https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 11.12.2020

VTT ja Aalto-yliopisto: Tieto värjäysmenetelmistä edistää tekstiilien kiertotaloutta

Tekstiilien erilliskeräys tulee EU:ssa pakolliseksi vuodesta 2025 alkaen ja Suomi pyrkii tässä edelläkävijäksi. Tekstiilijätteen vieminen kaatopaikoille on jo kielletty, ja tekstiileille täytyy polttamisen sijaan löytää uusia käyttökohteita. Värjäysmenetelmät ja värinpoisto vaikuttavat tekstiilien jatkokäyttöön, selviää VTT:n ja Aalto-yliopiston tutkimuksesta.

pexels-ready-made-3850512

Kuvaaja ready made palvelusta Pexels

VTT:llä on pitkään tutkittu puuvillapohjaisten tekstiilien kemiallista kierrätystä ja värinpoistoa osana tätä prosessia. VTT ja Aalto-yliopisto selvittivät nyt yhdessä eri värjäysmenetelmien soveltuvuutta värinpoistoon. Tutkimuksessa puuvillamateriaaleja värjättiin eri menetelmillä ja tämän jälkeen testattiin värinpoistoa näistä tekstiileistä.

Käytetty väriaine ja värjäysmenetelmä osoittautuivat ratkaisevaksi värinpoistamisen kannalta. Jätetekstiilin nykyistä parempi hyödyntäminen edellyttäisi siis tietoa käytetyistä värjäysmenetelmistä. Eri väriaineilla värjätyt tekstiilit tulisi erottaa toisistaan, jos väri on tarkoitus poistaa kokonaan ja tekstiilikuitu värjätä uudelleen.

Tutkimusta käsittelevä julkaisu (Research Journal of Textile and Apparel, 06/2019, Volume 23, Issue 2.) 'Colour management in circular economy: decolourization of cotton waste' on saanut 10.12.2020 Highly Commended Paper -tunnustuksen vuoden 2020 Emerald Literati Awardseissa. Kustantajan edustajan mukaan kyseessä on yksi vuoden 2019 poikkeuksellisimmista töistä.

Värinpoisto resetoi tekstiilin

Tekstiilikuitujen värjäämisellä ja värinpoistolla on teollisessa mittakaavassa runsaasti ympäristövaikutuksia: prosessissa käytetään kemikaaleja, energiaa, vettä ja samalla muodostuu jätevettä. Siksi jo valmistusvaiheessa tulisi tietää, mitä tekstiilille ja väriaineille tehdään, kun tekstiili muuttuu jätteeksi. Jos tekstiilikuitu valkaistaan ja värjätään uudelleen, tulisi käyttää väriaineita, jotka on helppo poistaa.

- Värinpoisto palauttaa tekstiilin vaaleuden. Näin saadaan tekstiilikuitua, jonka värjättävyys ja painettavuus on hyvä. Samalla kuidut voidaan puhdistaa muista haitallisista kemikaaleista ja välttää niiden siirtyminen kierrätyskuidusta valmistettaviin tuotteisiin. Tämä kaikki avaa uusia mahdollisuuksia jatkokäyttöön. Kierrätystekstiilistä valmistetun vaatteen ei tarvitse näyttää kierrätetyltä, sanoo johtava tutkija Marjo Määttänen VTT:ltä lehdistötiedotteessa.

Toisaalta joskus jätetekstiilistä valmistettu tuote saa näyttääkin kierrätetyltä. Silloin puolestaan eri menetelmillä värjättyjä tekstiilejä ei tarvitse erotella eikä värejä lähteä poistamaan. Tietyllä värjäystavalla värjätyt tekstiilit voitaisiin myös tunnistaa ja kerätä erikseen, jolloin värit voisivat säilyä sellaisenaan. 

Kuidun historia talteen

Tekstiilien kiertotalouteen siirtyminen edellyttää läpinäkyvyyttä. Tarvitaan uusia menetelmiä, joilla tietoa kuidun historiasta voitaisiin kerätä nykyistä paremmin.

