https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 19.5.2017

Yritykset hakevat yhä tiiviimpää yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa

Korkeakouluyhteistyöstä on tullut valtavirtaa: yli 70 prosenttia yrityksistä on tehnyt yhteistyötä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa viimeisen kahden vuoden aikana. EK esittää mittareita, joiden avulla yritysyhteistyön hyvät tulokset tulisi huomioida myös oppilaitosten rahoituksessa.

aelhr2016_juntunen2

Yritykset korostavat ammattikorkeakoulujen merkitystä yhtenä Suomen kilpailukykytekijänä. Erityisesti pk-yritykset pitävät niitä olennaisena keinona täydentää omaa osaamista ja saada tuoreita näkemyksiä. Kaiken kaikkiaan 90 prosenttia suomalaisista yrityksistä arvioi ammattikorkeakoulu- sekä yliopistoyhteistyön merkityksen kasvavan jatkossa entisestään, ilmenee EK:n tekemästä yrityskyselystä.

Yritysten ja ammattikorkeakoulujen yleisimpien yhteistyömuotojen suosio on kasvanut vahvasti vuonna 2011 tehdyn edellisen mittauksen jälkeen:

- Yli 40 prosenttia niistä yrityksistä, jotka ovat yhteistyötä tehneet, on saanut kokemusta opiskelijoiden harjoitteluista ja kesätöistä. Tämän yhteistyömuodon suosio on lähes kolminkertaistunut vuoden 2011 jälkeen. Opinnäytetöissä on kasvua neljännes.

- Vastaavasti opettajien, opinto-ohjaajien ja muun henkilökunnan vierailut yrityksissä ovat yleistyneet samalla ajanjaksolla kolmanneksen verran.

- Myös yrityksen edustajan osallistuminen opetukseen (opetustehtävät, asiantuntijavierailut, opetuksen suunnittelu) on kasvattanut suosiotaan.

Käytännön kokemukset ovat positiivisia: 56 prosenttia yrityksistä arvioi, että ammattikorkeakoulut vastaavat oman yrityksen tarpeisiin hyvin tai melko hyvin.

Onnistuneen yhteistyön edellytyksenä on yritysten mukaan ammattikorkeakoulun perehtyminen ja aito kiinnostus yritysten arkeen, haasteisiin ja kehityssuuntiin.

- 90 prosenttia yhteistyötä tehneistä yrityksistä arvioi opiskelijaprojektit ja harjoittelut hyödylliseksi yhteistyömuodoksi. 

- 94 prosenttia taloudellista yhteistyötä tehneistä yrityksistä oli yhteistyöhön tyytyväisiä (sponsorointi, kumppanuussopimukset, hankinnat, investoinnit oppimis-  ja tuotekehitysympäristöihin).

- Erityisen positiivisia kokemuksia yrityksillä on uudentyyppisistä yhteistyömuodoista, kuten kilpailuista, hackathon-tapahtumista ja muista liiketoiminnan kehittämiseen liittyvistä kumppanuuksista. Pioneerien päänavaukset ovat rohkaisevia. 

Kolme yritysyhteistyön mittaria

EK:n mukaan olisi tärkeää, että yritysyhteistyön hyvät tulokset huomioitaisiin myös päätettäessä ammattikorkeakoulujen rahoituksesta. EK esittää kolmea mittaria, joilla ammattikorkeakoulu voisi osoittaa yritysyhteistyönsä tuloksia:

1)    Opiskelijoiden käynnistämän yritystoiminnan arvo

2)    Yritysyhteistyössä kertyneet opintopisteet

3)    Yrityksiltä saatu rahoitus

EK: mukaan tärkeää on seurata myös sitä, kuinka yritysten osuus kehittyy ammattikorkeakoulujen hallituksissa. EK:n esityksen mukaan vähintään puolet niiden hallituspaikoista tulisi olla elinkeinoelämän edustajilla.

Yrityskysely toteutettiin marraskuussa 2016. Kohderyhmäksi poimittiin 3000 vähintään 10 henkeä työllistävää EK:n jäsenyritystä. Kyselyyn vastasi 338 yritystä.

www.ek.fi

Uusimmat artikkelit

23.3.2023 | Alan Uutiset

Outokumpu ja Fortum selvittävät pienydinvoiman toteuttamisen mahdollisuuksia Suomessa

Outokumpu ja Fortum tutkivat mahdollisuuksia ruostumattoman terästeollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Kuusakoski rakentaa ensimmäisen hiilivapaan teräksenkierrätyslaitoksen Kemin Veitsiluotoon

Investointi lisää Kuusakosken metallipitoisten jätteiden kierrätyskapasiteettia neljänneksellä ja vastaa kysynnän kasvuun Suomessa ja Ruotsissa. 

Teollisuuden sähkölämmitysten uusi sukupolvi

Teollisuuden oikeat lämmitysvalinnat säästävät sekä euroja, energiaa että ympäristöä. Modernien sähkösaattojen kysyntä on kasvussa.

Fortumin jätteenpolton pilotointi onnistui – seuraava askel on fossiilivapaan muovin valmistuksen testaus

Yhtiön viime vuonna julkaisema jätteenpolttosektorin Carbon2x-konseptin tavoitteena on muuntaa kierrättämällä jätteenpoltosta syntyvät hiilidioksidipäästöt muoveiksi.

23.2.2023 | Tutkimus ja koulutus

Uusien polttoaineteknologioiden kaupallistamista nopeutetaan toteuttamalla kaikille avoin simulointialusta

GECFD-tutkimushankkeessa luodaan avoimesti saataville tuleva simulaatio- ja yhteistyöalusta vihreiden polttoaineiden vaatimien uusien teknologioiden kehitykseen ja niiden käytön mallintamiseen.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.

4.11.2022 | Kumppaniartikkeli

Mekaaninen tiiviste on laitteen herkin kohta - näin tuotteen valinta ja huolto säästää rahaa

Oikeanlaisella tiivisteellä vältetään rikkoontumisia ja optimoidaan käyttökustannuksia. Mekaanisen tiivisteen huolto säästää rahaa ja ympäristöä. Sulzerin asiantuntijaverkosto on asiakkaan tukena kaikissa tiivisteisiin liittyvissä aiheissa.