https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 19.2.2018

Tulevaisuuden akut antavat Suomelle virtaa ja bisnesmahdollisuuksia

Mobiili yhteiskunta liikkuu akkujen varassa. Akut antavat käyttövoiman sähköautoille, tasaavat uusiutuvan energian tuotannon ja käytön jaksottaisuuden eroja sekä tuovat työhön ja vapaa-aikaan langatonta käyttömukavuutta. 

akut

Tulevaisuuden akkuekosysteemi.

Päästöttömän energian ja liikkumisen murros lisää akkujen määrää Suomessa entisestään: eri tyyppisiä akkuja tarvitaan, käytetään ja kierrätetään yhä enemmän. Tähän murrokseen on latautunut tärkeitä näkökulmia ja myös liiketoimintamahdollisuuksia, joihin Tulevaisuuden akkuekosysteemi -hanke tarttuu.

Suomesta löytyy paljon osaamista akkujen elinkaaren monesta vaiheesta, kuten raaka-aine- ja jalostusteollisuudesta, monipuolisesta käytöstä eri teollisuuden sektoreilla sekä kierrätysteknologiasta. 

Akkuja tutkitaan ja kehitetaan eri puolella Suomea.Yhdistämällä voimat juuri akkuekosysteemin toimijat voivat synnyttää uusia, ainutlaatuisia innovaatioita.

Tulevaisuuden akkuekosysteemi -hankkeessa verkotetaan yhteen tutkimus- ja kehitysorganisaatioita, yrityksiä ja viranomaisia. Toimijoille halutaan tarjota alusta, jolla he voivat jakaa ja lisätä akkutietouttaan sekä kehittääyhdessä uusia akkujen ympärille rakentuvia liiketoimintamalleja. 

Akuilla valtava kierrätyspotentiaali

Yhtenä hankkeen tavoitteena on tuoda esiin Suomen akkuihin liittyvät toimijat ja toimialat sekä tuottaa tietoa akkuihin liittyvästä osaamisesta Suomessa. Työtä koordinoi Pirkanmaan liitto ja hankkeen rahoittaa Sitra.

Tärkeimmät työskentelyn teemat ovat akkujen uudelleenkäyttö ja kierrätysteknologiat, harvinaiset maametallit ja muut raaka-aineet sekä globaalit liiketoimintamahdollisuudet ja arvoketjut.

– Akkujen kiertotalouspotentiaali on valtava, ja akut kytkeytyvät vahvasti moneen eri teollisuuden alaan sekä liikenne-, energia- ja kuluttajasektoriin. Jo nyt tavoitellaan korkeaa kierrätysastetta, mutta tämä ei vielä näy suurelle yleisölle, projektiasiantuntija Johanna Valio kertoo.

– Uusi liiketoiminta voi liittyä muun muassa akkujen lataukseen, uudelleenkäyttöön tai uuteen kierrätysteknologiaan. Mahdollisuuksia on paljon, projektipäällikkö Johanna Alakerttula kuvailee.

Katse kotimaan ulkopuolelle

Työssä katsotaan myös kotimaan rajojen ulkopuolelle. Tavoitteena on tunnistaa akkuihin liittyvät globaalit arvoketjut ja rakentaa yhteistyötä kansainvälisesti.

Hankkeen aikana toimijat osallistuvat työpajoihin ja yhteiskehittämistapahtumiin. He valitsevat vähintään yhden konkreettisen paikallisen haasteen, johon tuovat mukaan omia ratkaisujaan.

Akkuekosysteemi-hanke toteutetaan joulukuun 2017 ja huhtikuun 2019 välisenä aikana, ja sen tuloksia voi seurata Twitterissä  https://twitter.com/akkuekosysteemi , Sitran hankesivuilla  https://www.sitra.fi/hankkeet/tulevaisuuden-akkuekosysteemi/  ja tulevaisuudessa myös hankkeen omilla nettisivuilla.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.