https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Uusi kirja yhdistää automaation kunnossapidon

Kunnossapidon oppikirja ”Kone- ja Prosessiautomaation kunnossapito” esittelee alan parhaita käytäntöjä. Siinä yhdistyy usean aikaisemman oppikirjan aihealueet yhdeksi kokonaisuudeksi.

OPETUSHALLITUS ON päättänyt uudistaa automaatioalan ammatillisessa koulutuksessa käytettävän oppimateriaalin.

kirja

Uusi Kone- ja prosessiautomaation kunnossapito -kirja kattaa usean aikaisemman oppikirjan aihealueet.

 Oppikirja on ilmestynyt tammikuussa ja on nyt saatavilla Opetushallituksen verkkokaupan kautta.

 Oppikirjaan sisältyy verkkolaajennus, joka valmistuu huhtikuussa 2014. Oppikirjassa yhdistyy useamman aikaisemman oppikirjan aihealueet yhdeksi kokonaisuudeksi nimellä ”Kone- ja Prosessiautomaation kunnossapito”. 

Kirja antaa lukijalleen laajan kuvan siitä, miten automaation kunnossapitoa voi hallita. Automaation mittausten ja sovellutusten kunnossapitoa esitellään esimerkkien avulla. Kirja on jaettu 10 erilaiseen osioon ja siinä esitellään havainnollisesti automaation mittalaitteiden, toimilaitteiden ja järjestelmien kunnossapidon erityispiirteitä sekä annetaan ohjeita ongelmien ratkomiseen.Oppikirja sopii ammatilliseen ja aikuisopiskeluun, yritysten sisäiseen koulutukseen ja itseopiskeluun. Se on samalla lähdeteos, johon voi palata, kun joutuu ratkomaan automaatiomittausten tai järjestelmien kunnossapidon ongelmia. Kirjaa voi hyödyntää myös kunnossapidon ennakkohuoltoon liittyvien tehtävien suunnittelussa.

 

Parhaat käytännöt esille

Kirjan säätö- ja ohjausjärjestelmien kunnossapidon osiossa esitellään ensimmäistä kertaa Suomessa automaatiojärjestelmän rakentamiseen ja kunnossapitoon nk. ”Best Practises” eli parhaat menettelytavat. Ne on laadittu World Skills eli Taitaja kilpailutehtävien ympärille. Kilpailun tehtävät ja niiden suorittaminen on kuvattu tarkasti työvaiheittain sekä tekstein että kuvin. Esittelyä tukee laadittu 3-osainen video, joka on katsottavissa verkkolaajennuksessa.

kirjankirjoittaja

Kirjan kirjoittaja DI Risto Heinonkoski.

DI Risto Heinonkoski vastaa uuden oppikirjan ja verkkolaajennuksen toteutuksesta. Hän on kirjoittanut nykyisin käytössä olevan ”Koneautomaation kunnossapito” (Opetushallitus 2007) ja on ollut mukana toimittamassa niin ikään oppikirjana käytettävää kirjaa ”Automaatio – helppoa elämää?” (Opetushallitus 2008). Risto toimii VR Yhtymän kunnossapidossa ja on suorittanut European Maintenance Management (EFNMS) tutkinnon.

Opettajien edustajana kirjan laadinnassa on ollut mukana Jarmo Kainumaa ammattioppilaitos Luksiasta. Jarmo toimii automaation Taitaja kilpailun Suomen maajoukkueen valmentajana. Parhaiden käytäntöjen videoissa esiintyvät Taitaja – MM-kilpailuihin osallistuneet opiskelijat. Kyseiset kilpailijat ovat voittaneet käydyissä MM-kilpailuissa useita palkintoja, joten mallisuorituksia kannattaa katsoa. Myös automaation tutkintolautakunta on ollut mukana määrittelemässä kirjan sisältöä ja osallistunut sen arviointiin.

Automaation nopea kehittyminen on vaikeuttanut koulutusta, sillä koulutusmateriaalia uusimmasta tekniikasta on vähän.

– Alalle on nyt tehty ajantasaista materiaalia ja on hyvin tärkeää, että oppilaitokset käyttävät tuoreita ja nykyaikaisia materiaaleja, toteaa Opetushallituksen ylitarkastaja Tiina Sipilä.

Verkkolaajennus ilmestyy huhtikuussa 2014. Se mahdollistaa oppikirjan ja nykyaikaisen tietojärjestelmiin pohjautuvan opiskelun yhdistämisen. Verkkolaajennuksen kautta opiskelijalle avautuu automaatioalan erilaiset portaalit, yhdistykset, toimijat, sidosryhmät. Lukuisten tehtävien kautta opiskelija oppii löytämään alan viimeisintä tietoa.

– Kirjan ja siihen liittyvän verkkolaajennuksen kehitys on kestänyt noin 4 vuotta ja sen tekemisen aikana on hankittu tietoa lukuisien alan vaikuttajien kautta, suuri kiitos heille kaikille, toteaa Risto Heinonkoski hankkeen loppusuoran häämöttäessä.

 

Kirjan 10 eri osaa

• Kunnossapito yleisesti

• Luotettavuus

• Viat ja vikojen paikantaminen

• Antureiden ja mittalaitteiden kunnossapito

• Toimilaitteiden kunnossapito

• Säätö- ja ohjausjärjestelmien kunnossapito sisältäen World Skills työn esittelyn

• Kunnonvalvonta

• Kunnossapidon työkalut ja välineet

• Työ- ja sähkötyöturvallisuus

• Ennakkohuolto, kunnossapidon tietojärjestelmät, varaosahuolto, kunnossapidon hoitaminen projekteina, kunnossapidon organisointi

 

Opetushallituksen verkkokauppa: www.oph.fi/koulutus tai www.oph.fi/oppimateriaalit. Huhtikuussa 2014 valmistuva verkkolaajennus: www.edu.fi/oppimateriaalit/koneautomaatioTaitaja kilpailun Suomen maajoukkue: www.worldskills.fi

Teksti MARTTI HAKONEN

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.