Outotec Filters Oy:n vedensuodatusprosessit ja GVK Coating Technology Oy:n maalien valmistusprosessit.

– Maalien valmistuksessa tehokas reaaliaikainen prosessiparametrien mittaus mahdollistaa suoraviivaisemman ja tehokkaamman maalinvalmistuksen, joka kuluttaa myös vähemmän raaka-aineita. Näitä prosesseja on jo tutkittu laboratoriomittakaavassa ja tarkoitus on seuraavaksi siirtyä teollisuusprosessien tutkimiseen, Levänen sanoo.

TTY:lla kehitettyä mittaustekniikkaa kehittää ja hyödyntää erilaisissa teollisuussovelluksissa spin-off-yritys Colloidtek Oy. Tekniikan etuna on, että mittausanturin ei tarvitse olla suorassa kontaktissa mitattavaan materiaaliin. Mittausmenetelmää voidaan tästä syystä soveltaa myös kemiallisesti aggressiivisissa ympäristöissä, kuten kaivosteollisuuden jätevesissä. Tekniikalla voidaan mitata muun muassa kiintoainepitoisuuksien ja ionikonsentraatioiden muutoksia.

Digital Colloids -projekti on Business Finlandin rahoittama ja kestää kevääseen 2020 saakka. Projektissa ovat mukana kehitystyötä tekemässä TTY:n materiaaliopin, automaation ja hydrauliikan sekä kemian ja biotekniikan laboratoriot.

www.tut.fi

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.