- Tekstiilijätteen hyödyntämiseksi tarvitaan tietoa siitä, millaista kuitua jäte sisältää, millaisilla väreillä ja menetelmillä kuitua on värjätty ja mitä kemikaaleja prosessissa on käytetty. Tätä tietoa tulisikin kerätä jo valmistusvaiheessa ja pitää tekstiilikuidun mukana aina lopputuotteeksi asti, sanoo professori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistosta.

Uusimmat artikkelit

Tuulivoimainvestoinnit kattavat yli viidenneksen teollisuuden kiinteistä investoinneista 2021

Kuluvana vuonna Suomeen rakennetaan noin 1 000 megawatin edestä uutta tuulivoimaa. Määrä tulee kasvattamaan Suomen tuulivoimakapasiteettia 40 prosenttia. Investointeina tämä tarkoittaa noin 1,2 miljardia euroa, mikä vastaa 23 prosenttia kaikista tälle vuodelle arvioiduista teollisuuden kiinteistä investoinneista. Vuosien 2022 - 2023 aikana tuulivoimainvestointien määrä tulee olemaan vielä korkeampi, ja sijoittajat uskovat kiinnostuksen puhtaaseen sähköntuotantoon säilyvän myös jatkossa.

10.6.2021 | Tutkimus ja koulutus

Jatkuvatoiminen prosessi luo edellytykset joustavammalle ja tehokkaammalle lääkkeiden valmistamiselle

Siirtyminen perinteisestä eräprosessista vaihtoehtoiseen jatkuvatoimiseen prosessiin on ajankohtainen aihe ja haastava tehtävä lääketeollisuudelle, kun se pyrkii löytämään yhä kustannustehokkaampia ja joustavampia ratkaisuja lääkkeiden valmistamiseen. 

9.6.2021 | Alan Uutiset

Yli puolet suomalaisista haluaa käyttää aurinkoenergiaa kodin sähkön kulutuksessa

Sähkönjakeluyhtiö Carunan teettämä kansalaiskysely osoitti kuluttajien keskuudessa selkeän trendin: aurinkopaneelien käyttö kiinnostaa 54 prosenttia suomalaisista. Kiinnostus näkyy myös aurinkopaneelien määrässä ja vuoden 2020 aikana aurinkosähköntuottajien määrä Carunan sähkönjakeluverkossa kasvoi yli 40 prosenttia. 

VR ottaa käyttöön koneälyisen apukuskin

VR on ottanut kevään aikana sekä matkustaja- että tavaraliikenteen junissa käyttöön veturinkuljettajaa avustavan, koneälyä hyödyntävän DAS-järjestelmän. DAS auttaa optimoimaan junan ajoa niin, että energiatehokkuus lisääntyy, täsmällisyys paranee ja samalla matkustusmukavuus kasvaa.

1.6.2021 | Kumppaniartikkeli

S/Y Christopher -jahdin peräsimien tiivisteiden vaihto – kuinka jahti päätyi Suomeen?

Viisi vuotta sitten S/Y Christopher -jahti oli Mallorcalla kunnostuksessa ja Baltic Yachts auttoi heitä siellä monissa kunnostukseen liittyvissä asioissa. Samalla Baltic Yachts loi hyvät suhteet kapteeni Mark O’Reillyyn.

Voitelun kunnossapito-ohjeet laitevalmistajilta ja voitelun asiantuntijalta

Toimivaksi ja hyväksi havaittu käytäntö on merkittävin tekijä oikeassa voiteluhuollossa. Teoria antaa usein yleisohjeita, jotka sopivat mahdollisimman laajalle alueelle.

Rakennussähkösuunnittelijan pätevyys mittaa projektin kokonaishallintaa

Rakennussähkösuunnittelijan pätevyyslautakunta on saanut tietoonsa, että rakennusten tietoteknisiin järjestelmiin erikoistuneilta suunnittelijoilta (telesuunnittelijat) on edellytetty tarjouspyynnöissä rakennussähkösuunnittelijan pätevyyttä.