https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 30.11.2020

Vuosittain yli 400 000 suomalaista työntekijää suorittaa pakollisen pätevyyskoulutuksen

Suomalainen pätevyyskoulutus on keskellä murrosta. Pätevyyskoulutus muuttuu eurooppalaisen mallin mukaisesti sertifioiduksi ja samalla koulutus siirtyy kokonaan verkkoon muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Korona nopeutti väistämätöntä muutosta, sillä pandemian estettyä luokkahuonekoulutukset työantajilla on ollut haasteita hoitaa henkilökuntansa pakollisia pätevyyskoulutuksia. Nyt kansainvälisesti sertifioitu pätevyys voidaan suorittaa itsenäisesti verkossa. 

 

training

Yli kaksi miljoonaa suomalaista työntekijää on suorittanut kotimaisen pätevyyskoulutuksen. Monet työelämässä tarvittavista korteista ja sertifikaateista ovat lakisääteisiä tai useiden eri vaatimusten mukaisia. Korteilla ja sertifikaateilla osoitetaan ammatissa tarvittava osaaminen ja parannetaan työturvallisuutta. Ilman virallista pätevyyttä työntekijä ei välttämättä pääse työmaalle. Vahinkotilanteissa myös vakuutusten voimassaolo on usein liitetty työntekijän suorittamiin pätevyyskouluksiin. Virallisia pätevyyksiä, kuten esimerkiksi Työturvallisuus- ja Sähkötyöturvallisuuskoulutukset, suoritetaan Suomessa vuosittain satoja tuhansia. Pelkästään Työturvallisuuskortin on suorittanut noin miljoona henkilöä. 

Jatkossa kansainvälisten suomalaisyritysten tarvitsemat pätevyyskoulutukset kelpaavat myös ulkomailla

Pätevyyskoulutuksiin on liittynyt muutama hiljaisesti hyväksytty ongelma. Suomessa on eri tahojen hyväksymänä varsin kirjava valikoima eri tehtäviin liittyviä pätevyyksiä. Koulutusten taso on vaihteleva eikä niitä valvota systemaattisesti. Lisäksi Suomessa ei ole tähän saakka ollut lainkaan laajaa eri pätevyydet kattavaa pätevyysrekisteriä, josta voisi luotettavasti vahvistaa henkilön osaamisen. Kansainvälisten suomalaisyritysten kustannuksia on lisännyt moninkertainen koulutus, sillä suomalaiset pätevyydet eivät ole voimassa muissa maissa.

– Ongelmat on tehty ratkaistaviksi. Nyt pätevyyskoulutusten sertifiointiyhtiö Kiwa Inspecta ja koulutusyhtiö Soprano ovat allekirjoittaneet virallisia pätevyyskoulutuksia koskevan yhteistyösopimuksen. Jatkossa Sopranon tytäryhtiöt MIF ja Tieturi organisoivat verkossa toteutettavat pätevyyskoulutukset. Kiwa Inspecta vastaa pätevyyksien sertifioinnista, koulutuksen laadunvalvonnasta ja kansallisen pätevyysrekisterin ylläpidosta, Sopranon vt. toimitusjohtaja Pauliina Lautanen-Nissi kertoo.

– Tieturi ja MIF pystyvät nyt tarjoamaan ainoana Suomessa kansainvälisesti vertailukelpoisia, sertifioituja pätevyyksiä kokonaan verkkokoulutuksena, Lautanen-Nissi huomauttaa.

Korona-pandemian takia pätevyyskoulutuksia ei ole voinut järjestää luokkahuonetoteutuksella

Korona on iskenyt myös pätevyyskoulutuksiin. Pandemian takia luokkahuonetoteutukset ovat jäissä. Webinaareilla tilannetta on yritetty parantaa, mutta niiden ongelma on se, että työntekijät ovat sidottuna tiettyyn kellonaikaan. Verkkokoulutuksessa työntekijä pystyy suorittamaan itsenäisesti sekä hänelle itselleen että työnantajalle sopivana aikana.

– Nyt tapahtuneen muutoksen ansiosta organisaatiot voivat jatkossa hankkia kaikki viralliset ja kansainvälisesti vertailukelpoiset pätevyydet yhdestä paikasta, tasalaatuisesti ja voivat aina tarvittaessa tarkistaa pätevyydet luotettavasti kansallisesta rekisteristä. Verkkokoulutuksen ansiosta koulutus on ajasta, paikasta ja päätelaitteesta riippumaton. Yritykselle verkkokoulutus on kustannustehokasta, sillä henkilökunnan ja esimiesten aikaa sekä matkakulut säästyvät, Lautanen-Nissi toteaa.

– Kiwa Inspectan ja Sopranon yhteistyö takaa sen, että verkkokoulutukset ovat vaikuttavia ja vaatimusten mukaisia. Yhteistyömme on kansainvälisesti merkittävää toimintaa, joka laajentaa koulutusosaamista muuallekin Eurooppaan, kertoo toimitusjohtaja Mikko Törmänen Kiwa Inspectalta.

– Verkkokurssi on käytettävissä ajasta ja paikasta riippumattomasti tietokoneella tai puhelimella. Selkeillä ja vakioiduilla koulutuksilla oppiminen tapahtuu nopeasti ja todistettavasti. Verkkokoulutuksessa testataan koulutuksen omaksuminen välitehtävillä ja loppukokeella. Suoritetusta kurssista saa pätevyyden osoittavan kortin ja sen voi lisätä ansioluetteloon, Törmänen jatkaa.

Tyypillisesti verkkokoulutuksen kesto on 3–5 tuntia ja virallinen pätevyys on voimassa 5 vuotta

Ensi vaiheessa MIF.fi ja Tieturi.fi -verkkopalvelussa voi suorittaa Työturvallisuuskurssin (valtakunnallisesti arviolta noin 200 000 suoritusta vuodessa), Tulityökurssin, European Hot Work Certificate (75 000), Sähkötyöturvallisuuskortin, Electrical work safety training (20 000), Trukkikortin (20 000), Teollisuusnosturikoulutuksen (10 000), Henkilönostinkoulutuksen, Telinetyöturvallisuus-koulutuksen, Putoamissuojainten tarkastajakoulutuksen, Nostotyön suunnittelijan ja valvojan koulutuksen, Taakankiinnittäjän ja merkinantajan koulutus, Nostoapuvälineiden tarkastajakoulutuksen, Säiliö- ja suljetun tilan työ -koulutuksen, Työturvallisuuskurssin, Työsuojelun peruskurssin, Työsuojelulainsäädännön perusteet -koulutuksen, Räjähdysvaarallisten tilojen (ATEX) turvallisuuskoulutuksen ja Energiatehokkuuskoulutuksen.

Lisäksi MIF.fi ja Tieturi.fi -verkkotarjonnassa on valittavana useita lyhyitä perehdytyskoulutuksia, kuten Työmatkaturvallisuuskoulutus, Korkealla työskentelyn vaarat -koulutus, Vaarojen tunnistaminen -koulutus, Toiminta hätätilanteessa ja poistuminen -koulutus, Henkilösuojaimet ja niiden käyttö -koulutus, Kone- ja laiteturvallisuus -koulutus sekä Työsuojelutarkastukseen valmistautuminen -koulutus. Useita kursseja on saatavissa suomen lisäksi myös englanniksi.

Uusimmat artikkelit

30.12.2024 | Alan Uutiset

Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen

Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.