Älä koske sähköjohdolle kaatuneeseen puuhun
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että sähköjohdoille kaatuneisiin puihin ei saa missään nimessä koskea. Sama varoitus koskee tykkylumen alas painamia sähköjohtoja. Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa myös esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran.
Myrskytuulen ja voimakkaan lumen tulon takia puita voi olla laajoilla alueilla kaatuneina sähköjohtoja vasten. Suuren lumi- ja jääkuorman takia sähköjohdot voivat roikkua metrejä alempana kuin normaalisti. Lunta ja jäätä ei saa mennä omin päin irrottelemaan johdoista. Sähköjohtojen tai niille kaatuneiden puiden koskeminen käsin tai esimerkiksi suksisauvalla voi olla hengenvaarallista.
Näin tunnistat nollavian
Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa esiintyä vaarallinen nollavika, joka voi rikkoa rakennuksen sähkölaitteita ja aiheuttaa sähköisku- ja tulipalovaaran.
Nollavian seurauksena kiinteistön sähkölaitteiden metalliset voivat kuoret tulla jännitteisiksi ja jännite voi nousta pahimmillaan 230 voltista 400 volttiin.
Kyseessä saattaa olla nollavika, jos
- sähkölaitteet toimivat oudosti
- valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin
- saat sähköiskun esimerkiksi metallikuorisesta laitteesta.
Toimi näin, jos epäilet nollavikaa
Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähkö pääkytkimestä. Se kannattaa tehdä varovaisuutta noudattaen. Ota huomioon, että sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.
Soita hätänumeroon 112, jos sähköverkkojen viat aiheuttavat välitöntä vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Muissa tapauksissa ole yhteydessä oman alueen sähköverkkoyhtiöön.