https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Turvallisempia ja itsenäisempiä robotteja tietokonenäöllä

Raskas teollisuus on käyttänyt automaatiota ja tehdasrobotiikkaa jo kymmeniä vuosia, mutta tulevaisuuden suunta ovat yhä pienemmät tuotantomäärät ja kullekin asiakkaalle räätälöity tuote. Tämän mahdollistamiseksi robottien tulee olla halpoja, omatoimisia, helposti koulutettavia ja turvallisia. Diplomi-insinööri Antti Hietasen väitöskirjassa kehitetään tällaisia robotteja.

man-wearing-orange-hard-hat-2760241

 Antti Hietanen esittelee uusia menetelmiä, joilla robotti löytää etsimänsä osat, arvioi niiden paikan ja sitten poimii ne tarttuimellaan. Lisäksi robotti havannoi ympäristöään ja kertoo aikomuksistaan lähellä oleville ihmisille.

– Robotin kanssa kommunikoidaan käyttämällä täydennetyn todellisuuden menetelmiä eli robotti kuvallisesti kertoo mitä aikoo tehdä tai kysyy lupaa ihmiseltä saako ottaa jotain työalueelta, Antti Hietanen kertoo.

Hietasen kehittämiä menetelmiä on julkaistu robotiikan ja tehdasautomatiikan tärkeimmissä konferensseissa ja lehdissä ja ne ovat saaneet laajaa huomiota jo pian ilmestyttyään. Nyt menetelmiä testataan Tampereen yliopiston raskaan tehdasautomaation laboratoriossa paininukkejen avulla.

– Ihmisiä ei vielä tässä vaiheessa voi käyttää, koska nämä robotit ovat tarpeeksi vahvoja murskaamaan ihmisen lähes huomaamattaan, kommentoi laboratorion vetäjä, professori Minna Lanz.

– Väitöskirjatyön aikana opin paljon robotiikasta. Erityisesti opin yhdistämään osaamistani tietotekniikasta, erityisesti tietokonenäköä ja koneoppimista, robottien kehitykseen, jossa nämä alat ovat nyt tärkeässä roolissa, vastaa Antti Hietanen Sensible 4 -yrityksestä Espoosta, jossa hän nyt kehittää autonomisia autoja.

Hietanen suositteleekin yhdistämään opinnoissa tietotekniikkaa, automaatiotekniikkaa ja robotiikkaa.

– Ihan varmaan tulevaisuuden ala, ehkä robotiikan pitäisi olla ihan oma alansa, hän sanoo.

Nykyisessä työssään Sensible 4 yrityksessä, joka on yksi Suomen edistyneimmistä robotiikkayrityksistä, Antti Hietanen pääsee hyödyntämään osaamistaan.

Diplomi-insinööri Antti Hietasen tietotekniikan alaan kuuluva väitöskirja Computer Vision for Robotics: Feature Matching, Pose Estimation and Safe Human-Robot Collaboration tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 15.1.2021 kello 12.00 verkkoväitöksenä .

Vastaväittäjänä toimivat professori Patric Jensfelt Kuninkaallisesta teknillisestä korkeakoulusta Tukholmasta ja professori Juha Röning Oulun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Joni Kämäräinen Tampereen yliopiston Tietotekniikan yksiköstä.

Uusimmat artikkelit

2.12.2024 | Alan Uutiset

Fortumin Recycling & Wasten yrityskauppa vahvistui

Summa Equity ostaa Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnot 800 miljoonalla eurolla ja fuusioi ne NG Groupin kanssa. 

26.11.2024 | Tutkimus ja koulutus

Vaasan yliopiston johtama uusi konsortio tutkii vety-argon-kierron mahdollisuuksia

Hydrogen-Argon Power Cycle (iHAPC) tutkimus pilotoi vety-argon-kierron käyttöä energiantuotannossa. Tavoitteena on osoittaa, että teknologia on täysin päästötön sekä myös hyötysuhteeltaan ainutlaatuinen.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.