https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Aluskierrätyksestä uutta bisnestä meriteollisuuteen

Alusten romutusmäärät maailmalla kasvavat tulevina vuosina. Tahtia kiihdyttää rahtilaivamarkkinan ylikapasiteetti ja kiristyvä ympäristölainsäädäntö.

vuosaaren-satama

Erityisesti vanhimpiin, paljon polttoainetta kuluttaviin aluksiin ei aina tule olemaan kannattavaa investoida esimerkiksi uusien vaatimusten mukaisia typen- ja rikinpoiston laitteita. Varustamoiden päätöksenteossa paineita voi tuoda myös odotus siitä, että meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä ryhdytään hinnoittelemaan. Aluskierrätys säästää ympäristöä ja vahvistaa kilpailukykyä

Suuri osa maailman aluskannasta päätyy romutettavaksi Aasiaan, olosuhteisiin jotka eivät täytä länsimaiden työturvallisuuden ja ympäristönsuojelun vaatimustasoa. EU:n alueella on 2013 annettu aluskierrätysasetus, joka astuu täysin voimaan lähivuosina. Asetuksen tavoitteena on, että EU:n lippujen alla olevat alukset puretaan ja kierrätetään jatkossa turvallisesti ja vastuullisesti. Se tehdään telakoilla, joista jätteitä tai haitallisia aineita ei päädy mereen.

- Uusi määräys ja ennusteet kasvavista romutusmääristä rohkaisevat kehittämään uuden sukupolven alusten purku- ja kierrätysosaamista Eurooppaan, sanoo Tekesin Arktiset meret -ohjelman päällikkö Piia Moilanen.

- Romutettavaksi päätyvät alukset voidaan kierrättää lähes kokonaan. Tyypillisesti jopa 90 prosenttia aluksen painosta on arvokkaita metalleja, pääasiassa terästä. Se on tärkeä raaka-aine metalliteollisuudelle. Muita materiaaleja, kuten tekstiilejä, muovia ja komposiittimateriaaleja, voidaan myös tehokkaasti ohjata uudelleenkäyttöön tai hyödyntää energiana. Aluskierrätyksessä syntyvät materiaalivirrat ovat merkittäviä, ja teollisuudenalan synnyttäminen tukee EU:n kiertotaloustavoitteita, Moilanen jatkaa.

Uutta tarjontaa alalle

Meriteollisuus ry:n toimitusjohtaja Elina Vähäheikkilä näkee aluskierrätyksessä mahdollisuuden vahvistaa suomalaisen meriteollisuuden tarjontaa.

- Luonteva askel elinkaariosaamisen kasvattamiseksi on kytkeä aluskierrätyksen tieto osaksi uusien alusten suunnittelua, varustelua ja rakentamista. Vanhimpien alusten romutus vauhdittaa lisäksi puhtaamman ja turvallisemman merilogistiikan kehittymistä.

Meriteollisuuden cleantech-markkina on kasvava ja sen koko tulee olemaan jopa 20 mrd seuraavan vuosikymmenen aikana. Suomella on paljon voitettavaa uuden ja puhtaamman merenkulun rakentamisessa.

Tekesin Arktiset meret -ohjelma (2014-2017) on rahoittanut tähän mennessä 30 meriklusterin vastuullisuutta ja cleantech-ratkaisuja kehittävää projektia. Projektien kokonaisvolyymi on noin 23 miljoonaa euroa, josta Tekesin rahoitusosuus on noin 12 miljoona euroa. ”Ship Recycling” projektien kerrannaisvaikutukset meriteollisuuden uudistumiseen voivat olla merkittäviä.

Uusimmat artikkelit

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.