https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 24.4.2019

VTT kehitti luonnonmateriaaleista tehokkaan palonsuojapinnoitteen

Nanoselluloosasta valmistettava ruiskutettava tai siveltävä palonsuojapinnoite soveltuu erityisen hyvin puumateriaalien syttymissuojaksi. Se estää hapen pääsyn materiaaliin ja hidastaa näin palon etenemistä.  VTT on pilotoinut pinnoitteelle tehokkaan tuotantotavan ja etsii parhaillaan tekniikalle kaupallistajaa.

fire_retardent

Palonsuojapinnoite perustuu VTT:n kehittämään ja patentoimaan HefCel-teknologiaan (High-Consistency Enzymatic Fibrillation of Cellulose). Teknologian avulla on mahdollista tuottaa puumassasta nanoselluloosaa edullisesti ja tehokkaasti. HefCel-materiaalin kuiva-ainepitoisuus on kymmenkertainen verrattuna perinteisiin valmistusmenetelmiin. Se soveltuu sen vuoksi hyvin käyttökohteisiin, joissa vapaan veden alhainen määrä on toivottavaa: esimerkiksi maaleihin ja pinnoitteisiin, pakkauksiin ja komposiitteihin.

Nanoselluloosalla on luontainen taipumus kiinnittyä puuhun ja samalla muodostaa tiivis kalvo sen pintaan ja erilaisiin pieniin partikkeleihin kuten pigmentteihin. Nanoselluloosapohjainen pinnoite soveltuu siksi erityisen hyvin puupintojen suojaukseen. Yhdistämällä HefCel-nanoselluloosa orgaanisiin pigmentteihin muodostuu ruiskutettava tai siveltävä tiivis pinnoite, joka estää hapen pääsyn pinnoitteen läpi ja hidastaa samalla merkittävästi palon etenemistä.

Idean kehittivät VTT:n tutkijat Vesa Kunnari ja Jaakko Pere osana Tekesin (nykyinen Business Finland) rahoittamaa Design Driven Value Chains in the World of Cellulose (DWoC) -projektia.

VTT:llä on uuden pilot-laitteen myötä mahdollisuus valmistaa entistä isompia eriä HefCeliä. Tutkijat olivat tyytyväisiä ensimmäisen HefCel-erän laatuun ja tuotantotavan energiatehokkuuteen.

- Meillä on vielä monta hyvää ideaa, joilla prosessia voidaan tehostaa ja yksinkertaistaa, kertoo VTT:n erikoistutkija Panu Lahtinen.

Palonsuojateknologian kaupallistamispotentiaalia on selvitetty Business Finlandin ja VTT:n TUTLI-rahoituksella. TUTLI-projektissa selvitettiin muun muassa HefCel-teknologian soveltuvuutta maali- ja pinnoiteteollisuuden raaka-aineeksi.

Uusimmat artikkelit

30.12.2024 | Alan Uutiset

Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen

Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.